27 Iulie 2012

Clauză de mobilitate vs. executarea atribuțiilor specifice funcției

Unele funcţii implică în mod inerent un anumit grad de mobilitate al angajaților. Astfel, o deplasare temporară într-o altă zonă geografică, aflată chiar la o distanţă mare, poate fi impusă unui angajat, chiar dacă aceasta nu intră în condițiile unei clauze de mobilitate. Curtea de Casație franceză a reiterat acest principiu într-o hotărâre din data de 11 iulie, concluzionând că un consultant internaţional nu poate refuza o călătorie în străinătate având în vedere că acest lucru este inclus în atribuţiilor sale. Potrivit judecătorilor, nu este important dacă în contractul de muncă nu este prevăzută nicio clauza de mobilitate valabilă.

În speță, un angajat ca director tehnic la o firmă internaţională de consultanţă a fost demis pentru abateri disciplinare în condițiile refuzului de a participa la o reuniune în Alger. Angajatorul a susţinut că în contractul de muncă, la capitolul locul de executare a funcţiilor, se specifica faptul că salariatul, ca parte a activităţilor sale, poate fi trimis să realizeze misiuni în afara companiei , indiferent dacă în Franţa sau în afara Franţei, pentru o perioadă mai lungă sau mai scurtă de timp. De asemenea, în contract se mai menționează că „angajatorul şi angajatul trebuie să recunoască în mod expres că mobilitatea angajatului în exercitarea funcţiilor sale este o condiţie esenţială a prezentului contract, fără de care nu ar fi fost încheiat."

Contestând cauză reală şi serioasă a demiterii sale, angajatul a câştigat cazul la Curtea de Apel din Paris. Judecătorii au considerat că dispoziţiile contractuale de mai sus trebuie analizate ca o clauza de mobilitate, care, dacă nu definește cu precizie domeniul geografic de aplicare, nu poate fi aplicată și nu poate obliga angajatul să accepte o deplasare.

Curtea de Casaţie a anulat decizia susținând în hotârârea nr. 10-30219 din 11 iulie că deoarece o astfel de deplasare se poate impune angajatului, chiar si fara o clauza de mobilitate. Pentru judecători, deplasarea refuzată de salariat se înscria în cadrul obişnuit al activităţii sale de consultant internaţional, nefiind nevoie să se intereseze dacă a existat o clauza de mobilitate valabilă. Astfel, relocarea temporară la Alger pentru un consultant internaţional nu necesită să fie prevăzută într-o clauză de mobilitate.

(Sursa: droit-social-legipole.fr)

Contor: 2006 afișări

SCPA Gîlcă & Vasiliu, 27 iulie 2012 08:31

Calificativ

Comentarii

Comentarii
 
banner
banner

Abonare newsletter

Promoții

banner