s Costel Gîlcă - Drept social - Dreptul muncii - Dreptul securității sociale

Noua poziţie a contractului colectiv de muncă

Domeniu: Dreptul muncii
Tematică: Contracte colective de muncă
Revistă: Justiția Nouă, nr. 8 din 1948, pag.
Autor: OVIDIU CREANGĂ

În epoca de construcţie a socialismului, în care am intrat, contractul colectiv de muncă nu-şi mai păstrează caracterele ce le-a avut sub dominaţia burghezo-capitalistă.

Numai o judecată pripită, superficială însă, ar refuza deacum înainte orice rol acestei instituţii în Republica Populară Română a cărei Constituţie ocroteşte atât de complect munca şi în care întreprinde­rile sunt naţionalizate, cu excepţia celor mici, dar fiind cu totul greşit să se reducă funcţiunea contractului colectiv de mun­că la aceia de înfruntare a puterii patro­nale în domeniul condiţiilor de muncă. Ca reflex a luptei de clasă, conven­ţia colectivă de muncă are de dăinuit până în ultima zi a luptei de clasă, dar alte imperative îl impun şi mai departe, în era zămislirii comuniste, în care mani­festările colective de voinţă în muncă, ca şi în orice alte domenii ale vieţii, vor for­ma însăşi respiraţia nouei societăţi.

Înainte de justificarea teoretică a aces-ior afirmaţii, trebuie să semnalăm că realitatea sovietică le confirmă în cea mai puternică măsură: în U.R.S.S. contractele colective au o mare însemnătate; tot astfel sindicatele nu şi-au pierdut raţiunea de a exista, după dispariţia luptei de clasă, din contra căpătând o desvoltare uriaşă.

Este necontestat că convenţia colectivă de muncă sa născut într'un moment de aprigă înteţire a luptei de clasă. în oare şi-a făcut apariţia şi mişcarea sindicală.

„Sindicatul este instrumentul — zice Maurice Eblé (,.Le Développement juridique et social de la Convention collective de travail“ pag. 8), iar convenţia colecti­vă este actul“, cei doi factori de determi­nare colectivă a condiţiilor de muncă.

Revoluţia burgheză din Franţa prin decretul din 2 Martie 1791 suprimă regi­mul corporativ, iar prin cel din 14 Iunie 1791 prohibeşte asociaţiile profesionale.

Reglementarea raporturilor de muncă se reduce la un singur text vag din Codul Civil, despre care Perreau, în raportul făcut la 13 Decembrie 1907 în şedinţa Ca­merei Franceze, cu privire la textele ce reglementau contractul de muncă („Le contract de travail et le code civile“ pag. 12) spune: Preia mult timp sa putut zice şi scrie că codul civil este o legislaţie de. clasă, codul burgheziei şi claselor de mij­loc, legislaţia capitalului; aceasta nu tre­buie să mai fie“. Raportorul credea că textele ce se adăugau erau de natură a repara prestigiul monumentului legislativ, ce rămăsese imuabil timp de un secol cu atât de profunde prefaceri economico-sociale.

Regulamentele de atelier, întocmite de patroni suprimă sau domină discutarea condiţiilor de muncă dela individ la indi­vid — zice Maurice Eblé (op. cit. pag. 6) — şi deci aici necesitatea condiţiilor co­lective, necesitate ce s'a ascuţit pe măsura înăspririi condiţiilor de muncă impuse de patroni şi pe măsura tendinţei lucrăto­rilor de a eşi din izolare şi a se uni.

În epoca 1870 — 1895 industrialismul ia un mare avânt, dar în acelaş timp condi­ţiile de muncă se înăspresc, durata zilnică a muncii creşte, iar quantumul salariilor reale scade. Lupta dintre patroni, cari căutau să smulgă o plus-valută tot mai mare şi muncitorii sleiţi de munca sporită şi de insuficienţa salariilor, devine tot mai înverşunată.

Grevele au fost primele coalizări mun­citoreşti; deşi cu obiective limitate, de natură în special economicul, ele au fost cele dintâi coagulări ale solidarităţii de clasă şi ajungeau prin forţa colectivă a braţelor încrucişate să îndulcească uneori regimul de muncă dictat de patron.

Pentru a evita grevele, patronii accep­tau în unele cazuri să trateze cu delega­ţiile de muncitori condiţiile colective de muncă.

