7 Februarie 2013

Modificarea programului de lucru: modificarea contractului sau a condițiilor de muncă?

În speță, o salariată angajată de către un laborator a fost concediată pentru că a refuzat să aplice noile orare de lucru din cadrul companiei. Salariata a decis să sesizeze Tribunalul Muncii, considerând că este vorba despre o modificare a contractului de muncă pe care o poate refuza fără a comite o abatere disciplinară.

Curtea de Apel a constatat că angajata nu a invocat o incompatibilitate a noului program de lucru cu obligațiile sale familiale și a reținut că nu se pune problema unei modificări a contractului de muncă.

Curtea de Casație a confirmat hotărârea Curții de Apel în decizia nr. 11-22364 din 23 ianuarie 2013. Acesta a respins cererile angajatei pe motiv că  "în lipsa unei încălcări excesive a dreptului la respectarea vieții sale private și de familie sau a dreptului său la odihnă, instituirea unui nou program zilnic de muncă ține de autoritatea de direcție a angajatorului. "

Angajatorul poate solicita angajatului o schimbare a acestor condiții, dar nu îl poate obliga să accepte o schimbare care ar putea avea un impact asupra contractului său de muncă. Introducerea unei noi distribuții a timpului de lucru este o schimbare a condițiilor de muncă atât timp cât nu afectează viața privată a angajatului. În schimb, ar putea fi considerată o modificare a contractului de muncă trecerea de la un program zi la o tura de noapte.

(Sursa: Juritravail)

Contor: 4603 afișări

SCPA Gîlcă & Vasiliu, 7 februarie 2013 09:10

Calificativ

Comentarii

Comentarii
 
Vali spunea,
12 octombrie 2016, 12:17

Poate un angajator sa modifice programul din ture 12/24 12/48 la 8 ore 3 schimburi ?? In cazul in care angajatul nu are disponibilitate pentru programul de 8 ore el find angajat in ture. !!??

banner
banner

Abonare newsletter

Promoții

banner