6 Decembrie 2017

INS: Costul orar al forței de muncă a crescut în trimestrul al treilea din 2017

În trimestrul al treilea din 2017, costul orar al forței de muncă în formă ajustată (după numărul zilelor lucrătoare) a înregistrat o rată de creștere de 2,90% față de trimestrul precedent și de 16,57% față de același trimestru al anului anterior. În formă brută (neajustată), față de aceleași perioade de comparație, variația costului orar al forței de muncă a avut o tendință similară cu forma ajustată (3,69%, respectiv 17,85%).

Comparativ cu trimestrul al doilea, costul orar al forței de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a crescut în majoritatea activităților economice.

Cele mai semnificative creșteri s-au înregistrat în activitatea de învățământ (24,52%) ca urmare a diminuării timpului efectiv lucrat față de trimestrul precedent datorită vacanței școlare, urmată de administrație publică (9,79%) ca urmare a aplicării prevederilor legale în vigoare și activitățile de spectacole, culturale și recreative (6,49%).

Cea mai semnificativă scădere a costului orar al forței de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a avut loc în intermedieri financiare și asigurări (-4,64%).

Creșterea față de trimestrul anterior (pentru indicii în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a componentei privind cheltuielile directe (salariale) cu forța de muncă a fost de 2,88%, iar cea a cheltuielilor indirecte (non-salariale) de 2,96%. Creșterile înregistrate de cele două componente - pentru indicii în formă brută (neajustată) - au fost de 3,70%, respectiv 3,65%.

Comparativ cu același trimestru din 2016, costul orar al forței de muncă a crescut în toate activitățile economice.

Cele mai mari creșteri ale costului orar al forței de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) se observă în activități de spectacole, culturale și recreative (38,76%), sănătate și asistență socială (32,48%), învățământ (30,91%) și administrație publică (29,57%). Aceste creșteri au fost influențate, în principal, de aplicarea prevederilor legale în domeniu.

Creșterile cele mai mici s-au înregistrat în industria extractivă și în producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (3,92% fiecare).

Creșterea față de același trimestru al anului precedent – indici în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare – pentru componenta privind cheltuielile directe (salariale) cu forța de muncă a fost de 16,57%, iar pentru indicii în formă brută (neajustată) de 17,89%. Componenta privind cheltuielile indirecte (non-salariale) a înregistrat creșteri similare (16,60%, respectiv 17,71%).

(Sursa: INS)

 

Contor: 120 afișări

Gîlcă Paler SCA, 6 decembrie 2017 07:50

Calificativ

Comentarii

Comentarii
 
banner
banner

Abonare newsletter

Promoții

banner