Forţa muncitorească organizată smul­gea astfel din când în când câte-o îmbu­nătăţire a condiţiilor de muncă şi salari­zare, dar mai mult decât aceste mici vic­torii, cu efecte de cele mai multe ori efemere ori iluzorii, au valorai obţinerea le­gii sindicale din 21 Martie 1884 şi legea conciliaţiei şi arbitrajului din 27 Decem­brie 1892, care au dat posibilitate munci­torilor să se organizeze şi să-şi urmărea­scă ameliorarea condiţiilor de muncă.

Aceiaşi forţă a impus pregătirea unei legi privitoare la convenţiile colective de muncă, care erau deja socotite valide de jurisprudenţă „N'ar fi fost zadarnic — spune Paul Pic în „Traité de Législation Industrielle“ (pag. 278 şi 861) — pentru tribunale de a bara drumul mişcării ire­zistibile, pe care o antrenau toate federa­ţiile profesionale puternice, în Franţa ca şi în străinătate, pe calea acestor acor­duri, destinate să previe conflictele viitoa­re prin stabilirea unei charte durabile, reglând pentru viitor ansamblul condi­ţiilor relative la modul de executare a muncii şi la remuneraţie“.

Jurisprudenţa a devansat astfel, ca şi în alte cazuri, legiferarea, dar soluţiile judecătoreşti progresiste nu puteau avea prea mare însemnătate, căci „ocrotirea muncitorilor — cum zice Snleilles (Bule­tin de la Societe d'etudes legislatives 1906 pag. 209 şi urm.) — când exploatarea este colectivă, nu poate fi căutată într'un mij­loc judiciar, care nu vizează decât ceeace este individual“.

În 1906 s“a făcut un proect de lege a convenţiilor colective, căruia nu i s'a dat nici un curs. Al doilea proect a fost adop­tat de Cameră în 1913, iar de Senat abea în 1919.

O linie similară a urmat-o istoria con-venţiilor colective în alte ţări, în care lupta masselor muncitoare au impus re­glementarea convenţiilor colective, tre­buind accentuat doar că în ţări cu puter­nice industrii ca Anglia, Germania, Belgia, teoria contractului colectiv a rămas mult timp fără suport legislativ, trăind din bu­năvoinţa jurisprudenţială; în Statele Uni­te, deşi unele legi recunoştea implicit con­venţia colectivă (epoca dinainte de 1922) totuşi practic aveau o aplicaţie precară, datorită Curţii Supreme Federale, aceiaşi instanţă împietrită în spiritul veacurilor trecute, care a refuzat aplicarea coduri­lor roosveltiene (epoca 1931 — 1934).

Nu am vorbit aici de situaţia contractu­lui colectiv din U.R.S.S. pentru a-i da în acest studiu un loc mai deosebit, cores­punzător deosebitei funcţiuni ce o are, — distingând-o de legiferările regimurilor capitaliste, făcute sub presiunea masselor muncitoare, legiferări caracterizate de Lenin, drept o batjocoră a intereselor vitale ale muncitorimii (Suhov „Dreptul oamenilor muncii din U.R.S.S la asigurarea stă­rii lor materiale“ pag. 4), întrucât regle­mentarea ocrotirii muncii se făcea în ge­neral fără preciziile necesare şi fără insti­tuirea mijloacelor potrivit de eficace aplicaţiunei

De privirea istorică a contractului co­lectiv în România nu poate fi vorba, pentru că a fost reglementat abea în 1929, prin legea contractelor de muncă mai înainte având situaţiunea de acord arbitrai, în conformitate cu legea de gâtuire a greve­lor, intitulată candid „legea pentru regle­mentarea conflictelor colective de muncă“ din 5 Septemvrie 1920, având de scop înăbuşirea puternicei mişcări muncito­reşti din acea vreme; în cazul când arbitrajul nu era obligator — dar era obligator în toate întreprinderile im portante — hotărârea comisiei de ar­bitraj (prezidată de un magistrat, care pe vremea aceea nu era posibil să scoată ca­pul din strâmtul calapod juridic) avea situaţiunea unui contract colectiv, cu pu­tere executorie iluzorie (materia conven­ţiei colective nu era încă reglementată). Este adevărat, trebuie să semnalăm, că în urma legii din 5 Aprilie 1929, convenţia colectivă de muncă a avut o largă, putem spune, aplicaţiune dar nu trebue uitat că în aceea epocă muncitorii luminaţi care susţineau cu dârzenie drepturile munci­toreşti erau băgaţi la temniţă, astfel în­cât nu le venea greu patronilor, în acea vreme, să trateze cu muncitorii.

