s Ar trebui administrat corpul preoțesc al bisericilor de către sindicate ale membrilor acestui corp?
18 Mai 2012

Ar trebui administrat corpul preoțesc al bisericilor de către sindicate ale membrilor acestui corp?

În nr. 4/2012 al Revistei de Drept Social-dreptul muncii și securității sociale, fondator av. Costel Gîlcă, editura Rosetti Internațional, a fost publicat articolul „Ar trebui administrat corpul preoțesc al bisericilor de către sindicate ale membrilor acestui corp? Semnificații, limite și incertitudini ale hotărârii CEDO Sindicatul «Păstorul cel Bun» împotriva României” de Gérald Tilkin, cercetător-doctorand al Catedrei de Drept al religiilor din cadrul Universității Catolice din Louvain.

Autorul subliniază faptul că pentru prima dată, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a avut de cercetat o cauză în care s-au confruntat autonomia religioasă și libertatea sindicală. Cazul, deși ridică numeroase probleme complexe de fond, CEDO le evită, pentru a se limita la aspecte procedurale, formale, cu privire la motivarea deciziei românești.

Aceste probleme se evidențiază prin câteva incoerențe (pe care autorul le analizează pe parcursul articolului), câteodată aparente, ale deciziei: Curtea citează în principal (1) dreptul intern și dreptul internațional, utile pentru a ajunge la concluzia formulată de ea; în cursul raționamentului ei, instanța europeană se îndepărtează de anumite precedente ale ei, pe care omite să le citeze, în timp ce, cu uimire, se poate constata că (2) utilizează analogia cu precedente pe care le citează; delimitează în mod evident (3) ceea ce ține de religie și ceea ce nu; instanța europeană nu analizează în profunzime(4) argumentele tribunalului român cu privire la autonomia organizațională a cultelor religioase, inclusiv (5) elementele de specificitate ale funcțiilor de preot, conducător și preot paroh.

Contor: 1474 afișări

SCPA Gîlcă & Vasiliu, 18 mai 2012 07:25

Calificativ

Comentarii

Comentarii
 
banner
banner

Abonare newsletter

Promoții

banner