9 Aprilie 2012

Ocuparea posturilor vacante din sistemul de asistență socială – proiect

Ministerul Muncii, Familiei și Protecției Sociale a publicat, spre dezbatere, Proiectul de Hotărâre de Guvern privind ocuparea posturilor vacante din sistemul de asistență socială. Adoptarea actului normativ ar crea posibilitatea fiecărui ordonator de credite să stabilească numărul de posturi absolut necesar să fie ocupat prin concurs, în funcție de situația concretă existentă, în funcție de categoriile de personal absolut necesare, de legislația care trebuie respectată, precum și de posibilitățile financiare.

În 2012, vor putea fi ocupate prin concurs, cu respectarea prevederilor de mai sus:

  • posturile vacante ale personalului încadrat în instituțiile/unitățile de asistență socială, organizate conform prevederilor ar. 41 alin. (2)și (3) din Legea asistenței sociale nr. 292/2011.
  • posturile vacante din structura serviciilor publice de asistență socială din subordinea consiliilor județene/consiliilor locale/consiliilor ale sectoarelor Municipiului București/ Consiliului General al Municipiului București, precum și posturile vacante ale personalului cu atribuții în domeniul asistenței sociale din aparatul de specialitate al primarului.

Măsura este necesară în contextul insuficienței personalului, sistemul de asistență socială fiind unul aparte, ce presupune o activitate continuă, 7 zile din 7, 24 de ore din 24, potrivit notei de fundamentare a proiectului. Acest lucru face extrem de dificilă respectarea drepturilor salariaților privind munca suplimentară, în sensul recompensării orelor suplimentare cu zilele libere.

Lipsa personalului de specialitate, cum ar fi îngrijitorii, asistenți sociali, asistenții medicali, educatorii, psihologii etc. nu permite în anumite situații asigurarea activităților minime de asistență și îngrijire, de recuperare și reabilitare specifice unei instituții/unități de asistență socială, mai ales în cazul centrelor rezidențiale.

De asemenea, în baza Legii asistenței sociale nr. 292/2011, este nevoie de personal la nivelul serviciilor publice de asistență socială a consiliilor județene/locale și în aparatul de specialitate al primarului pentru realizarea de anchete sociale și prelucrarea dosarelor în vederea acordării beneficilor de asistență socială.

(Sursa: Ministerul Muncii)

Contor: 1126 afișări

SCPA Gîlcă & Vasiliu, 9 aprilie 2012 07:25

Calificativ

Comentarii

Comentarii
 
banner
banner

Abonare newsletter

Promoții

banner