s Cine trebuie să meargă la mediere? Scurte explicaţii practice.
30 Ianuarie 2013

Cine trebuie să meargă la mediere? Scurte explicaţii practice.

Fotografie autor

Peste două zile NCPC intră în vigoare, iar în ultima perioadă am asistat la întrebări privind procedura medierii şi m-am gândit să pun pe hărtie întrebările şi răspunsurile pe care şi eu le-am căutat în speranta că poate fi util şi altor persoane.

Am văzut că au apărut în presă discuţii cu privire la faptul că în caz de viol victima trebuie să meargă la mediere cu făptuitorul, de asemenea, am văzut întrebări cu privire la medierea în cazul persoanelor care au domiciliul în Australia dar au un proces în România. Dar am văzut confuzie şi în rândul avocaţilor de aceea m-am gândit să răspund la întrebările la care şi eu am căutat răspunsuri.

 

Aşadar să începem:

  1. Este obligatorie medierea?

Medierea nu este obligatorie ci doar o sesiune de informare cu privire la beneficiile medierii. Adică, te duci la un mediator, care îşi spune că e mai bine să te mediezi.

Dacă îşi vine bine marfa, rămâi la el, dacă vrea şi partea adversă, dacă nu îşi vine bine marfa este obligat să îţi dea o scrisoare al mână că ai luat parte la aceasta sesiune de informare.

  1. Participarea la şedinţa de informare este anterioară introducerii cererii?

Nu. Ea se poate realiza pe parcursul întregii proceduri în primă instanţă, dacă judecătorul a dispus.

 

  1. În ce materii ne mediem?

În toate domeniile dreptului, chiar şi în penal.

În situaţia penalului doar pentru acele infracţiuni uşoare, pentru care acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea părţii, iar împăcarea înlătură răspunderea penală.

 

  1. Trebuie să mergem de mână la mediere cu partea adversă ?

Nu!

Cel care trebuie să facă dovada că a urmat o şedinţă de mediere este reclamantul. El trebuie să aducă o dovadă a faptului că a urmat o şedinţă de mediere.

Dacă nu face această dovadă i se respinge acţiunea. Aşadar, nu trebuie să participe şi reclamantul şi pârâtul la şedinţă, ci doar reclamantul, deoarece doar el poate să fie sancţionat.

Legea este foarte confuză cu privire la rolul pe care îl are pârâtul în această procedură, fixând însă sancţiune doar în cazul reclamantului care nu a urmat şedinţa de informare: Instanţa va respinge cererea de chemare în judecată ca inadmisibilă în caz de neîndeplinire de către reclamant a obligaţiei de a participa la şedinţa de informare privind medierea.

Pe cale de consecinţă, dacă pârâtul nu vrea să participe la şedinţa de informare, nu există nici o sancţiune împotriva acestuia.

 

  1. Reclamantul să meargă personal la mediere?

Nu!

Avocatul pe care îl împuterniceşte poate să meargă el la mediator, atât în faţa de informare, cât şi ulterior în faţa de mediere propriu-zisă, dacă este cazul

 

  1. De unde găsesc mediator din Australia?

Nu trebuie căutat mediator în Australia, deşi e posibil să se găsească şi acolo, ci este suficient ca avocatul să fie împuternicit să realizeze şi medierea.

Dacă reclamantul din Australia nu are avocat, legea nu prevede e se întâmplă în această situaţie, ceea ce înseamnă că va trebui să îşi găsească un avocat.

 

Scopul acestui material este doar să aştern câteva idei în urma lecturării Legii medierii şi să transmit câteva idei. Dezbaterea este deschisă, iar dacă sunt puncte de vedere diferite, sunt deschis să public orice idee care contribuie la lămurirea practică a unor aspecte legale de procedura medieri (inutilă în opinia mea).

Contor: 2904 afișări

Costel Gîlcă, 30 ianuarie 2013 09:58

Calificativ

Comentarii

Comentarii
 
Radu Georgescu spunea,
30 ianuarie 2013, 12:54

O observatie la punctul 4: nu trebuie sa mergem de mana cu partea adversa la mediere (pentru ca in acest stadiu al legislatiei aceasta nu este obligatorie) si nici la sedinta de informare asupra procesului de mediere. Uneori apar confuzii intre informare si medierea propriu-zisa.

banner
banner

Abonare newsletter

Promoții

banner