21 Martie 2012

Ce lege se aplică unui salariat care își execută contractul de muncă în străinătate?

Un salariat angajat de către o companie franceză pentru a-și exercita funcția în cadrul unei filiale din străinătate este supus legislației țării în care își desfășoară în mod curent activitatea, potrivit hotărârii Curții de Casație (franceze) din 8 februarie 2012 (nr. 10-28537).

În fapt, un salariat francez a fost angajat de o societate generală în calitate de agent de acțiuni, urmând să își desfășoară activitatea într-o filială din New York a companiei. În urma investigaţiilor realizate ca urmare a unor suspiciuni a implicării salariatului în tranzacţii financiare suspecte, compania a decis rezilierea contractului de muncă al acestuia pe 20 decembrie 2001. Angajatul a fost ulterior supus urmării penale şi condamnat pentru fraudă.
Acesta a considerat că fost vorba despre o concediere fără cauză reală şi serioasă, în condițiile în care în cazul său este aplicabilă legea franceză și nu cea americană.

Judecătorii Curții de Casație au constatat că în contractul de muncă al salariatului nu se specifica legea aplicabilă în privința raporturilor de muncă. Angajatul și-a desfășura activitatea în mod uzual pe teritoriul american de la numirea sa până la încetarea contractului de muncă și nu a fost suspus niciunui control sau vreunei autorități în Franța. În plus, acesta a avut reședința la New York şi a plătit impozitele către statul american.

Curtea a reținut, în aceste condiții, că legea statului New York este cea care reglementează raporturile de muncă ale salariatului, având în vedere că execuția respectivului contract s-a făcut în mod curent în SUA.

În lipsa voinţei părţilor, legea aplicabilă este legea cu care raporturile de muncă prezintă cea mai apropiată legătură pentru contractele încheiate înainte de instituirea Regulamentului european nr. 593/2008 privind legea aplicabilă obligațiilor contractuale. Pentru contractele încheiate după intrarea în vigoare a Regulamentului (17 decembrie, 2009), legea aplicabilă este cea a statului în care angajatul îşi desfăşoară activitatea în mod obişnuit.

În cazul în care legea aplicabilă nu poate fi stabilită, aceasta va fi legea ţării în care societatea angajatoare a salariatului își are sediul. Cu toate acestea, în cazul în care contractul prezintă legaturi mai strânse cu un alt stat decât cel în care are loc executarea contractului de muncă, se aplică legea acestei țări.

(Sursa: Juritravail)

Contor: 1696 afișări

SCPA Gîlcă & Vasiliu, 21 martie 2012 08:14

Calificativ

Comentarii

Comentarii
 
banner
banner

Abonare newsletter

Promoții

banner