6 Iulie 2012

Modul de acordare a remunerației unui salariat constituie un element a contractului de muncă ce nu poate fi modificat fără acordul său

Într-o speță, un salariat angajat în calitate de director comercial a demisionat după ce contractul său de muncă a fost transferat, fiind preluat imediat de către o filială a întreprinderii. Salariatul a luat, ulterior, decizia încetării unilaterale a contractului de muncă, invocând, în principal, încălcarea condițiilor privind remunerarea.

Angajatorul a explicat că salariatul a acceptat în mod expres termenii celui de-al treilea contract de muncă, cu excepția doar a câtorva puncte de formă, care nu afectează conţinutul, astfel că acest nou contract, care prevedea un pachet de orele suplimentare, reprezenta acordul părţilor.

În plus, angajatorul a susţinut, în primul rând, că transferul comisioanelor datorate angajatului sub formă plății provizorii a sumei de 3500 de euro pe lună a fost determinată de purtarea unor discuții cu privire la posibilele modificări ale condiţiilor de remunerare a salariatului, care urmau să aibă efect retroactiv, şi în al doilea rând, el a regularizat imediat plata comisioanelor datorate în conformitate cu acordurile anterioare ale partilor de la prima reclamație a angajatului.

Judecătorii Curții de Casație franceze au reținut în hotârârea nr. 10-18227 din 5 aprilie că forma contractuală de remunerare a unui salariat constituie un element al contractului de muncă, care nu poate fi schimbată fără consimţământul salariatului, indiferent dacă noua metodă este mult mai avantajoasă.

Încălcările persistente şi repetate ale contractelor de muncă ale angajatului de către angajator, justifică decizia salariatului de încetare unilatrală a contractului. Remunerarea, element esenţial al contractului de muncă nu poate fi modificată unilateral de către angajator, fără acordul angajatului. Rezultă că orice schimbare în ceea ce privește salariul impusă unui angajat justifică decizia rezilierii contractului de muncă, producând efectul unei concedieri fără cauză reală şi serioasă.

(Sursa: Juritravail)

Contor: 1173 afișări

SCPA Gîlcă & Vasiliu, 6 iulie 2012 07:51

Calificativ

Comentarii

Comentarii
 
banner
banner

Abonare newsletter

Promoții

banner