15 Iunie 2017

Ministerul Muncii a lansat în dezbatere publică proiectul privind reglementarea activității de tele-muncă

Ministerul Muncii a lansat în dezbatere publică un Proiect de lege privind reglementarea activității de tele-muncă. Principala condiție care se impune în cazul tele-working-ului este ca angajații să aibă contracte de muncă cu normă întreagă și să lucreze cel puțin o zi pe lună de acasă. Proiectul va fi în dezbatere publică până la data de 20 iulie.   În lege, conceptul de telemuncă ar fi definit ca o „formă de organizare a muncii în care o activitate care ar putea fi efectuată în cadrul locului de muncă organizat de angajator, se realizează de către un salariat de la distanță de această locație, în mod regulat și voluntar, folosind tehnologia in­formației și comunicațiilor, în baza unui contract individual de muncă cu normă întreagă sau a unui act adițional la acesta“.   Pentru ca un contract să se poată încadra în incidența legii telemuncii, trebuie respectate o serie de condiții:

  • activitatea se desfășoară în afara oricărui loc de muncă organizat de angajator, prin utilizarea unor mijloace aferente tehnologiei informației și comunicațiilor, cum ar fi internetul, smartphone-ul etc.,
  • activitatea în regim de tele-working se desfășoară cel puțin o zi pe lună
  • salariatul și-a exprimat acordul cu această formă de organizare a muncii, prin semnarea contractului individual de muncă sau a unui act adițional la acesta, după caz.

Potrivit expunerii de motive, prin prezentul proiect de act normativ:

  • se va realiza flexibilizarea și adaptarea relațiilor de muncă la realitățile socio-economice actuale, în raport cu evoluția dinamică a pieței muncii;
  • se vor stabili avantaje, atât pentru salariat, cât și pentru angajator. Mai precis, pentru angajator se vor reduce costurile administrative în vederea închirierii spațiilor, cheltuielile cu utilitățile, consumul de carburant, precum și parcul auto.În ceea ce îl privește pe salariat, avantajele constau în eliminarea costurilor de bani și de timp cu deplasarea de la și până la sediul angajatorului, precum și libertatea alegerii locului de muncă și valorificarea timpului de lucru, în vederea îmbunătățirii echilibrului între viața profesională și cea personală.
  • vor crește șansele persoanelor cu dizabilități pe piața muncii.

(Sursa: Ministerul Muncii)

Contor: 193 afișări

Gîlcă Paler SCA, 15 iunie 2017 08:57

Calificativ

Comentarii

Comentarii
 
banner
banner

Abonare newsletter

Promoții

banner