24 August 2011

Modificarea Codului Fiscal: Impozitarea diurnei la fel ca salariile și majoarea impozitelor pentru proprietarii mai multor locuințe.

Ministerul Finanțelor publice a publicat, spre dezbatere publică, proiectul pentru modificarea Codului Fiscal, care aduce cu sine modificări importante pe mai multe planuri. Actul prevede, printre altele, impozitarea diurnelor în aceeași măsură ca și veniturile salariale și majorarea impozitelor pentru proprietarii mai multor locuințe.

Autoritățile au decis să modifice modul de impozitare a diurnei. Legislația în vigoare prevede că indemnizaţia de deplasare acordată salariaţilor este deductibilă fiscal dacă nu depăşește de 2,5 ori nivelul pentru instituţii publice. Dacă proiectul de lege va trece în forma aceasta, diurna primită de angajaţi pentru deplasările în străinătate sau în ţară vor fi impozitate la fel ca şi veniturile salariale, cu impozit pe venit şi contribuţii de asigurări sociale, pentru partea care depăşeşte nivelul stabilit pentru instituţiile publice.

O altă modificare importantă prevăzută în proiect va afecta proprietarii care deţin mai multe clădiri cu destinaţie de locuinţă sau mașini cu motoare mari. Aceștia vor fi obligați să plătească impozite locale majorate în funcţie de numărul proprietăților, respectiv de capacitatea cilindrică. În urma aplicării acestei măsuri statul estimează colectarea a aproximativ 348 de milioane de lei în 2011, potrivit Notei de fundamentare a propunerii făcute de Ministerul Finanţelor.

Astfel, în cazul unei locuinţe de aproximativ 68 de metri pătraţi, situată în sectorul 3 al Capitalei, impozitul anual datorat este de aproximativ 143 de lei. Dacă aceasta este a doua proprietate şi nu e închiriată, impozitul creşte cu 65%, până la 235 de lei. Dacă locuinţa în discuţie este a treia proprietate, deţinătorul plăteşte cu 150% mai mult, respectiv 357 de lei.

(Sursa: Adevărul)

Contor: 2959 afișări

SCPA Gîlcă & Vasiliu, 24 august 2011 09:25

Calificativ

Comentarii

Comentarii
 
banner
banner

Abonare newsletter

Promoții

banner