s O nouă scăderea a salariilor în Grecia. Măsura se preconizează să afecteze toți angajații europeni.
15 Februarie 2012

O nouă scăderea a salariilor în Grecia. Măsura se preconizează să afecteze toți angajații europeni.

Parlamentul grec a adoptat luni, 13 februarie, memorandumul încheiat cu Uniunea Europeană și FMI, care prevede, printre altele, o scădere de 22% a salariului minim pe o perioadă de 14 luni. Măsura va conduce la o nivelarea „în jos” a tuturor salariilor, potrivit profesorului de dreptul muncii la Universitatea din Atena şi consilier ştiinţific la Institutul de studii al centralei sindicale GSEE, Ioannis Kouzis.

Reducerea salariului minim lunar la 586 euro brut priveşte 325.000 de persoane dintr-un total de 2.8 milioane de salariaţi din sectorul public şi privat, dar va afecta toate salariile în condițiile în care în Grecia întregul sistem salarial se bazează pe convenţia colectivă naţională, care stabileşte un anumit plafon, iar în plus în memorandum sunt prevăzute şi măsuri pentru limitarea razei de acţiune a convenţiilor sectoriale.

Cu toate că memorandumul urmăreşte, potrivit UE și FMI, relansarea economiei, care se află în recesiune de patru ani, şi combaterea şomajul, care depăşeşte 20%, în opinia profesorului Ioannis Kouzis, acest program dereglementează piaţa muncii și implică o vastă pauperizare la care societatea va reacţiona. În plus, experienţa greacă ameninţă să se extindă în întreaga Europă, semne în acest sens sunt deja în Franța și Germania, a concluzionat Kouzis.

(Sursa: Agerpres)

Contor: 1309 afișări

SCPA Gîlcă & Vasiliu, 15 februarie 2012 08:29

Calificativ

Comentarii

Comentarii
 
banner
banner

Abonare newsletter

Promoții

banner