6 Decembrie 2017

În România, abandonul școlar este de două ori mai mare decât media europeană

În România, rata abandonului școlar este aproape de două ori mai mare decât media europeană, iar elevii au un nivel scăzut de cunoștințe la matematică, științe și citire, potrivit datelor prezentate, marți, de Reprezentanța Comisiei Europene, care a lansat „Monitorul educației și formării 2017”.Potrivit raportului întocmit de Comisia Europeană, rata de părăsire timpurie a școlii a crescut în România, în 2016, la 18,5%, față de 17,3% cât era în anul 2013 și aproape s-a dublat față de media europeană unde procentajul este de 10%, transmite Mediafax.

„Monitorul educației și formării 2017” mai arată că ponderea absolvenților de studii superioare este de doar 25,6%, în condițiile în care în Uniunea Europeană, rata de promovare a unei instituții de invățământ universitar este de peste 39%.

De asemenea, aproximativ 39% dintre tinerii de 15 ani au un nivel scăzut de cunoștințe în citit, 40%, la matematică și 37%, la științe. Nici în Uniunea Europeană situația nu este mai îmbucurătoare, dar este mai bună decât în România, astfel că, în medie, 20% dintre acești tineri au astfel de probleme.

O altă problemă cu care se confruntă sistemul educațional din România este bugetul alocat învățământului, care, în 2017, a fost de 3,1% din PIB, cu mult sub media europeană, care este de 4,9%, ținta guvernanților fiind să aloce 6% din PIB pentru acest domeniu, dar, în anul viitor, ar putea fi o creștere de 20%.

„Anul viitor, educația, sănătatea și infrastructura transporturilor sunt bazele bugetului. Bugetul educației este cu siguranță cel mai mare din ultimii 10 ani. Evident că nu este suficient, este mai mare cu 20%, dar dacă vom continua cu o astfel de creștere, în trei ani de zile, putem dubla bugetul educației. Evident, acești indicatori ne arată că avem mult de muncă”, a explicat, în acest context, ministrul Educației, Liviu Pop.

(Sursa: Mediafax)

Contor: 118 afișări

Gîlcă Paler SCA, 6 decembrie 2017 07:35

Calificativ

Comentarii

Comentarii
 
banner
banner

Abonare newsletter

Promoții

banner