s Ce modificări a suferit Regulamentul privind timpul de muncă, organizarea și efectuarea gărzilor în sectorul sanitar?
2 Noiembrie 2012

Ce modificări a suferit Regulamentul privind timpul de muncă, organizarea și efectuarea gărzilor în sectorul sanitar?

În Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.734 din31 octombrie a fost publicat Ordinul ministrului sănătăţii nr. 1067/2012 pentru modificarea şi completarea Regulamentului privind timpul de muncă, organizarea şi efectuarea gărzilor în unităţile publice din sectorul sanitar, aprobat prin Ordinul ministrului sănătăţii nr. 870 /2004.

Una dintre principalele modificări vizate se referă la faptul că medicii şefi de secţie/laborator/serviciu medical au un program de 7 ore zilnic. În timpul programului medicii din unităţile sanitare publice cu paturi au obligaţia de a acorda, cu prioritate, consultaţiile interdisciplinare pentru pacienţii internaţi în unitate sau pentru cei internaţi în alte spitale, în baza relaţiilor contractuale stabilite între unităţile sanitare respective.

În cazul medicilor încadraţi în structurile de primire urgenţe, precum UPU-SMURD, UPU sau CPU, aceştia îşi desfăşoară activitatea în două ture, în sistem de 12 ore cu 24 de ore libere. Excepţie fac situaţiile în care numărul medicilor încadraţi în aceste structuri este insuficient pentru a permite organizarea activităţii conform prevederilor din Regulament, caz în care activitatea zilnică se desfăşoară în două ture de câte 7 ore.

Spitalele care au structuri de primire urgențe vor asigura continuitatea asistenței prin linii de gardă pentru medicina de urgenţă, care se vor desfășura astfel:

- între ora de terminare a programului medicilor încadraţi în aceste locuri de muncă şi ora de începere a programului din ziua următoare, în situaţia în care activitatea se desfăşoară în două ture, fiecare cu o durată de 7 ore;

- în situaţia în care numărul medicilor încadraţi în structurile de primire urgenţă, care îşi desfăşoară activitatea în două ture în sistem de 12 ore cu 24 de ore libere, este insuficient. În acest caz, liniile de gardă au o durată de minimum 10 ore în zilele lucrătoare şi în zilele de sâmbătă şi duminică şi sărbători legale şi de maximum 24 de ore în zilele de sâmbătă, duminică şi sărbători legale.

(Sursa: Monitorul Oficial)

Contor: 1814 afișări

SCPA Gîlcă & Vasiliu, 2 noiembrie 2012 08:08

Calificativ

Comentarii

Comentarii
 
banner
banner

Abonare newsletter

Promoții

banner