5 Februarie 2016

Cea mai neagra perioadă a avocaturii. Demisii?

Fotografie autor

 

Nicicând avocatura română nu a traversat clipe mai grele, mai umilitoare ca ultimii ani, nicicând avocații nu au fost mai discreditați ca în această perioadă.

Deși atacurile la adresa avocaților în mod individual s-au succedat cu repeziciune, de la procurori abuzivi, la jurnaliști prost informați sau eventual cu alte interese, până la clineți agresivi, nici UNBR și nici Barourile din țară nu au luat nicio atutudine publică, acceptând această umilință/umilire a avocaților și a profesiei de avocat.

Zilele trecute un înalt oficial al ANAF spunea că obscure cabinete de avocatură gazduiesc societăți comerciale la sediile lor profesionale.

Zilel trecute un ziar publica un articol în care umilea întreagă clasă a avocaților prin referirea la contracte de asistență juridică legal încheiate, dar cu soluții nefavorabile clinetului.

Zilele trecute, un coleg avocat a fost reținut în arest alături de toți infractorii Bucureștiului doar pentru că a trimis cu delegație o persoană fără calitate de avocat, măsura abuzivă a procurorului fiind infrimată de instanța judecătorească.

Zilele trecut un coleg avocat a fost reținut la domiciliu doar pentru ca a respectat dispozițiile din Legea avocaturii cu privire la consultanță și cu privire la îndeplinirea atribuțiilor de avocat stabilite prin Legea avocaturii.

Zilele trecute un judecător țipa la un avocat cum de îndrznește să se prezinte astfel în fața lui, umilind avocatul în fața întregii audiențe.

Zilele trecute un grefier lua la rost un avocat pentru o nu știu ce lipsa în dosarul pe care îl solicitase.

Zilele trecute 30 de avocați stăteau sufocați alături de alți 60 de justițiabili, într-o sală de judecată de 20mp fără geamuri și în mirosuri insuportabile.

Zilele trecute un avocat nu avea venituri pe lună ca să plătească taxele la barou, pentru că avocați de la o organizație ilegală acostează clineți pe holurile instanțelor de judecată.

Zilele trecute la Curtea de Apel București pe un panou electronic era/este afișată lista mediatorilor, dar nu și lista avocaților.

Zilele trecute un proiect de lege dorea/dorește să confere consilierilor juridici o forță asemănătoare avocaților.

Zilele trecute mai mulți justițiabili agresau verbal un avocat în fața arhivei/registraturii pentru ca se așezase la coada avocaților, ceea ce înseamna în fața justițiabilului/justițiabililor.

Zilele trecute un avocat a stat 30 de minute la coada la arhiva ca să vadă încheierile din dosar, și de fiecare dată stă la coadă ca să ia copii de pe încheieri.

Zilel trecute UNBR a avut o întâlnire de lucru cu celelalte organisem din justiție, iar din comunicatul UNBR rezultă că nu cunoaște nimic din realitățile acestei pro0fesii pe care o conduce de 20 de ani.

Sub actuala conducere a UNBR am ajuns în cel mai jos punct al respectului față de avocat.

UNBR este incapabilă să ia vreo poziție publică, este incapabilă să apere acestă profesie, este incapabilă să reglementeze vreuna din situațiile concrete prezentate mai sus.

Cu toate acestea UNBR se prezintă ca trimfătoare, conducând acest corp profesional excepțional spre cele mai frumoase orizonturi.

În realitate, de la apariția avocaturii până în prezent nu a exisat o perioadă mai neagră, mai tristă ca cea pe care o traversează acum.

Conducerea UNBR nu este interesată de reprezentarea cu demnitate a acestei profesi.

Conducerea UNBR nu are nicio legătură cu adevăratul corp al avocaților, acei profesioniști care își exercită onest activitatea.

Conducerea UNBR nu este interesată de asanarea acestei profesii, de îndepărtarea din cadrul ei a celor elemente care nu au morală profesională.

Conducerea UNBR a girat toate aceste situații, sub această conducere a UNBR s-au întâmplat și se întâmplă în prezent toate cele de mai sus, care nu sunt excepții, sunt reguli.

Ce face conducerea UNBR? Centrealizează toate sumele de bani pe care avocații le caștigă din greu pentru a putea să aibă mai multe putere financiară.

De ce actuala conducere a UNBR nu se preocupă de problemele reale ale avocaturii? De ce actuala conducere a UNBR nu are poziții publice pentru apărarea demnității corpului profesional și chiar a avocaților individuali în momentul în care se declanșează o campanie publică de denigrare, sau în condițiile în care într-un dosar penal avocatul devine victimă colaterală a acțiunilor concentrate?

Reprezintă actuala conducere a UNBR interesele avocaților în toate formele lor de organizare astfel încât imagina acestei profesii să fie la adevărata ei valoare?

Putem vedea câte comunicate publice și luări de poziție a avut UNBR la atacurile venite din afara profesiei a avut în ultimii zeci de ani! Sunt cvasiinexistente!

Putem vedea inițiativele practice ale UNBR pentru îmbunătățirea activității avocaților a avut în ultmii 10 ani? Majoritatea sunt chestiuni minore și lipsite de amploare, majoritatea vizează chestiuni interne și nu de poziționare a psofesiei de avocat acolo unde ii este locul în cadrul societății!

