20 Noiembrie 2017

CNIPMMR: De luni, în IMM-urile cu mai puțin de 21 de angajați trebuie demarate negocieri sociale colective

Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Milocii din România - CNIPMMR semnalează că articolul VII din OUG nr. 82/2017 introduce o serie de derogări de la Legea nr. 62/2011 a dialogului social prin care li se impune IMM-urilor sub 21 de salariați să înceapă negocierile sociale colective, transmite Ziarul Financiar. 

Potrivit Consiliului, OUG nr. 82/2017 „a fost adoptată într-un mod total netrasparent deoarece nu a existat dialog cu confederațiile patronale reprezentative, având în vedere că au fost stabilite obligații noi pentru toți angajatorii din mediul privat din România, iar Ordonanța nu este semnată de ministrul pentru Dialog Social, Gabriel Petrea, care are în portofoliu problematica Legii nr. 62/2011 a dialogului social”.

CNIPMMR arată că Ordonanța în cauză introduce noi obligații pentru IMM-uri, stabilind că:

A) Prin derogare de la dispozițiile art. 129 alin. 1 din Legea nr. 62/2011, care prevăd că „Negocierea colectivă este obligatorie numai la nivel de unitate, cu excepția cazului în care unitatea are mai puțin de 21 de angajați”, se introduce obligația pentru toate unitățile, indiferent de numărul de angajați, care nu au contract/acord colectiv de muncă de a iniția negocieri colective, pentru punerea în aplicare a prevederilor OUG nr. 79/2017. Rezultă că IMM-urile sub 21 de salariați, care nu au avut niciodată negocieri colective și care nu sunt familiarizate cu procedura acestora, sunt obligate să înceapă negocierile pentru punerea în aplicare a OUG nr. 79/2017;

B) În cazul unităților care au contracte colective de muncă, acestea sunt obligate să reia negocierile pentru punerea în aplicare a OUG nr. 79/20171. În acest caz, se încalcă acordul de voință al părților care au semnat deja un contract colectiv de muncă, acesta fiind în vigoare și producând efecte. Practic, se acordă salariaților un motiv pentru a declanșa greva, având în vedere negocierile pentru includerea în contractele colective de muncă a dispozițiilor OUG nr. 79/2017;

C) Termenul acordat, de o lună, pentru derularea negocierilor colective, în perioada 20 noiembrie 2017 - 20 decembrie 2017, este unul forțat, în condițiile în care Legea nr. 62/2011 prevede un termen de 60 de zile calendaristice, care poate fi prelungit prin acordul părților;

D) OUG nr. 82/2017 introduce prevederi care încalcă voința angajaților, care nu doresc să constituie un sindicat la nivel unității, chiar și nereprezentativ sau afiliat la o federație sindicală reprezentativă în sectorul de activitate, stabilind în mod aberant că la negociere pot participa reprezentanții federației sindicale reprezentative în sectorul de activitate, în baza mandatului acordat de acestea împreună cu rezentanții salariațiilor, în loc ca negocierea să aibă loc cu reprezentanții aleși ai angajaților, astfel cum este prevăzut de Legea nr. 62/2011. Mai mult, sunt introduși în procesul de negociere la nivelul unității, reprezentanții confederațiilor sindicale reprezentative, alături de reprezentanții salariațiilor, în întreprinderi în care nu există niciun sindicat constituit;

E) De asemenea, se poate observa că, din formularea lipsită de coerență, utilizată în OUG nr. 82/2017 referitoare la obligativitatea negocierii colective „pentru punerea în aplicare a prevederilor OUG nr. 79/2017 pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal”, rezultă că angajatorii și angajații pot negocia orice aspect cuprins în OUG, și nu cele - sau nu doar cele - legate de transferul contribuțiilor de la angajator la angajat.

Florin Jianu, președintele CNIPMMR, declară: „Aprobarea în lipsa oricărui dialog social a OUG nr. 82/2017 prin care se introduc excepții de la Legea nr. 62/2011, stabilindu-se noi obligații pentru IMM-uri, în privința negocierilor colective, încalcându-se acordul de voință al părților acolo unde există contracte colective de muncă, prin obligarea părților să renegocieze, coroborat cu faptul că OUG nu este semnată de ministrul pentru Dialog Social, care are competențe în implementarea Legii nr. 62/2011, arată disperarea Guvernului de a găsi soluții nerealiste la problemele generate de transferul contribuțiilor de la angajator la angajat”.

Un motiv în plus pentru neadoptarea acestei măsuri este dat de faptul că, în această perioadă își desfășoară activitatea grupul de lucru pentru modificarea Legii nr. 62/2011, format din reprezentanții Guvernului, patronatelor și sindicatelor, iar „reprezentanții Guvernului nu au adus la cunoștiința partenerilor sociali intenția de a introduce derogări de la Legea dialogului social”, a mai spus Florin Jianu.

(Sursa: Ziarul Financiar)

Contor: 768 afișări

Gîlcă Paler SCA, 20 noiembrie 2017 07:55

Calificativ

Comentarii

Comentarii
 
Manole Ana spunea,
20 noiembrie 2017, 11:47

Buna ziua,
Mai este necesara negocierea salariului brut in cazul in care angajatorul este de buna credinta si majoreaza salariul brut, in asa fel incat angajatul sa aiba acelasi net?

banner
banner

Abonare newsletter

Promoții

banner