s
Guvernul României a declanșat procedura de desemnare a celor trei candidați în numele României pentru funcția de judecător al Curții Europene a Drepturilor Omului, după cum informează Consiliul Superior al Magistraturii. Persoanele interesate își pot depune candidatura până la data de 7 iunie 2013, la secretariatul cabinetului ministrului justiției (etaj 1, camera 7), în format hârtie și electronic (CD) sau la adresa de email cedo@just.ro, cu confirmare de primire.
În ședința din 10 aprilie, Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât, cu unanimitate de voturi, modificarea calendarului de desfășurare a activităților prevăzute în procedura de avizare a propunerilor ministrului justiției pentru funcțiile de conducere la PÎCCJ, DNA ȘI DIICOT.
În Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 96 din 15 februarie 2013 au fost publicate Hotărârile Consiliului Superior al Magistraturii nr. 160 din 13 februarie 2013, respectiv nr. 48 din 23 ianuarie 2013 pentru completarea Regulamentului de ordine interioară al instanțelor judecătorești, aprobate prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 387/2005.
Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a făcut luni o sesizare către Inspecţia Judiciara – Direcţia de Inspecţie Judiciară pentru judecători pentru a constata dacă s-a adus atingere independenţei judecătorilor prin afirmaţiile din ultima vreme, prin unele din poziţiile publice făcute în spaţiul public, fie în mass – media de unii jurnalişti, fie de unii politicieni, fie de alţi actori publici, după cum se precizează într-un comunicat la CSM.
Fără voia ei, magistratură va fi subiectul acestei imense intrigi care va urma, dar magistraţii încă pot alege dacă vor fi regizori sau rămân doar simpli figuranţi.
După ce Judecătoria Râmnicu Valcea a declanșat, luni, procedura de revocare a lui Cristian Dănileț, marți s-au pronunțat, în cascadă, judecătoriile din Buzău, Galați, Huși, Pătârlagele, urmând și mai multe.
Adunarea Generală a Judecătorilor din cadrul Judecătoriei Râmnicu Vâlcea, a hotărât revocarea domnului judecător Cristi Vasilică Danileţ, membru ales din partea judecătoriilor în Consiliul Superior al Magistraturii.
Președintele României a cerut reexaminarea Legii privind aprobarea Ordonanței de Urgenţă a Guvernului nr. 23/2012 pentru modificarea și completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, precum şi prorogarea termenului prevăzut la Articolul III din Titlul XVI al Legii nr. 247/2005 privind reforma în domeniul proprietăţii şi justiţiei, precum şi unele măsuri adiacente.
Consiliul Superior al Magistraturii a obținut din partea Comisiei Europeane o finanţare de 319.977 euro pentru derularea proiectului „Exerciţii practice pentru implementarea instrumentelor de cooperare judiciară în materie civilă şi comercială” (Practical exercises in implementing the judicial cooperation instruments in civil and commercial matters), depus de CSM în cadrul Programului specific Justiţie Civilă (Civil Justice).
Membrii Consiliului Superior al Magistraturii se vor reuni pe 22 noiembrie în ședință publică pentru a-și da avizul cu privire la propunerile făcute de ministrul justiției pentru funcţiile de Procuror General respectiv şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.
Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a trimis Ministerului Justiției o sesizare în vederea inițierii unui act normativ pentru modificarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, în urma analizării unor propuneri referitoare la procedura de promovare în funcţia de judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prevăzută în art. 52 al legii, respectiv la dispoziţiile art. 62 şi art. 64 din aceeaşi lege.
Consiliul Superior al Magistraturii a reamintit, într-un comunicat de presă, că, la data de 25 mai 2012, a intrat în vigoare Legea nr. 24/2012prin care s-a înfiinţat Inspecţia Judiciară ca structură cu personalitate juridică în cadrul CSM. Inspecţia Judiciară este o instituție care îndeplinește, prin inspectori judiciari numiţi în condiţiile legii, atribuții de analiză, verificare şi control în domeniile specifice de activitate și acţionează potrivit principiului independenţei operaţionale.
Plenul Consiliul Superior al Magistraturii va luni în discuție luni, 1 octombrie 2012, o noua modificare a Regulamentului privind transferul si detasarea judecatorilor si procurorilor, aprobat prin Hotararea Consiliului Superior al Magistraturii nr. 193/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, după cum informează site-ul membricsm.ro.
