s A doua scrisoare către Preşedintele României ref. Raed Arafat
11 Ianuarie 2012

A doua scrisoare către Preşedintele României ref. Raed Arafat

Fotografie autor

Stimate Domnule Preşedinte,

 

Îmi revin în minte, ca o melodie frumoasă pe care tocmai am ascultat-o, cuvintele Dvs. adresate studenţilor „performanţa la locul de muncă este primul criteriu pentru a ţi-l păstra. Acesta este spiritul noului Cod al Muncii şi mă bucur că este deja în vigoare”.

Domnule Preşedinte, vă mărturisesc faptul că din această perspectivă teoretică avem absolut aceeaşi părere deoarece personal sunt adeptul performanţei în tot ceea ce fac.

Pe de altă parte este foarte bine că aţi vorbit studenților despre performanţă. Aceşti tineri care ies de pe băncile școlilor trebuie să ştie că în viaţa profesională cel mai important lucru este să fii performant.

Dar, Domnule Preşedinte, aceasta este însă numai în teorie.

Ieşind de la întrunirea cu studenţii aţi dorit probabil să le faceţi şi o demonstraţie practică privind păstrarea locului pe criterii de performanţă şi i-aţi cerut lui Raed Arafat să îşi dea demisia, pentru că a avut alte opinii decât Dvs. Ceea ce aţi făcut Dvs. este din păcate simptomatic pentru sistemul bugetar.

Ati demonstrat că în realitate, în România, în sistemul bugetar, principalul criteriu pentru a-ţi păstra locul de muncă este clientelismul politic, docilitatea, linguşeala, lipsa opiniei proprii, că pastrarea locului de muncă nu are nici o legătură cu performanţa.

Nu cunosc un om mai performant profesional decât Raed Arafat. Este singurul om care a reuşit să construiască un serviciu performant în cadrul unui sistem bolnav. Însă această performanţă profesională nu l-a ajuta să îşi păstreze locul de muncă. L-ar fi ajutat însă alte calităţi: acea de a fi linguşitor, de a fi slugarnic, cu tupeu. Dacă ar fi avut aceste calităţi, acum ar fi fost încă în funcţie. Însă el a avut o singura calitate: bun profesionist, iar în consecinţă l-aţi dat afara.

Domnule Preşedinte, din nefericire în sistemul bugetar performanţa nu are nici o importanţă în păstrarea locului de muncă, iar acest lucru trebuia să le spuneţi studenţilor. Trebuia să le spuneţi că dacă doresc să se întoarcă în ţară, trebuie să înveţe, în primul rând, să nu aibă alte idei decât şeful, să nu îl supere, apoi că trebuie să fie linguşitori, şmecheri, cu tupeu şi nu neapărat performanţi. Însă probabil că studenţii nu ar fi înțeles foarte bine lecţia teoretică, aşa că aţi preferat să le demonstraţi practic, care sunt calităţile care nu te ajută în păstrarea locului de muncă.

Şi mai trebuia să le spuneţi ceva Domnule Preşedinte, că varianta liberală a Codului muncii de care le-aţi vorbit, are menirea de a da afară mult mai uşor şi fără nici o compensare materială, indiferent cât de performanţi au fost, acei salariaţi care sunt incomozi pentru şefii incompetenţi, puşi însă politic.

Contor: 4517 afișări

Costel Gîlcă, 11 ianuarie 2012 08:19

Calificativ

Comentarii

Comentarii
 
John Doe spunea,
11 ianuarie 2012, 10:08

As avea o singura completare: sistemul bazat pe "performanta" obtinuta prin linguseala si docilitate se intinde mult peste granitele aparatului bugetar. Functioneaza de minune si in mediul privat unde, la fel ca in cazul de fata, este "simptomatic" comportamentul sefilor care se cred deasupra tuturor si care nu accepta alt comportament al subordonatilor decat cel mai sus mentionat...

mihaela spunea,
11 ianuarie 2012, 15:52

felicitari! Foarte mult bun simt in ceea ce scrieti si muuuullt adevar.

