Sumar:

Directivă 122 din 2003 - privind controlul surselor radioactive închise de mare activitate şi a surselor orfane

Art. 9

Sursele orfane
(1) Statele membre asigură că autoritățile competente sunt pregătite, sau au adoptat dispoziții, inclusiv privind alocarea responsabilităților, pentru a recupera sursele orfane şi a face față urgențelor radiologice datorate surselor orfane şi au elaborat planuri şi măsuri de răspuns adecvate.
(2) Statele membre asigură acordarea de îndată a consilierii şi a asistenței tehnice de specialitate persoanelor care nu sunt în mod normal implicate în operațiuni supuse reglementărilor privind protecția împotriva radiațiilor şi care suspectează prezența unei surse orfane. Principalul obiectiv al consilierii şi asistenței trebuie să fie protejarea lucrătorilor şi a civililor împotriva radiațiilor şi siguranța sursei.
(3) Statele membre încurajează instituirea unor sisteme care au ca scop detectarea surselor orfane în locuri cum sunt unitățile de colectare sau unități de reciclare a deșeurilor metalice, în care pot fi întâlnite, în general, surse orfane, sau la punctele nodale de tranzit, cum sunt punctele vamale, dacă este cazul.
(4) Statele membre asigură organizarea de campanii de recuperare a surselor orfane provenite din activități mai vechi, dacă este cazul.
Campaniile pot cuprinde participarea financiară a statelor membre la costul recuperării, gestionării şi eliminării surselor şi pot include, de asemenea, verificarea înregistrărilor din arhivele autorităților, cum ar fi cele de la vamă, şi ale deținătorilor, cum ar fi institutele de cercetare, institutele de testare a materialelor sau spitalele.

 

Pentru a publica un comentariu trebuie sa fiți logat!

Vă rugăm să completați formularul de login .