Plenul Consiliului Superior al Magistraturii se va reuni în următoarea ședință luni, 1 octombrie 2012, după cum informează un comunicat de presă. Şedinţa secţiei pentru judecători va avea loc joi, 27 septembrie 2012. Principalul subiect pe ordinea de a zi a secţiei îl reprezintă cererile de transfer ale judecătorilor.
Consiliului Superior al Magistraturii a propus modificarea şi completarea Legii nr. 51/1995 pentru organizarea şi exercitarea profesiei de avocat, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, potrivit adresei nr. 57053 din data de 5 septembrie 2012 a Ministerului Justiției, publicată de Uniunea Națională a Barourilor.
În sedinta din 23 august 2012, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a avizat documentul care prevede dublarea bugetelor instanțelor judecătorești aferente anului 2013, suma totală ajungând la 2.153.611.000 lei. Proiectul de buget avizat cuprinde integral propunerile transmise de catre instantele judecatoresti prin proiectele de buget si reprezinta nevoile reale de finantare a acestora pentru anul 2013.
Poate nu știți cine este Cristi Danileț! Este judecătorul care a jonglat cu sistemul pentru a ajunge în CSM. Este membru în CSM ales din partea judecătoriilor deși, cu mai puțin de un an, el era judecător la Tribunalul Cluj, mutându-se apoi la judecătoria Oradea. S-a folosit de sistem pentru a accede la una din cele mai importante funcții din sistemul judiciar.
Codul de procedură civilă va intra în vigoare abia la 1 februarie 2013, după cum se precizează în Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 44/2012 pentru modificarea art. 81 din Legea nr. 76/2012 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 606 din data de 22 august 2012.
Examenele de admitere în magistratură și la Institutul Național al Magistraturii debutează pe 26 august cu testul-grilă eliminatoriu pentru verificarea cunoştinţelor juridice, după precizează Consiliul Superior al Magistraturii într-un comunicat de presă.
Consiliul Superior al Magistraturii a transmis marți o scrisoare premierului Victor Ponta în care se propune amânarea datei de intrare în vigoare a Codului de Procedură Civilă. CSM precizează că în lipsa unei minime finanţări a instanţelor judecătoreşti, acestea nu vor putea pune în aplicare Codul de procedură civilă, la data de 1 septembrie 2012, motiv pentru care procesul trebuie sistat până în momentul asigurarii necesarului de resurse umane si infrastructurii cerută de aplicarea prevederilor noului Cod.
Consiliul Superior al Magistraturii a anunțat luni, 20 august, ca a fost înregistrată cererea de eliberare din funcţia de judecător a Monei Pivniceru. Conform prevederilor art. 35 lit. a din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii propune Preşedintelui României eliberarea din funcţie a judecătorilor şi procurorilor, cu excepţia celor stagiari.
Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a anunțat organizarea, la data de 30 septembrie 2012, a concursului pentru ocuparea a 8 posturi vacante de magistrat asistent la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Plenului Consiliului Superior al Magistraturii se va întruni, în condiţii de cvorum, în perioada 20-24 august 2012 pentru a lua act de demisia Monei Pivniceru din funcţia de membru al Consiliului Superior al Magistraturii, condiție necesară ca demisia sa devină efectivă şi pentru a produce efecte juridice, respectiv pentru ca Mona Pivniceru să revină în funcţia de judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, iar locul de membru al Consiliului Superior al Magistraturii să devină vacant.
Institutul Național al Magistraturii a anunțat desfășurarea în perioada 3 august - 13 decembrie 2012 a examenului de capacitate al judecatorilor stagiari si procurorilor stagiari. La examen se pot înscrie judecătorii și procurorii stagiari din cadrul aparatului propriu al Consiliului Superior al Magistraturii, Institutului Național al Magistraturii și Ministerului Justiției, precum și personalul de specialitate juridică asimilat procurorilor și judecătorilor al căror stagiu se va împlini până în ultima zi a examenului de capacitate.
In sedinta de plen de miercuri, 18 iulie 2012, Consiliul Superior al Magistraturi ia in discutie concluziile Studiului privind operationalizarea sistemului judiciar in vederea intrarii in vigoare a noului Cod de procedura civila. Studiul a fost realizat avându-se în vedere 6 curti de apel relevante, selectate pe baza volumului de activitate, respectiv curtle de pel Alba Iulia, Bacau, Brasov, Bucuresti, Craiova si Oradea.