11 August 2017

Companiile cu peste 50 de angajați, obligate să aibă 4% din angajați persoane cu dizabilități

Conform unei noi ordonanțe (ordonanța 60/2017), companiile cu peste 50 de angajați trebuie să aibă cel puțin 4% dintre angajați persoane cu dizabilități, altfel vor plăti o taxă dublă la buget. Până acum, companiile aveau posibilitatea să cumpere produse și servicii de la unitățile protejate autorizate în loc să angajeze persoane cu dizabilități. 

Autoritățile susțin că măsura a fost luată pentru a încuraja firmele să angajeze persoane cu dizabilități, însă organizațiile care activează în acest domeniu declară că unitățile protejate vor fi afectate.

„Această măsură afectează direct cele peste 700 de unități protejate, unde lucrează 2.000 de persoane cu handicap, deoarece prin acea opțiune de achiziție de produse și servicii se oferea acestor entități un avantaj competitiv pe piață“, spun reprezentanții Federației Organizațiilor Neguver­namentale pentru Servicii Sociale (FONSS). Actualul act normativ are în vedere majorarea obligației de plată de la 50% la 100% din salariul de bază minim brut înmulțit cu numărul de locuri de muncă în care nu au angajat persoane cu han­dicap din procentul de 4% prevăzut de lege, fără a mai avea și alte opțiuni.

FONSS susține că obiectivul ordonanței nu poate fi atins din cauză că firmele, fie ele private sau publice, nu au posturi create, nu au organigrame și nici programe de asistență pentru a putea angaja o persoană cu nevoi speciale.

„O persoană cu dizabilități are nevoie de asistență, are nevoie de un mediu protejat. Se poate întâmpla ca, din teamă sau din incapacitate, o astfel de persoană să aibă mereu nevoie să i se explice în mod repetat procesul pe care trebuie să îl facă, chiar dacă face acel lucru periodic“, spun reprezentanții FONSS.

La finalul anului trecut, existau 784.000 persoane cu dizabilități, dintre care doar 35.000 erau an­gajate, iar 2.000 își desfășurau activitatea în uni­tă­țile protejate autorizate. Aceste unități reali­zea­ză activități în toate domeniile, multe dintre ele având activități de producție cu termen scurt, cro­itorie, arhivare sau legătorie. Federația Organi­za­țiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale cere Ministerului Muncii să revină asupra ordonanței.

(Sursa: Ziarul Financiar)

Contor: 63 afișări

Gîlcă Paler SCA, 11 august 2017 07:29

Calificativ

Comentarii

Comentarii
 
banner
banner

Abonare newsletter

Promoții

banner