12 August 2014

Opinie juridica: Reintegrarea salariatului. Lipsa postului. Analiza practica a reintegrarii.

Fotografie autor

O cunostinta ma suna si ma intreaba:

"Costel, instanta a dispus reintegrarea salariatului pe postul detinut anterior, dar noi nu mai avem acest post si nici nu dorim sa il oferim pentru ca nu avem nevoie de acest post. Pe ce post il putem reintegra?"

 

Aceasta intrebare o regasesc foarte adesea in intrebarile care mi se adreseaza, motiv pentru care am decis sa impartasesc opinia mea pentru cei, eventual, interesati.

Asadar, in momentul in care instanta a dispus reintegrarea in postul detinut anterior, angajatorul este obligat sa il reintegreze pe exact acelasi post. Intrebarea care apare imediat este: "dar de ce? Pentru ca nu mai avem acel post, l-am desființat!"

Anularea deciziei de concediere ca urmare a reorganizarii, are in ea o mica fictiune juridica si anume, ea anuleaza implicit si hotararea de reorganizare (prin desființarea postului) luata de organismul colectiv sau individual de decizie la nivelul societatii.

La momentul pronuntarii hotărârii judecătorești de anulare a deciziei de concediere, practic se anuleaza si decizia organismului de conducere care a adoptat hotararea de desfiintare a postului ocupat de salariat.

În momentul in care judecatorul a dispus reintegrarea, angajatorul trebuie sa duca la îndeplinire decizia judecatorului.

Judecatorul nu este interesat de modalitatea în care angajatorul duce la îndeplinire hotararea judecatorească, esențial este ca aceasta să fie pusă în executare altfel vom lipsi hotararea judecatoreasca de orice efect, ceea ce evident este impotriva scopului justitiei in sine.

În această situație, pentru a pune în executare hotărârea judecătorească, riguros exact ar trebui urmate următoarele etape:

-       organul de conducere – individual sau colectiv – ia act de hotararea judecatoreasca si dispune reinființarea postului care a fost desființat.

-       Ulterior se emite decizia de reintegrare pe postul deținut anterior cu toate drepturile salariale.

În practică însa în majoritatea cazurilor se emite o decizie de reintegrare în care se precizeaza faptul că se pune în executare judecatorească, se reintegreaza salariatul pe postul deținut anterior se dispune plata tuturor drepturilor de natură salarială.

De asemenea se precizează și data de la care salariatul are obligația de a se prezenta la locul de muncă, sub precizarea că neprezenatrea la data și locul stabilit constituie abatere disciplinară.

O astfel de decizie este mai mult decat suficientă pentru a se demonstra ca hotărârea judecatorească a fost pusă în executare sub toate aspectele ei.

De asemenea, o astfel de hotarare ajuta și la stabilirea ca certă a datei de la care salariatul are obligația de a se prezenta la locul de muncă.

În practică am întâlnit și situația în care angajatorul emite doar o adresă prin care înștiințează salariatul să se prezinte la locul de muncă începând cu o anumită dată.

Fără a considera fundamental eronat aceasta practică, în opinia mea o astfel de practică implică o serie întreagă de riscuri de interpretare, astfel încât pentru a înlătura orice risc de intepretare emiterea unei decizii de reintegrare cu enumerarea tuturor elementelor precizate anterior scutește angajatorul de orice evantuală intepretare.

 

În concluzie, angajatorul nu poate invoca, in mod valabil valabil, argumentul conform căruia nu mai există postul de muncă, deoarece acesta a fost desființat printr-o hotărâre a organismului de conducere (individual sau colectiv) iar aceasta hotarare nu a  fost niciodată anulată.

Nu se poate invoca in mod valabil acest argument deoarece așa cum acest organism de conducere a avut autoritatea necesară să desființeze postul, tot astfel are și autoritatea să în înființeze postul respectiv pentru punerea în aplicare a hotărârii jduecătorești.

Asadar, angajatorul este obligat sa il reintegreze pe salariat in functia detinuta anterior, avand obligativitatea sa infiinteze postul pe care l-a desfiintat.

O problema practica apare in situatia in care departamentul/agentia din care facea parte salaraitul a fost desfiintata intre timp. Dar aceasta este o alta discutie si o voi trata intr-o alta interventie.

 

 

Contor: 7580 afișări

Costel Gîlcă, 12 august 2014 16:26

Calificativ

Comentarii

Comentarii
 
MARIUS spunea,
15 ianuarie 2018, 14:32

Buna ziua!
Ajutati-ma cu o problema!
In 2007, am fost angajat pe postul de Sef Serv. RUONS, in urma unui concurs pe post vacant. Titularul postului s-a reintors dupa 2 ani de procese si in aprilie 2009 mi s-a desfacut abuziv contractul. Am actionat Spitalul in instanta si am revenit si eu pe post, in ianuarie 2010. Pana in decembrie 2010 am fost doi pe acest post cand, conf. legii, s-au gandit sa repare aceasta situatie oferindu-mi un alt post, referent, dar cu studii medii. Normal ar fi trebuit transformat in post cu studii superioare inainte de a mi se oferi sau macar dupa insa, cu toate cererile mele de a mi se transforma postul, nu s-a infaptuit.
Intre timp, in octombrie 2017, postul de Sef Serviciu, s-a vacantat.
Intrebarea mea este: am dreptul sa fiu repus in functia detinuta la data angajarii (Sef Serviciu)?
Multumesc anticipat!
Raspuns pe mariusteo74@yahoo.com

George spunea,
21 februarie 2018, 22:08

Buna ziua!
Salariatul reintegrat pe postul detinut anterior trebuie sa desfasoare aceeasi activitate?

Concret cazul meu: Am fost director executiv. Judecatorul a dispus reincadrarea pe postul detinut anterior si a redobandirii tuturor drepturilor detinute inainte de concediere.
Angajatorul m-a reincadrat oficial in functia de director executiv (adica asa sunt trecut in continuare in CIM si asa sunt inregistrat la ITM), am si acelasi salar, insa in acelasi timp mi-a interzis accesul la orice documente ale firmei, mi-a interzis dreptul de a mai semna vreun act, nu mai am acces la stampila institutiei. Ba chiar mi-a emis in scris o ordonanta prin care imi schimba atributiile de munca la "munca de secretariat si managementul bilbliotecii".

Rog o parere, este acest demers al angajatorului legal sau contravine deciziei judecatoresti?

banner
banner

Abonare newsletter

Promoții

banner