s Cum se va desfășura procedura de selectare a judecătorilor la ICCJ?
15 Februarie 2012

Cum se va desfășura procedura de selectare a judecătorilor la ICCJ?

În Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 112 din data de 13 februarie 2012 a fost publicată Hotărarea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 74/2012 pentru aprobarea Regulamentului privind organizarea și desfășurarea concursului de promovare în funcția de judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Noul regulament prevede posibilitatea Consiliului Superior al Magistraturii să organizeze concursul de promovare în funcția de judecător la Înalta Curte ori de câte ori este necesar, în limita posturilor vacante. Posturile scoase la concurs se stabilesc tot de către CSM, în mod distinct pentru fiecare secție a ICCJ pentru care există locuri vacante.

La concurs pot participa judecătorii și procurorii care au îndeplinit efectiv, cel puțin 5 ani, funcția de judecător la Curtea de apel sau de procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de apel ori la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, au obținut calificativul „foarte bine“ la ultimele 3 evaluări, nu au fost niciodată sancționați disciplinar și au o vechime în funcția de judecător sau de procuror de cel puțin 15 ani.

Fiecare candidat poate opta cu privire la o singură secţie a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în cadrul aceluiaşi concurs.

Procedura de selecție constă în susținerea mai multor probe:

  • o probă având ca obiect evaluarea hotărârilor judecătorești redactate, în cazul judecătorilor, sau a actelor întocmite în faza de urmărire penală ori în faza judecății, în cazul procurorilor;
  • un interviu susținut în fata Plenului Consiliului Superior al Magistraturii;
  • două probe scrise, pentru verificare cunoștințelor teoretice și practice.

(Sursa: Monitorul Oficial)

Contor: 1251 afișări

SCPA Gîlcă & Vasiliu, 15 februarie 2012 08:32

Calificativ

Comentarii

Comentarii
 
banner
banner

Abonare newsletter

Promoții

banner