Acum, după determinarea istorică a a-cestei instituţii, să vedem care sunt ca­racterele ei, ce este contractul colectiv de muncă?

Deşi definiţiunile au o prea mică putere lămuritoare, redau două definiţiuni, una a legii franceze şi alta a legii române; cea franceză reprezintă rezultatul desbaterii doctrinelor asupra contractului co­lectiv. cu existenţă jurisprudenţială la data legiferării, iar cea română o urmea­ză de aproape pe cealaltă.

Legea franceză din 25 Martie 1919, re­lativă la convenţiile colective de muncă. formează cap. 4 bis din Cartea I-a a titlului II a Codului de muncă şi prevederi sociale, care, prin art. 31, spune:

„Convenţia colectivă de muncă este un contract relativ la condiţiile de muncă în­cheiat între, de o parte: reprezentanţii unui sindicat profesional sau a oricărui alt grup de angajaţi (employes) şi de altă parte, reprezentanţii unui sindicat pro­fesional sau orice alt grup de patroni (employeurs). ori mai mulţi patroni contracând cu titlul personal, sau chiar un singur patron“.

Legea română asupra contractelor de muncă din 5 Aprilie 1929 consacră titlul IV contractului colectiv de muncă, pe care îl defineşte prin art. 101 astfel:

„Contractul colectiv de muncă este acordul scris, privitor la condiţiile de mun­că şi salarizare, încheiat pe de o parte de unul sau mai mulţi întreprinzători, de grupuri sau asociaţii de ale acestora şi, pe de altă parte, de asociaţiile profesio­nale sau grupările de salariaţi“.

Textul francez prezintă denumirea de „convenţie“ colectivă, în scop de a accen­tua multitudinea părţilor, dar o explică ca fiind un „contract“, în timp ce textul român reţine această din urmă denumire, explicând-o prin termenul „acord“.

Aceste definiţii, dar în special cea fran­ceză, reflectează discuţia din doctrina franceză dacă contractul sau convenţia colectivă de muncă este în realitate un contract.

Unii autori francezi pun în faţa con­tractului colectiv de muncă, contractul individual de muncă, care este adevăratul contract ce leagă pozitiv părţile; convenţia colectivă nu este decât o reglementare principială, pe care se grefează concretul, contract individual, adevărata concretă le­gătură dintre părţi. Contractul colectiv este într'adevăr un supra-contract, un con­tract privind şi dominând contractările individuale; oeeace este constituţia faţă de legile ordinare, este contractul colec­tiv fată de contractele individuale (înche­iate de părţile legate prin contractul co­lectiv). Dar nu este nici o dezarmonie în­tre concepţia clasică a contractului şi con­cepţia unei duble contractări: una princi­pală, condiţionată de încheerea celei de a doua şi încheiată colectiv şi alta con­cretă, respectând pe cea principală şi în­cheiată individual.

Raul Jay (Qu'est-ce le contrat collective de travail) spune că „toate clauzele con­tractului colectiv de muncă nu sunt des­tinate să fie regăsite, cel puţin implicit, în viitoarele contracte de muncă propriu zise. Este, din contră, de obiceiu, un mai mare ori mai mic număr de clauze cari, destinate să reglementeze raporturile pa­tronului ori patronilor cu colectivitatea lucrătoare, depăşesc necesar, chiar prin aceasta, cadrul contractului de muncă pro­priu zis“.

Prin urmare contractul colectiv conţine două ordine de clauze:

I. cele ce se vor repercuta asupra con­tractelor particulare (ca salar, durata muncii, prevederi de siguranţă şi higiena, condiţii generale de executarea lucrărilor, reclamaţiuni, case de ajutor, etc); orice angajament de muncă făcut în urma şi în baza contractului colectiv conţine implicit toate clauzele contractului colectiv dela care nu se poate deroga;

II. clauze ce nu interesează decât colec­tivitatea (ca neangajarea lucrătorilor ne-sindicalizaţi, organizarea dreptului de control, arbitraj, excluderea celor ce nu respectă clauzele, durata contractului, de­nunţare, reînoire, garanţii, etc.)

Maurice Eblé (op. cit. pag. 12) reliefea­ză că convenţia colectivă de muncă are acelaş conţinut ca şi regulamentele de ate­lier, şi anume reglementarea condiţiilor generale de muncă, deosebindu-se de ace­le regulamente prin aceia că, în loc de a fi impuse unilateral de patron, condiţiile sunt desbătute şi consimţite şi de factorul muncă. Deosebirea este într'atât funda­mentală, încât orice apropiere sau com­paraţie este de neconceput, putând fi re­ţinut doar că istoric convenţia colectivă a luat locul vechilor regulamente de atelier.