Baroul Cluj a demonstrat că dacă se dorește se poate avea acces electronic la dosarul cauzei. De asemenea, există instanțe în care se afișează numărul de ordine în sălile de judecată astfel încât avocații nu sunt obligață să stea în sălile murdare de judecată timp de 5-6 ore pe zi și să intre la fiecare 10 minute în sală ca să vadă la ce număr de ordine s-a ajuns.

De ce UNBR nu a preluat aceste soluție pentru a o implementa la nivelul întregii țări? UNBR are anvergura instituțională pentru a rezolva aceste probeleme la nivel central! De ce nu are inițiative practice în acest sens? Cine îî oprește? Cine le condiționează acțiunile?

Actuala conducere a UNBR pare ruptă complet de realitățile de mai sus. Este lipsită de orice formă de interes în rezolvarea problemelor practice, fiind interesați mai degraba în amenajarea unor elemente secundare în organizarea profesiei.

Dacă aș fi în conducerea UNBR mi-ar fi rușine de existența tuturor celor de mai sus și din respect față de colegii mei, față de istoricul acestei profesii, mi-aș da demisia, pentru ca nu pot să coordonez o activitate care sub conducerea mea s-a deteriorat la un nivel nemaiîntâlnit până în prezent.

 

Sper ca cele relatate mai sus să devină puncte obligatorii pe agenda de lucru a UNBR și de ce nu și a barourilor locale și pe de o parte condițiile de lucru ale avocaților să se îmbunătățească, iar pe de altă parte demnitatea profesională să fie aparată cu profesionalism și cu forță, să nu permitem tuturor elementelor exterioara și interioare profesiei să distrugă demnitatea acestei profesii.

 

În concluzie ca sa citez un coleg avocat: Să nu transformăm roba de avocat într-o simplu halat!

Mult succes!

Contor: 7875 afișări

Costel Gîlcă, 5 februarie 2016 12:32

Calificativ

Comentarii

Comentarii
 
Mihai Vlad spunea,
5 februarie 2016, 15:17

Stimate domnule avocat, va inteleg si impartasesc partial frustrarile, dar in acelasi timp vad ca si noi contribuim la aceasta imagine a avocaturii si prin materiale ca acestea, scrise la cald si neverificate ca ortografie. In primele 5 paragrafe sunt cel putin 4 cuvinte scrise gresit...

Week-end linistit!

silviu nedelcu spunea,
6 februarie 2016, 20:51

mi-am adus aminte cum m-am dus eu ca o floare acum cativa ani la congresul avocatilor ca sa-mi tina fostul decan o veritabila pledoarie despre rezistenta materialelor sin subsolul cladirii baroului. asta da activitate pentru breasla.

Av.Marin Carmen spunea,
8 februarie 2016, 01:05

Stimate confrate, multumesc pentru acest articol. Simtim cu totii pe propria piele toate cele enumerate.Se pare ca cei de la UNBR se adapteaza timpurilor actuale. Profesia noastra a ajuns de tot rasul.Notarii si primariile au ajuns sa desfaca casatorii, autentificarile facute de noi nu au puterea celor notariale desi avocatul inaite vreme era si notar ( in America nici nu exista notiunea de notar) suntem admonestati verbal si uneori fizic de orice doreste se pare, ne sunt cenzurate pledoariile si suntem limitati in timp de judecatori desi conform noii proceduri nu ar mai trebui si cate si mai cate......dar se tace, se tace se tace.......Pentru o pensie de nimic platim cu varf si indesat.Daca avocatul traieste doar din onorarii este un avocat sarac ca sa se stie, daca cineva are alta impresie.

Av. Popescu Radu Claudiu spunea,
5 februarie 2016, 15:27

O sinteza scurta si pertinenta a situatiei avocaturii in societatea romaneasca. Felicitari pentru viziune si modul in care ati redactat-o.

Valentina Florica Marginean spunea,
5 februarie 2016, 17:40

O a analiza realista ! Felicitari!

Av. Alex spunea,
5 februarie 2016, 22:33

Bine punctat! Subscriu. Și ar fi multe de adăugat (gen introducerea, oarecum abuzivă, a cardurilor cu cip de proximitate...gălușcă înghițită de corpul avocaților, care este dat peste cap de nr. cauzelor și celelalte neajunsuri ale profesiei)...

Daniel spunea,
10 februarie 2016, 10:03

As adauga si faptul ca, de ani de zile, predomina o forma fara fond in cadrul profesiei, Si decat o roba la intimidare, mai bine un halat muncit si respectat. In rest, de acord cu toate.

Elly spunea,
23 mai 2016, 16:17

La cite cazuri de mobing , cel puțin așa spun specialiștii, exista ,cum de nu se gasesc avocați specializați in așa ceva?Daca s-ar gasi cine sa se ocupe cu astfel de cazuri, adevarat, nu aducatoare de bani mulți nici romanii nu ar fii in statistici, primii cu depresie , anxietate etc din Europa!Trebuie doar un precedent!

banner
banner

Abonare newsletter

Promoții

banner