s RIL promovat: administrarea probelor în procesele începute anterior intrării în vigoare a Legii nr. 202/2010
10 Mai 2013

RIL promovat: administrarea probelor în procesele începute anterior intrării în vigoare a Legii nr. 202/2010

Ministerul Public a înaintat Înaltei Curți de Casație și Justiție un recurs în interesul legii în urma sesizării făcute de Colegiului de Conducere al Curții de Apel Tg. Mureș cu privire la existența unei practici neunitare referitoare la „Interpretarea și aplicarea dispozițiilor art. 312 alin. (4) raportat la art. 305 din fostul Cod de procedură civilă, în procesele începute anterior intrării în vigoare a Legii nr. 202/2010, în referire la admisibilitatea probelor noi, cu excepția înscrisurilor, atunci când  tribunalele și curțile de apel, după casarea hotărârii atacate, au reținut cauzele spre rejudecare în fond”.

Optica jurisprudențială

I. Într-o primă opinie s-a considerat că, în caz de admitere a recursului și casarea hotărârii atacate, curțile de apel și tribunalele, reținând cauza spre rejudecare, pot administra orice probe prevăzute de lege, fără a fi limitate numai la administrarea înscrisurilor noi, întrucât dispozițiile art. 312 alin. (4) din Codul de procedură civilă (în vigoare la data soluționării acestor cauze) instituiau regula de principiu, potrivit căreia, în caz de casare, tribunalele și curțile de apel vor rejudeca pricina în fond, fie la termenul când a avut loc admiterea recursului, situație în care se pronunță o singură decizie, fie la un alt termen stabilit în acest scop. De asemenea, dispozițiile art. 305 din Codul de procedură civilă sunt aplicabile doar în faza judecării cererii de recurs, iar nu în faza rejudecării cauzei după casarea cu reținere.

II. Alte instanțe au trimis cauza spre rejudecare instanței a cărei hotărâre a fost casată ori de câte ori au apreciat că se impune administrarea unor probe noi, altele decât înscrisurile, având în vedere dispozițiile imperative ale art. 305 din Codul de procedură civilă care interzic administrarea de probe noi în instanța de recurs, cu excepția înscrisurilor.

Ajunctul Procurorului General  apreciază primul punct de vedere ca fiind în litera și spiritul legii.

(Sursa: Ministerul Public)

Contor: 1231 afișări

SCPA Gîlcă & Vasiliu, 10 mai 2013 09:23

Calificativ

Comentarii

Comentarii
 
banner
banner

Abonare newsletter

Promoții

banner