Masele muncitoare, organizându-se şi deci sporindu-şi puterea, au impus discu­tarea condiţiilor de muncă, în locul dik-iatului — regulament patronal cu cerut şi au obţinut treptat — mai întâiu în fapt, apoi prin consacrarea judecătorească, jurisprudenţa şi în finie prin legiferare — acordul colectiv asupra condiţiilor de mun­că. De aici s'a născut concepţia aşa zisei conlucrări libere, conştiente a factorilor de producţie, care nu a schimbat însă ni­mic din poziţia exploatatoare a capitalu­lui faţă de muncă. Este adevărat că con­venţiile colective au adus unele uşoare îmbunătăţiri a condiţiilor de muncă, dar acestea numai în măsura de a fi profita­bile chiar capitaliştilor: un muncitor sleit de trudă şi insuficienţa alimentară nu pu­tea da un randament îndestul de satisfăcător pentru pofta nesăţioasă de câştig a pa­tronului.

Trebue să reţinem că contractul colec­tiv este o reglementare a condiţiilor de muncă făcută pe cale colectivă, adică prin tratative între patronat şi salariaţi, prin acordul lor de consimţăminte.

Reglementarea condiţiilor de muncă se mai poate face şi altfel: impunerea lor prin regulamente de atelier, „operă“ uni­laterală patronală, sau impunerea pe cale de lege, regulament de lege, ori decizie ministerială, operă a puterii statale, care sub regimurile burghezo-capitaliste se află în mâinile clasei capitaliste.

Convenţia colectivă a fost o cucerire a clasei muncitoare, care ajunsese să discute condiţiile de muncă şi astfel să le îmblânzească câte puţin, atât cât puteau fi siliţi patronii să cedeze. Câştigul cel mare al muncitorimei a fost însă şcoala minunată de solidaritate şi călire a voinţelor în înfruntarea puterii patronale ce au format-o tratativele pentru încheerea contractelor colective.

Se reproşează de doctrina franceză le­giuitorului că „n'a respectat absolut na­tura juridică a contractului, prea strâmtă pentru scopul chiar restrâns ce-l urmă­rea“ (Maurice Eblé op. cit. pag. 48) După ce s'a obiectat că nu-i vorba, cum ar fi normat, de o legătură pozitivă, concretă, de drept, ci numai de un acord principial, la care am răspuns că sistemul contrac­tual nu exclude o dublă contractare, un supra-contract. se mai caută a se scoate în relief „extrema complicaţie pentru de­terminarea obligaţiilor personale ale fie­cărui ins cuprins în contractul colectiv, întrucât „nici un aderent nu poate fi legat decât prin voinţa sa“ (idem pag. 38). Se mai relevă în acest sens că nu este admi­sibil — în materie de contract — să poată figura ca parte un simplu grup, o celectivitate inorganică, fără fiinţă legală şi cu existenta redusă uneori numai la nego­cierea contractului colectiv. „Este o inovaţie foarte îndrăzneaţă — zice Perreau în raportul citat (pag. 45) — care trebuie, cred, să fie aprobată“.

Nu suntem de acord cu raportorul Per­reau din 1907: inovaţia nu era a proectului de lege şi nici nu era îndrăzneaţă (dealtfel autorul o justifică în totul, dar nu în construcţie juridică).

Inovaţia era a vremei noui, a practicei deja stabilite, a realităţii care cerea sa fie tradusă în lege: grupurile ocazionale de muncitori, fără personalitate juridică, îşi pretindeau şi impuneau drepturile de a putea trata condiţiile de muncă. Necesi­tatea de a nu mai fi supuşi diktatului pa­tronal învingea în practică şi astfel cadra-tura juridică trebuia să se înmlădieze ca s;i răspundă situaţiunii complexe noi.

Dealtfel personalitatea juridică, fiind o ficţiune a legii, poate fi adaptată după imperativele noui ale vieţii. Ce mare prin­cipiu de drept împiedică să se acorde unui grup muncitoresc posibilitatea să poată trăi în colectiv cu patronul, să închee un acord cu el? din care să rămâie obligaţi patronul şi fiecare, din muncitori — luaţi aparte — a grupului, iar acesta, grupul, neavând fiinţă închegată, să nu contracte vre-o obligaţie. Şi chiar dacă principiile vechi juridice s'ar opune, nu rămâne decât să fie înlăturate sau modi­ficate, haina juridică trebuind să fie potrivită corpului social, iar nu acesta hai­nei sale trecătoare.