Flory spunea,
11 ianuarie 2012, 18:16

Intr-adevar performanta nu are legatura cu nimic. Sunt de acord cu tine.

eugen spunea,
20 ianuarie 2012, 12:31

As vrea sa-mi trimiteti textual unde ati vazut - citit dvs. ca presedintele Romaniei i-ar fi cerut d.lui Arafat demisia.Daca nu puteti trimite sau veti trimite balarii fara legatura cu ce v-am cerut renunt sa va mai bag in seama intrucat ati incalcat o lege deontologica: nu amesteca sula cu prefectura. Nu mai sunteti un expert, dupa cum nici dl. Arafat numai este ci ati deveni manipulator.Nu e greu caci tara e plina de prosti. Adio

Costel Gîlcă spunea,
23 ianuarie 2012, 17:27

De mai Eugen, vezi tu in relatiile de munca nu se solicita in mod expres demisia, insa sunt anumite gesturi care dau de inteles acest lucru. Iar oamenii destepti isi dau seama de asta si isi prezinta demisia.
Daca vrei putem sa intram in dsicutie cu privire la tehnicile de hartuire, in care hartuitorul nu pronunta niciodata cuvantul care il inebuneste pe hartuit.
In emisiunea cu pricina, Presedintele a fost suficientd e clar, in doua replici cu privire la demisia lui Arafat.
Sa nu fim totusi naivi si sa asteptam ca unele cuvinte sa fie pronuntate pentru ca nu vor fi exprimate decat prin perifraza.

caliopi spunea,
2 februarie 2012, 10:30

daca nu va deranjeaza am si eu o intrebare: care este textul de lege in baza caruia intr-o decizie de concediere pt desfiintarea postului sunt obligata sa trec instanta, termenul de contestatie.
multumesc.

Costel Gîlcă spunea,
9 februarie 2012, 12:57

Art. 252
(1) Angajatorul dispune aplicarea sancţiunii disciplinare printr-o decizie emisă în formă scrisă, în termen de 30 de zile calendaristice de la data luării la cunoştinţă despre săvârşirea abaterii disciplinare, dar nu mai târziu de 6 luni de la data săvârşirii faptei.
(2) Sub sancţiunea nulităţii absolute, în decizie se cuprind în mod obligatoriu:
a) descrierea faptei care constituie abatere disciplinară;
b) precizarea prevederilor din statutul de personal, regulamentul intern, contractul individual de muncă sau contractul colectiv de muncă aplicabil care au fost încălcate de salariat;
c) motivele pentru care au fost înlăturate apărările formulate de salariat în timpul cercetării disciplinare prealabile sau motivele pentru care, în condiţiile prevăzute la art. 251 alin. (3), nu a fost efectuată cercetarea;
d) temeiul de drept în baza căruia sancţiunea disciplinară se aplică;
e) termenul în care sancţiunea poate fi contestată;
f) instanţa competentă la care sancţiunea poate fi contestată.
(3) Decizia de sancţionare se comunică salariatului în cel mult 5 zile calendaristice de la data emiterii şi produce efecte de la data comunicării.
(4) Comunicarea se predă personal salariatului, cu semnătură de primire, ori, în caz de refuz al primirii, prin scrisoare recomandată, la domiciliul sau reşedinţa comunicată de acesta.
(5) Decizia de sancţionare poate fi contestată de salariat la instanţele judecătoreşti competente în termen de 30 de zile calendaristice de la data comunicării.

anyana spunea,
24 februarie 2012, 10:00

Sunt hartuita la locul de munca!Lucrez intr-o clinica privata din Brasov unde se practica vanarea de greseli de catre o anumita persoana care face in asa fel sa-si mentina pozitia de sef calcand pe "cadavre".Se forteaza colegii,se fac referate,se practica barfa,etc..toate doar pentru a-si mentine functia!....Ce ma invatati sa fac....Nu se poate lucra in acest stress....

Costel Gîlcă spunea,
5 martie 2012, 12:09

Sfatul meu:
1. pastrati-va sangele rece;
2. notati intr-un jurnal tot ceea ce vi se pare ca nu este la locul lui (o sa aveti nevoie la un moment dat si atunci o sa uittai toate amanuntele, iar aceste amanunte vor fi esentiale);
3. strangeti toate probele pe care el considerati a fi acte de hartuire (post-it-uri, mail-uri, etc );
4. raportati in scris departamentului de resurse umane.

banner
banner

Abonare newsletter

Promoții

banner