16 Ianuarie 2013

Care sunt etapele necesare care stau la baza realizării cercetării disciplinare prealabile?

Obligativitatea realizării procedurii cercetării disciplinare prealabile este prevăzută la art. 251 alin. (1) din Codul Muncii republicat, unde este precizat expres că sub sancțiunea nulităţii absolute, nicio măsură, cu excepția celei prevăzute la art. 248 alin. (1) lit. a) - cazul avertismentului scris, nu poate fi dispusă mai înainte de efectuarea unei cercetări disciplinare prealabile.

În prezent, după expirarea Contract colectiv de muncă unic la nivel naţional pe anii 2007-2010 nr. 2895/2006 unde existau mențiuni  cu privire la realizarea cercetării disciplinare prealabile, singurele prevederi exprese cu privire la desfăşurareai cercetării disciplinare prealabile sunt cele din Codul muncii.

Astfel, din art. 251 alin. (2)-(4) din Codul muncii reiese că salariatul va fi convocat în scris de persoana împuternicită de către angajator să realizeze cercetarea, precizându-se obiectul, data, ora şi locul întrevederii. Neprezentarea salariatului la convocarea făcută în condiţiile prevăzute la alin. (2) fără un motiv obiectiv dă dreptul angajatorului să dispună sancţionarea, fără efectuarea cercetării disciplinare prealabile. În cursul cercetării disciplinare prealabile salariatul are dreptul să formuleze şi să susţină toate apărările în favoarea sa şi să ofere persoanei împuternicite să realizeze cercetarea toate probele şi motivaţiile pe care le consideră necesare, precum şi dreptul să fie asistat, la cererea sa, de către un reprezentant al sindicatului al cărui membru este.

Cu toate acestea, procedura cercetării disciplinare prealabile presupune parcurgerea următoarelor etape:

  1. Întocmirea referatului/referatelor privind săvârșirea abaterii disciplinare;
  2. Întocmirea actului de numire a comisie de cercetare disciplinară (de regulă formată din trei membri):
  3. Întocmirea convocării salariatului, precizându-se obiectul, data, ora şi locul întrevederii ;
  4. Întocmirea unui Note explicative și ascultarea salariatului;
  5. Întocmirea procesului-verbal de finalizare a cercetării disciplinare prealabile.
  6. Emitere decizie de sancționare de către angajator, fără să fie obligat să țină cont în mod obligatoriu de propunerea de sanționare a comisiei de cercetare disciplinară prealabilă.

 

Contor: 6634 afișări

Av. Anca Burghelea, 16 ianuarie 2013 09:46

Calificativ

Comentarii

Comentarii
 
costache nicolae spunea,
8 ianuarie 2017, 10:41

buna ziua as avea si eu o intrebare in legatura cu convocarea la o comisie de cercetare disciplinara...am fost sunat de cate un coleg inginer sa merg la munca pe data de 20.12.2016 la ora 08.45,nu eram in localitate si nu am putut merg,a fost sunat alt coleg si nici acela nu a putut sa mearga,mentionez ca nu am mai fost sunat dup aceea,trebuia sa merg sa ajut la un inventar de scule si materiale lucru care nu este cuprins in fisa postului meu de electrician,pe data de 04.01.2017 am fost instiintat prin curierat ca sunt convocat la comisia de disciplina pentru ca am absentat nemotivat un numar de 4 zile,mie unul mi se pare a fi abuz,va multumesc si astept un raspuns

banner
banner

Abonare newsletter

Promoții

banner