20 Decembrie 2017

Ajutor de stat pentru acoperirea costurilor IT-istilor rezultate în urma transferului contribuțiilor de la angajator la angajat

Ministrul Finanțelor Publice, Ionuț Mișa, a declarat că autoritățile pregătesc o ordonanță de urgență privind un ajutor de stat care să acopere costurile angajaților din IT ce vor reieși în urma transferului contribuțiilor de la angajator la angajat, aceasta urmând a fi discutată în ședința de Guvern de săptămâna viitoare.

"Se lucrează la ordonanța de urgență, astfel încât să se dea o schemă de ajutor de stat care să acopere integral costurile angajatorilor care funcționează în domeniul IT. Aceasta se va adresa companiilor care au angajați IT-iști și care ar trebui să plătească niște costuri suplimentare de 8,5%. Am luat noi o marjă ca să fim siguri că acoperim integral toate costurile companiilor, ca să nu fie niciun cost suplimentar datorită transferului contribuțiilor. O să explicăm și mecanismul, astfel încât fiecare dintre angajatori să facă solicitarea și să primească diferența de bani pe care altfel ar fi trebuit să o suporte din bugetul propriu. Nu cred că vom reuși să intrăm cu ea în ședința de Guvern de mâine, dar în următoarea, cu certitudine", a declarat Mișa, la Palatul Parlamentului.

Potrivit unor modificări ale Codului Fiscal, de la 1 ianuarie 2018, contribuțiile sociale trec de la angajator la angajat, iar impozitul pe venit scade de la 16% la 10%. Nivelul contribuțiilor plătite pentru salariul brut urmează să scadă cu 2 puncte procentuale, de la 39,25% la 37,25%, însă, din totalul de 22,75% contribuții datorate de angajator, 20 de puncte se transferă către salariat. Astfel, din salariul brut, 35% vor fi contribuții reținute de angajator în numele salariatului, iar contribuțiile rămase în sarcina angajatorului, respectiv 2,75% (după transferul de 20 puncte la salariat), scad la 2,25% și vor acoperi riscurile de șomaj, accidente de muncă, concediu medical, creanțe salariale. Angajații firmelor din IT beneficiau de scutiri de la plata impozitului pe veniturile salariale. 

(Sursa: Agerpres)

Contor: 1629 afișări

Gîlcă Paler SCA, 20 decembrie 2017 07:35

Calificativ

Comentarii

Comentarii
 
Daniel spunea,
20 decembrie 2017, 09:02

Eu ma intreb daca mai e cazul de asemenea masuri pentru domeniul IT. La nivel de tara, romania cheltuie o data bani cu pregatirea lor iar mai apoi stabileste si impozitare preferentiala pentru aceasta categorie. Eu nu ii mai vad sensul "protejarii" categoriei, acestia fiind in prezent cea mai bine platita categorie. Castiga de pe masurile astea atat angajatii cat si firmele (poate majoritatea cu capital strain)..Asa ca ma simt jegmanit de 2 ori . Mai demult Valea Jiului a fost o perioada zona defavorizata si a fost fiscalitate preferentiala. Acum nu mai e, cu toate ca acolo nu a prosperat nimeni, in schimb avem la IT care ..nu mai comentez.

Daniel spunea,
20 decembrie 2017, 09:10

Din nou, Romania isi doneaza o resursa importanta.

banner
banner

Abonare newsletter

Promoții

banner