s Un secol de relații juridice de muncă: 1790-1900 (I)
11 Iunie 2012

Un secol de relații juridice de muncă: 1790-1900 (I)

În nr. 5/2012 al Revistei de Drept Social-dreptul muncii și securității sociale, fondator av. Costel Gîlcă, editura Rosetti Internațional, a fost publicată prima parte a studiului „Un secol de relații juridice de muncă: 1790-1900” al avocatului Costel Gîlcă.

Scopul acestui studiu este de analiza documentele care dovedesc cu claritate că relațiile de muncă în țara noastră erau reglementate prin norme speciale, prin contracte de muncă sau prin înțelegeri ale părților cu aproape cu 100 de ani înainte de adoptarea Codului civil român din 1964, normă considerată de actualele teorii de dreptul muncii ca actul normativ ce reglementează contractul individual de muncă.

Așa cum a susținut și în alte articole anterioare, avocatul Costel Gîlcă susține că legislația muncii își găsește sursa de inspirație în statutele breslelor, bazându-se pe faptul că Legea meseriilor din 1902 a reglementat relațiile de muncă din interiroul breslelor, iar Legea din 1912, primul Cod al muncii român, a inclus în câmpul său de aplicare toate persoanele care aveau o relație de muncă.

Rezultă de drept, dar și juridic că relațiile de muncă reglementate existau cu mult înaintea adoptării Codului Civil la 1864, ceea ce înseamnă că dreptul muncii nu s-a desprins ca ramură de drept din dreptul civil, relația juridică de muncă având o existență de sine-stătătoare, cu o evoluție și dezvoltare paralelă cu relațiile civile.

Astfel, în studiul de față se urmărește aprofundarea relațiilor juridice de muncă din Țările Române din secolul al XIX-lea, care nu se limitează numai la relațiile din interiorul breslelor, ci sunt mult mai ample, regăsind astfel de relații în minele de sare, în cadrul poștelor, a porturilor etc.

Contor: 1456 afișări

SCPA Gîlcă & Vasiliu, 11 iunie 2012 07:25

Calificativ

Comentarii

Comentarii
 
banner
banner

Abonare newsletter

Promoții

banner