21 Decembrie 2017

Executivul a aprobat procedura de reevaluare a locurilor de muncă încadrate în condiții speciale

Guvernul a aprobat, printr-o hotărâre, procedura de reevaluare a locurilor de muncă încadrate în condiții speciale, reevaluate potrivit art. 30 alin. (2) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. Noile prevederi se aplică numai locurilor de muncă în condiții speciale prevăzute la art. 30 alin. (1) lit. e) din Legea nr. 263/2010, din unitățile care au obținut hotărâre de menținere a avizului de încadrare în condiții speciale în temeiul Hotărârii Guvernului nr. 1284/2011.

Documentul prevede înființarea unei comisii speciale pentru reevaluarea locurilor de muncă în condiții speciale. Aceasta va fi formată din reprezentanți ai Ministerului Muncii și Justiției Sociale, Ministerului Sănătății, Inspecției Muncii, Casei Naționale de Pensii Publice și, după caz, ai Comisiei Naționale pentru Controlul Activităților Nucleare.

Comisia stabilește, prin hotărâre, menținerea sau respingerea avizului de încadrare în condiții speciale de muncă a locurilor de muncă în condiții speciale prevăzute la art. 30 alin. (1) lit. e) din Legea nr. 263/2010, din unitățile care anterior au obținut menținerea avizului, conform Hotărârii Guvernului nr. 1284/2011.

Pentru reevaluare, angajatorul va depune la secretariatul comisiei o solicitare, împreună cu documentele prevăzute de acest act normativ.Daca angajatorul nu inițiază procedura de reevaluare a locurilor de muncă încadrate în condiții speciale din  unitatea sa, acestea nu vor primi o hotărâre de menținere a avizului de încadrare, motiv pentru care aceste locuri vor fi considerate ca fiind locuri de muncă în condiții normale, în înțelesul Legii nr. 263/2010.

Documentul introduce, de asemenea, reglementări care au în vedere, pe de o parte, monitorizarea măsurilor luate de unitățile cu locuri de muncă în condiții speciale și, pe de altă parte, monitorizarea stării de sănătate a lucrătorilor de la locurile de muncă în condiții speciale, urmărindu-se menținerea sau, în măsura în care este posibil, îmbunătățirea condițiilor de muncă.

(Sursa: Ministerul Muncii)

Contor: 1845 afișări

Gîlcă Paler SCA, 21 decembrie 2017 07:47

Calificativ

Comentarii

Comentarii
 
banner
banner

Abonare newsletter

Promoții

banner