11 August 2017

România prezintă cel mai mare risc de sclavie modernă din UE

Un studiu anual (Indexul Sclaviei Moderne - MSI), realizat de compania britanică de consultanță Verisk Mapleroft, citat de Forbes, arată că riscul de sclavie modernă a crescut în aproape trei sferturi dintre cele 28 de state membre ale Uniunii Europene în ultimul an, iar situația din România este cea mai gravă. Alături de România, pe lista țărilor cu cel mai mare risc se află Grecia, Italia, Cipru și Bulgaria - puncte cheie de intrare a imigranților în regiune, o categorie socială extrem de vulnerabilă la exploatare.

Situația sclaviei moderne în România s-a deteriorat cel mai mult dintre toate țările la nivel mondial, pierzând 56 de locuri în clasament până la cel de-al 66-lea cu cel mai mare risc. România și Italia (clasată pe locul 133 în MSI) au înregistrat cele mai grave încălcări din UE, inclusiv forme severe de muncă forțată, precum și trafic de persoane.

Potrivit companiei Verisk Maplecroft, prezența populației migrante vulnerabile în țările primare de destinație contribuie în mod esențial la răspândirea sclaviei moderne în mai multe sectoare din regiune, cum ar fi agricultura, construcțiile și serviciile.

Organizația Internațională pentru Migrație estimează că peste 100.000 de imigranți au intrat în Europa, pe mare, în 2017. 85% din aceștia au debarcat în Italia, iar sosirile în Grecia au scăzut dramatic de la semnarea Acordului UE-Turcia privind refugiații în 2016.

Nici cele mai mari economii ale UE nu sunt imune la creșterea riscului de sclavie. Germania și Marea Britanie au înregistrat scăderi negative privind indexurile lor, aflându-se la categoria "risc mediu" de sclavie.

În afara Uniunii Europene, Turcia a înregistrat a doua cea mai mare scădere din lume a indexului de sclavie modernă. Afluxul de 100.000 de refugiați din războiul sirian, combinat cu sistemul restrictiv de acordare a permiselor de muncă, au făcut ca mii de persoane să fie parte a forței de muncă ilegale din Turcia.

Analizând situația din Asia, studiul britanic a dezvăluit că Bangladesh, China, India, Indonezia, Malaezia, Myanmar, Filipine și Thailanda se încadrează la situația "risc extrem" sau "risc înalt" de sclavie modernă.

(Sursa: Mediafax)

Contor: 72 afișări

Gîlcă Paler SCA, 11 august 2017 08:12

Calificativ

Comentarii

Comentarii
 
banner
banner

Abonare newsletter

Promoții

banner