1 Iunie 2012

Deficit de 11.000 de persoane în sistemul de asistență socială

Secretarul de stat în Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale (MMFPS), Denisa Pătraşcu, a declarat pentru Agerpres, că sistemul de asistenţă socială este într-o stare critică, fiind subfinanţat și cu un deficit de circa 11.000 persoane.

„Avem o mare problemă la nivelul personalului. Nu vă ascund acest lucru. În momentul de faţă vorbim despre aproape 11.000 posturi vacante în asistenţa socială. Asta înseamnă că, de exemplu, nu mai avem suficienţi asistenţi maternali, la nivelul la care ar trebui să funcţioneze normal sistemul. Nu mai avem nici asistenţi sociali şi specialişti în asistenţă socială la nivelul Direcţiilor Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului din judeţe. Sistemul este întins la maximum”, a precizat secretarul de stat.

În lipsa unor creării unor oportunități de angajare și de deblocare de posturi „sistemul de asistenţă socială se va prăbuşi în curând”, a explicat Denisa Pătraşcu.

Potrivit secretarului de stat, bugetul Ministerului Muncii - la asistenţă socială - a scăzut cu 1,2% faţă de 2011 (de la 8,5 miliarde lei la 8,4 miliarde lei) şi cu 8% faţă de 2010 când ministerul gestiona 9,1 miliarde lei.

„Avem mai puţini bani şi obligaţii mai multe - rezultate şi din obligaţiile internaţionale, dar şi din strategia de reformă a sistemului de asistenţă socială, iar, ca urmare a crizei economice şi financiare, gradul de sărăcie creşte. Astfel, cele mai recente date, din 2010, arată că există 8,4 milioane de oameni expuşi la risc de sărăcie. În plus, piaţa nu poate absorbi forţa de muncă excedentară.

Productivitatea muncii este de 46% şi avem o zonă relativ stabilă de şomaj, de 7,3 - 7,5%, dar este o stagnare statistică pentru că, în realitate, foarte mulţi oameni au ieşit din evidenţele Serviciului Public de Ocupare şi îi regăsim la asistenţa socială”, a subliniat Denisa Pătraşcu.

Calculele MMFPS indică faptul că în tot sistemul de asistență socială există 7,3 milioane de plăţi: de la alocaţiile pentru copii până la alocaţiile pentru susţinerea familiei, de la ajutoarele pentru încălzire şi indemnizaţiile pentru creşterea copilului, până la indemnizaţiile persoanelor cu handicap.

(Sursa: Agerpres)

Contor: 1256 afișări

SCPA Gîlcă & Vasiliu, 1 iunie 2012 07:33

Calificativ

Comentarii

Comentarii
 
Petrovici Gheorghe spunea,
3 iunie 2012, 09:37

Cred ca voluntariatul persoanelor iesite la pensie ar fi una din solutii.

banner
banner

Abonare newsletter

Promoții

banner