4 Aprilie 2012

Transformarea unui contract de muncă cu durată determinată în contract cu durată nedeterminată

Într-o speță a Curții de Casație (franceze) din 21 martie 2012 (nr. 10-11762), o salariată temporară a încheiat 21 de contracte de muncă pe durată determinată, pe o perioadă de 42 de luni şi jumătate, aproximativ trei ani şi jumătate, cu o clinică medicală. Atunci când angajatorul i-a oferit un contract de muncă pe durată nedeterminată, aceasta a refuzat.

La încheierea utlimului său contract cu durată determinată, angajata s-a adresat instanței cu cererea de recalificare a contractului său de muncă în contract pe durată nedeterminată şi plata de unei indemnizații de recalificare.

Angajatorul a susținut că salariata a dat dovadă în mod evident de rea-credință, deoarece acesta a refuzat un contract permanent înainte de a înainta solicitarea de recalificarea către instanță. Astfel, clinica nu a putut angaja un salariat în baza unui contract cu durată nedeterminată.

Judecătorii au constatat că angajatorul a recurs la o succesiune ilegală de contracte de muncă pe durată determinată ceea ce are ca efect transformarea automată a acestora în contract de muncă permanent, indiferent dacă angajata a dat dovadă de rea-credinta sau nu.

Cazurile utilizării de contracte de muncă pe durată determinată sunt enumerate limitativ de articolul L. 1242-2 din Codul Muncii francez, cele mai frecvente fiind: ​​înlocuirea unui angajat absent, creşterea temporară a activităţii, şi recurgerea la munca sezonieră.

Articolul L. 1242-1 din Codul Muncii prevede că un contract de muncă pe durată determinată nu ar trebui să aibă "nici scopul, nici efectul oferirii unui loc de muncă legat de activitatea normală şi permanentă a companiei."

(Sursa: Juritravail)

Contor: 2184 afișări

SCPA Gîlcă & Vasiliu, 4 aprilie 2012 07:13

Calificativ

Comentarii

Comentarii
 
Marcela Solomon spunea,
12 noiembrie 2014, 11:23

Buna ziua,

Cunoasteti sa existe o astfel de speta in parctica instantelor romanesti?

banner
banner

Abonare newsletter

Promoții

banner