6 Iulie 2015

Care sunt principalele domenii în care sunt disponibile joburi sezoniere?

Joburile sezoniere pot fi o bună oportunitate pentru persoanele care nu au un loc de muncă sau tinerii absolvenți. Acestea sunt disponibile, atat în țară, cât și în afară în domenii precum: agricultură, HORECA, contabilitate, BPO-uri (Business Process Outsourcing) sau logistică.În străinătate – Anglia sau Olanda – se pot câștiga și 1.000 de euro pe lună. Cei care nu vor să plece din țară trebuie să știe că firmele din România recrutează lucrători sezonieri fără foarte mare experiență pentru salarii mai mici, de până la 1.500-2.000 de lei.

Țările care ofertează cel mai mult joburi sezoniere sunt: Anglia (care și-a triplat numărul de oferte după ridicarea restricțiilor de muncă în 2014), cu peste 50% din numărul total de oferte de muncă trecute prin platforma Tjobs, Grecia, Germania, Olanda și Italia, potrivit datelor furnizate de Raluca Ștefănescu de la Tjobs.ro.

Cei care își doresc să muncească în străinătate în această vară pot căuta joburi în domenii precum: HORECA, agricultură (sere, cules de legume-fructe), transporturi (marii transportatori sunt cei mai activi din martie/aprilie până în octombrie), muncă necalificată (în construcții). „Cele mai vânate oferte de muncă sezonieră anul acesta sunt cele din domeniul hotel/turism (includem aici și cele ce țin de restaurant sau cafenele). 20% din numărul total de oferte, peste 20.000 de oferte de muncă, aparțin acestui sector”, spune Raluca Ștefănescu.

Pentru munca sezonieră nu există pretenție la studiu de niciun fel în domeniu. Cerințele, acolo unde există, sunt legate strict de experiență pe un post similar și nivelul de limbă străină. Sunt preferate persoanele care au deja experiență într-un loc de muncă în străinătate.

Oferta de muncă pentru sezonieri venită prin Tjobs este de peste 50.000 de locuri de muncă.

Și în țară perioadele în care se caută angajați sezonieri sunt diferite în funcție de domenii și de profilul joburilor. Totuși, o mare parte a locurilor de muncă sezoniere încep în aprilie–mai și se termină în septembrie, început de octombrie. „În domeniul HORECA cererile apar încă din ianuarie–februarie, deoarece marile hoteluri, și nu numai, își încep recrutările pentru a avea personalul pregătit de muncă”, spune Raluca Ștefănescu, responsabil comunicare la Tjobs.ro.

În agricultură, joburile sezoniere pot acoperi atât lunile de vară, cât și alt anotimp, acolo unde munca se desfășoară în sere.  

Un alt domeniu unde se caută angajați sezonieri este cel al construcțiilor, care beneficiază de ajutorul acestora în timpul verii până spre toamnă, pentru proiectele mari de infrastructură (autostrăzi), dar și în proiectele dezvoltatorilor imobiliari. De asemenea, vasele de croazieră au contracte derulate pe perioade între trei și șase luni și încep în funcție de apele în care călătoresc, și anume în februarie–martie sau aprilie–mai.

(Sursa: cariereonline.ro)

Contor: 1019 afișări

Gîlcă Paler SCA, 6 iulie 2015 08:46

Calificativ

Comentarii

Comentarii
 
Alin Moise spunea,
22 iunie 2017, 15:42

Mi se pare mai rezonabil de căutat joburi pe agregatoarele de munca, cum ar fi https://ro.jooble.org/ sau http://ro.jobrapido.com/.

De altfel, merci pentru articol.

banner
banner

Abonare newsletter

Promoții

banner