s
Federația Solidaritatea Sanitară a realizat, în perioada 15 mai - 9 iunie, un studiu la care au participat 500 de medici din toată țara și din toate specialitățile, 320 dintre ei declarând că fac gărzi. Concluzia studiulul este faptul că medicii din România sunt "obligați" la muncă forțată, media orelor lucrate continuu de medicii care fac gărzi depășind 30 de ore, înregistrându-se chiar și cazuri în care medicii lucrează fără pauză timp de 36 de ore și chiar 48 de ore
Președintele Colegiului Medicilor, Vasile Astărăstoae a declarat că medicii și restul personalului din sistemul sanitar amenință din iulie cu proteste, greve și chiar demisii, din cauza salariilor mici, a condițiilor de lucru și a modului în care sunt tratați angajații din Sănătate în România.
Un studiu realizat de Federația Europeană a Serviciilor Publice arată faptul că aproximativ 3% dintre medici și între 5 și 10% dintre asistentele din România emigrează în fiecare an, cele mai frecvente destinații fiind Italia, Franța, Spania, Marea Britanie și țările scandinave.
Ministerul Sănătății lucrează la un proiect de lege care îi va obliga pe toți medicii să-și facă poliță de asigurare pentru malpraxis, iar în cazul producerii unei erori medicale, doctorii vor fi nevoiți să poarte o negociere cu pacientul și asiguratorul, înainte de a apela la un mediator sau de a recurge la instanță, a precizat pentru Agerpres Petru Melinte, reprezentant al MS.
Bogdan Olteanu, viceguvernator al BNR a declarat că Uniunea Europeană este departe de a asigura o omogenitate economică și socială în acest moment și este posibil să apară amenințarea unor plecări „în masă“ ale specialiștilor din țările unde câștigurile sunt mai mici, fenomen care se conturează în cazul României în domeniul medical.
Măsurile de austeritate pe care Grecia urmează să le pună în practică pentru a obține o nouă tranșă din împrumutul extern au determinat judecătorii şi medicii din spitalele de stat să declanșeze un protest pe termen lung, după cum informează Associated Press, citat de Agerpres.
De la începutul anului 1.605 medici au plecat din România pentru a profesa în străinătate, potrivit Preşedintelui Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoae. Acest lucru se resfrânge puternic asupra sistemului de sănătate românesc, drept dovadă fiind faptul că, în ciuda deblocării unor posturi în spitale, nu sunt persoane care să le ocupe.
Medicii din ţări terţe UE, beneficiari ai statutului de rezident permanent în România sau medici beneficiari ai statutului de rezident pe termen lung acordat de către unul dintre statele UE vor avea dreptul de a profesa în România, potrivit noului proiect de Lege privind organizarea şi funcţionarea sistemului sanitar, după cum informează Ministerul Sănătății.
Migrația cadrelor medicale a început să se simtă acut în ultima perioadă, acest lucru afectând buna funcționare a sistemului medical, ceea ce se răsfrânge în primul rând asupra pacienților. În prezent, România se plasează pe o pozitie îngrijoratoare în ceea ce privește numărul medicilor raportat la populația țării, fiind printre ultimele state din Europa, potrivit unei analize realizate de Econtext.
Secretarul de stat, Vasile Cepoi, a declarat în cadrul conferinței Mediafax talks about Health Reform, din 29 martie că prin noua lege a sănătăţii, medicii români ar putea avea și posibilitatea să ofere servicii private în spitalele publice. Acest lucru este deja practicat în multe ţări din Uniunea Europeană.
Într-un comunicat de presă al Colegiului Medicilor din România se precizează că în 2011 peste 2.800 de medici au cerut certificate profesionale pentru a putea pleca să lucreze în străinătate, numărul lor fiind în ușoară creștere comparativ cu anul 2010, când totalul solicitărilor a fost de 2.779.
În data de 12 decembrie 2011, Ministerul Sănătății a publicat, spre dezbatere, Ordinul privind completarea anexei la Ordinul ministrului sănătăţii nr. 870/2004 pentru aprobarea Regulamentului privind timpul de muncă, organizarea şi efectuarea gărzilor în unităţile publice din sectorul sanitar.