s Recenzie carte: Pensii, prestații sociale și asigurări - teorie și practică
22 Mai 2012

Recenzie carte: Pensii, prestații sociale și asigurări - teorie și practică

Fotografie autor

Stiați că România nu are autori specializați în domeniul dreptului securității sociale - pensii, prestații sociale și asigurări, șomaj, alocații etc? Aveți idee că, deși sunt aproximativ 10.000.000 de cetățeni români care sunt într-o formă sau alta încadrați într-o formă de asigurare și asistare socială, în România nu există până în prezent nici un tratat de teorie a securității sociale de un nivel științific acceptabil?

Am profunda plăcere să semnalez apariția unei lucrări de mare importanță pentru dreptul social: „Pensii, prestații sociale și asigurări - teorie și practică”. Nu aș dori să credeți că sunt cuvinte de complezență. Sunt realmente bucuros că pe piața dreptului social a apărut în sfârșit a doua carte dedicată noii legi a pensiilor, ambele având același coautor, Ştefan Ene. Sunt realmente bucuros că în sfârșit specialiștii în acest domeniu au curajul să publice ceea ce lucrează în fiecare zi, să împărtășească munca lor cu noi ceilalți care avem tangențe punctuale numai cu acest domeniu.

Înainte de prezentarea cărții aș vrea să spun câteva cuvinte despre Ştefan Ene. Îl știu pe Ştefan Ene de câțiva ani când am descoperit prima lui formă de manifestare a pasiunii pentru pensii: blogul despre pensie.

M-a uimit că un jurist putea să fie pasionat de pensii, așa că brusc mi-am imaginat un bătrânel cocoșat care nu are ce face în timpul lui liber și încearcă să ajute alți pensionari. Am rămas surprins să constat că de fapt în spatele site-ului cu pricina este un tânăr senin, prezentabil, cu un zâmbet în colțul gurii.

Am aflat apoi că a avut o cariera extraordinară (nu vă imaginați la sistemul de propulsie, ci extraordinarul lui provine tocmai din faptul că a urmărit un singur vis: perfecționarea în acest domeniul atât de arid pentru juriștii dornici de a face bani). A început la Casa Locală de Pensii Câmpina din cadrul Casei Județene de Pensii Prahova în calitate de inspector, apoi a lucrat la Casa de Pensii a Municipiului București, pentru a ajunge în final la Casa Națională de Pensii Publice. Un parcurs profesional demn de admirat, cel puțin din perspectiva mea.

Cartea este un excelent îndrumar teoretic și practic, o introducere dar și o explicație pentru cei care au tangență cu acest domeniu. Personal recomand cartea cu cea mai mare bucurie profesională.

Pentru mai multe detalii: "Pensii, prestații sociale și asigurări - teorie și practică".

Contor: 3539 afișări

Costel Gîlcă, 22 mai 2012 10:37

Calificativ

Comentarii

Comentarii
 
banner
banner

Abonare newsletter

Promoții

banner