Curierul Judiciar - numărul 5 din mai 2011
C. H. Beck
Cuprins
Editoral
Verginia Vedinas: Poate primul-ministru sa fie si ministru interimar?
Dialoguri
In dialog cu Gheorghe Florea: Despre prezentul si viitorul avocaturii din Romania
Curier legislativ 18 aprilie – 20 mai 2011
Romania in fata CEDO
Akbar c. Romania cu nota de Alina Ivan
Jurisprudenta comentata
Curtea de Apel Timisoara, Sectia comerciala, Decizia nr. 480/2011 Nota de Judecator Anca Buta
Articolul 79 din Legea nr. 85/2006 se ocupa de regimul juridic al unora dintre actele frauduloase incheiate de catre debitor in ultimii 3 ani – „suspecti” – ce au premers deschiderii procedurii insolventei. Legea a prevazut norme procedurale specifice situatiei speciale in care se afla debitorul, termene deosebite in interiorul carora se poate actiona, o competenta materiala speciala, conditii de exercitare a actiunii care tinde sa readuca la masa credala bunuri inlaturate fraudulos din procedura, privind calitatea procesuala activa si pasiva.
Articole
Titlu: Particularitatile actului constitutiv al societatilor cooperative. Aspecte teoretice si practice Autor: Drd. Brandusa-Gabriela-Mona Angheni
Constituirea societatilor cooperative este dominata de principiul libertatii (autonomiei) de vointa, asa cum rezulta din exprimarea legiuitorului in art. 7 coroborat cu art. 3 lit. a) din Legea nr. 1/2005: „Societatea cooperativa este o asociatie autonoma de persoane fizice si/sau juridice dupa caz, constituita pe baza consimtamantului liber exprimat de acestea in conformitate cu principiul asocierii voluntare si deschise, potrivit caruia societatile cooperative sunt organizatii voluntare care se constituie pe baza liberului consimtamant si sunt deschise tuturor persoanelor capabile sa utilizeze serviciile lor si care sunt de acord sa isi asume responsabilitatea calitatii de membru cooperator…”.
Jurisprudenta comentata
Tribunalul Vaslui, Sectia civila, Decizia nr. 8/2010 Nota de Conf. univ. dr. Milena Tomescu
In ceea ce priveste reincredintarea, analiza modificarii conditiilor care au stat la baza deciziei incredintarii trebuie realizata pornind de la circumstantele cu privire la minor si nu exclusiv de la examinarea conditiilor oferite in sine de parinti, care trebuie raportate la efectele pe care le produc asupra dezvoltarii copilului, tinand cont de circumstantele fiecarei cauze, in baza unui proces decizional care sa asigure garantarea drepturilor tuturor celor implicati si in primul rand interesul superior al copilului.
Articole
Titlu: Dispozitii speciale aplicabile prestatiilor de boala, maternitate si invaliditate din perspectiva Regulamentelor CE 883/2004, 987/2009 si 988/2009 Autor: Conf. univ. dr. Claudia Ana Moarcas Costea
Dreptul european fixeaza regulile si principiile care garanteaza dreptul la libera circulatie a persoanelor in cadrul Uniunii si dispozitii speciale, care sa corespunda caracteristicilor proprii legislatiilor nationale, pentru a se facilita aplicarea regulilor de coordonare in materia securitatii sociale.
Articole si Jurisprudenta comentata
Titlu: Regimul juridic al inmatricularilor auto in Romania Autor: Dr. Aurelia Cotutiu
Analiza legislatiei si a jurisprudentei in materia inregistrarii in Romania a autovehiculelor inmatriculate in statele membre ale Uniunii, cumparate si inmatriculate tara, pana la aceasta data, demonstreaza imposibilitatea institutiilor implicate de a intelege, cunoaste si aplica noua ordine juridica a Uniunii, situatie ce expune statul la suportarea unor costuri inimaginabile, pentru care nu raspunde nimeni.
Jurisprudenta comentata
Curtea de Apel Targu Mures, Sectia penala, Decizia nr. 70/2011 Nota de Procuror Cristian-Valentin Stefan
In conformitate cu art. 48 din O.U.G. nr. 195/2002, conducatorul de vehicul trebuie sa respecte regimul legal de viteza si sa o adapteze in functie de conditiile de drum, astfel incat sa poata efectua orice manevra in conditii de siguranta. Infractiunea de ucidere din culpa prevazuta de art. 178 C.pen. este mai grava daca se savarseste ca urmare a nerespectarii dispozitiilor legale ori a masurilor de prevedere pentru exercitiul unei profesii sau meserii ori pentru efectuarea unei anume activitati.
Articole
Titlu: Interceptarile si inregistrarile audio sau video efectuate asupra raportului avocat-client in procesul penal Autor: Judecator Mihai Tudoran
Daca sunt intrunite conditiile generale de autorizare a interceptarii corespondentelor, nu poate avea loc totusi nici macar interceptarea (si implicit inregistrarea) oricarei convorbiri purtate – de catre orice persoana, nu numai de catre avocatul respectiv – pe linia telefonica a cabinetului de avocatura sau chiar si a domiciliului avocatului, fara instiintarea prealabila a decanului baroului din care avocatul respectiv face parte, sub sanctiunea nulitatii operatiunii respective. Cu alte cuvinte, telefonul cabinetului de avocatura, dar si al domiciliului avocatului nu poate fi supravegheat mai inainte ca decanul baroului sa fie informat despre operatiunea ce va urma sa se efectueze.
Sinteze de jurisprudenta – martie 2011
Curtea Europeana a Drepturilor Omului
Curtea de Justitie a Uniunii Europene
Instante Penale Internationale
In cadrul rubricii IADUER, realizata de Mihai Banu si conf. univ. dr. Mihai Sandru, este analizata trimiterea preliminara intr-o cauza penala, imaginea justitiabilului si imaginea justitiei, cu privire speciala asupra cauzei Nilas si altii, C-248/11 ELSA Bucuresti prezinta cele doua scoli de vara internationale organizate de asociatie, reunite in proiectul Let’s Make Law Better This Summer!, scoli ce se vor axa pe aprofundarea cunostintelor teoretice si practice ale tinerilor cu privire la domeniul dreptului umanitar si cel al dreptului financiar-bancar.
Vizitează site-ul revistei »