s Reformarea sistemului de pensii, prin transformarea pensiilor speciale în pensii în sistemul public
5 Aprilie 2012

Reformarea sistemului de pensii, prin transformarea pensiilor speciale în pensii în sistemul public

În nr. 3/2012 al Revistei de Drept Social-dreptul muncii și securității sociale, fondator av. Costel Gîlcă, editura Rosetti Internațional, a fost publicat articolul „Reformarea sistemului de pensii, prin transformarea pensiilor speciale în pensii în sistemul public, în temeiul Legii nr. 119/2010, este compatibilă cu art. 1 din Protocolul nr. 1 ‑decizia de inadmisibilitate în cauzele Frimu şi alţii c. României” aparținând judecătorului Dragoș Călin.

Articolul face o analiză complexă a hotârârilor Curții Europene a Drepturilor Omului și instanțelor interne relevante (Curtea Constituțională, Înalta Curte de Casație și Justiție) referitoare la subiectul transformării pensiilor speciale în pensii în sistemul public.

Prin decizia de inadmisibilitate pronunțată la 7 februarie 2012 în cauzele Frimu și alții contra României, CEDO a constatat neîncălcarea de către statul român a dispozițiilor articolului 1 din Protocolul nr. 1 adițional la Convenție, sub aspectul transformării pensiilor speciale în pensii în sistemul public, în temeiul Legii nr. 119/2010. Această decizie este extrem de importantă pentru instanțele interne, confruntate cu mii de dosare în care a fost contestată transformarea pensiilor speciale în pensii în sistemul public.

Înalta Curte de Casație și Justiție a luat de asemenea o hotărâre importantă prin respingerea recursurilor în interesul legii (decizia nr. 29 din 12 decembrie 2011) cu privire la punctul de vedere neunitar referitor la contestațiile formulate de persoanele aflate înn categoriile prevăzute de art.1 lit. a) –h)din Legea nr. 119/2010 împotriva deciziilor de recalculare a pensiilor emise în temeiul art.3 și 4 din aceeași lege.

În mod normal, toate aceste decizii ar trebui să pună capăt jurisprudenței neunitare a instanțelor naționale, lucru care nu s-a întâmplat, de altfel. Revine CEDO sarcina de a stabili dacă decizia ICCJ poate sau nu pune capăt soluțiilor divergente pronunțate la nivel național în materia contestațiilor formulate de reclamanți.

Contor: 1744 afișări

SCPA Gîlcă & Vasiliu, 5 aprilie 2012 07:38

Calificativ

Comentarii

Comentarii
 
banner
banner

Abonare newsletter

Promoții

banner