15 Iunie 2012

MMFPS: 15 ani de reformă în domeniul protecţiei copilului şi al asistenţei sociale în România

În 2012 se împlinesc 15 ani de reformă în domeniul protecţiei copilului şi al asistenţei sociale în România, potrivit unui comunicat de presă emis de Ministerul Muncii. Sistemul de protecţie a copilului s-a confruntat în cei 15 ani de existenţă cu mai multe provocări şi dificultăţi de natură să afecteze atât bunul mers al reformei, cât şi capacitatea fiecărui profesionist de a continua eforturile privind îmbunătăţirea calităţii vieţii copiilor şi respectarea drepturilor acestora.

Totuşi, potrivit MMFPS sistemul protecţiei copilului s-a transformat dintr-un  sistem închis şi ignorant faţă de nevoile reale ale copiilor într-unul flexibil, modern şi în concordanţă cu normele şi principiile statuate pe plan internaţional, România fiind astăzi în poziţia de a reprezenta un exemplu de bună practică pentru alte state europene.

În acest sens, la data de 12.06.1997, când a început reforma în domeniul protecţiei drepturilor copilului, existau 287 de instituţii de protecţie a copilului, din care 207 case de copii, 22 de case de copii cu alte servicii şi 58 de leagăne. În perioada 2000 - 2001, au fost preluate în sistemul de protecţie a copilului 250 de instituţii, după cum urmează: 29 de instituţii de protecţie specială a copiilor cu handicap, 39 de unităţi sau secţii de spital şi 182 de unităţi care îngrijesc copii în regim rezidenţial şi care funcţionează în cadrul unităţilor de învăţământ special, toate reorganizate în cadrul serviciilor publice specializate.

În prezent, s-a ajuns la 1.201 servicii de tip rezidenţial din care numai 183 centre de plasament în urma aplicării politicii de dezinstituţionalizare a copiilor, fie prin reintegrarea lor în familia naturală sau extinsă, fie prin înlocuirea măsurii de protecţie de tip rezidenţial cu una de tip familial.

MMFPS îşi propune meţinerea pe lista de priorităţi a politicilor şi activităţilor menite să accentueze şi să crească gradul de implicare al autorităţilor locale de la nivel comunitar în administrarea domeniului protecţiei copilului şi a familiei, având în vedere rolul primar pe care acestea ar trebui să îl îndeplinească în identificarea timpurie a cazurilor sensibile şi oferirea primelor măsuri de sprijin şi remediere a acestora.

 (Sursa: Ministerul Muncii)

Contor: 960 afișări

SCPA Gîlcă & Vasiliu, 15 iunie 2012 07:35

Calificativ

Comentarii

Comentarii
 
banner
banner

Abonare newsletter

Promoții

banner