Apoi complicaţia, chiar dacă ar fi ..ex­tremă“, în ceeace priveşte determinarea obligaţiunilor personale, urmărirea lor în reţeaua multiplelor linii de legătură juri­dică colectivă, nu poate însemna altceva decât greutatea vechilor jurişti de a privi dinamic complexul legăturilor de drept.

„Cercul persoanelor legate prin con­venţie — zice Paul Pic (op. cit pag. 864) — este esenţialmente mobil“. Ea cuprinde „nu numai pe părţile semnatare, sau pe „membrii grupurilor aderente, dar deasemenea şi pe acei care aderă posterior la convenţie. Ea se lărgeşte prin adeziunile sale succesive şi invers, se restrânge prin denunţări colective, căreia trebuie să se aplice convenţia, este deasemenea o ca­racteristică a acestui contract evoluat, pe care autorii se căzneau săi încadreze în vechile calapoade ale Dreptului şi găsind că nici unul nu-l încape, i se atribuia po­ziţia vagă de „contract nenumit“ (idem pag. 861).

Trebuie să înlăturăm şi această concep­ţie neutilatoare, restabilind locul ce i se cuvine contractului colectiv, ca instituţie contractuală născută în situaţia nouă a masei muncitoare organizate şi solidare cari nu mai acceptă să se angajeze la muncă decât tratându-i condiţiile, consim­ţind colectiv.

Este locul acum de analizat pluralitatea legăturilor de drept ce se nasc dintr'un contract colectiv.

Trebuie să vedem întâi că părţile con­tractante sunt:

I. factorul patronal care poate să con­stea într'o asociaţie profesională patro­nală, sau orice alt grup de patroni, sau chiar un patron singur; urinează să fie reţinut deci că partea patronală nu impli­că neapărat colectivitatea patronală.

II. factorul salariat care poate fi un sin­dicat muncitoresc sau o grupare de mun­citori făiră personalitate juridică; dar par­tea muncitorească trebuie să fie neapărat o colectivitate muncitorească.

Legătura ce o stabileşte contractul co­lectiv între aceşti doi factori conţine mul­tiple fire de legătura, care se grupează în trei ţesuturi:

I Cablul colectiv, adică legătura dintre colectivitatea patronală şi colectivitatea muncitorească, privite ca unităţi: ambele colectivităţi pot să constee în două sau mai multe asociaţii patronale, ori două sau mai multe sindicate muncitoreşti, deci pluralitatea firelor de legătură.

II. Cablu subcolectiv, adică legătura dintre colectivitatea muncitoare şi munci­torii componenţii ei; la fel pentru partea patronală clacă este colectivă. Nu trebue să se creadă ca un contract colectiv nu stabileşte legături şi între asociaţie şi membrii ei, — legături care ar fi stabilite de actul constitutiv al asociatei, — pentru că în primul rând părţi contractante pot fi şi grupări inorganice ce nu au acte constitutive sau statute, şi apoi colectivi­tatea contractează nu numai pentru dânsa ca fiinţă proprie ci mai ales pentru membrii, componenţii ei şi astfel acest raport de reprezintare şi apărare creiază bine­înţeles o legătură deosebită, cu consecin­ţe deosebite.

Tot în această categorie trebuie pusă şi legătura de drept ce se poate naşte simoblic între un muncitor şi asociaţia pa­tronală, sau între un membru al asocia­ţiei patronale şi sindicatul muncitoresc.

III Cablul individual, adică legătura dintre un membru al colectivităţii patro­nale, sau patronul şi un membru al colec­tivităţii muncitoreşti, deasemenea legătu­ra dintre doi membri ai aceleaşi colecti­vităţi.

Dacă am lua de exemplu o clauză a unui contract colectiv dintre o asociaţie patronală şi un sindicat muncitoresc ce interzice angajarea muncitorilor nesindi­calizaţi cu sancţionarea unei despăgubiri plătibile de asociaţia în culpă celeilalte şi denunţarea angajamentului contrar clauzei, distingem, după clasificarea de mai sus următoarele situaţiuni:

1. — călcarea acestei clauze de .un pa­tron dă naştere la obligaţia asociaţiei pa­tronale de a plăti despăgubiri sindicatului muncitoresc (cablu colectiv).

2- — şi la obligaţia patronului de a plăti despăgubire asociaţiei patronale din care face parte, sau direct sindicatului (cablu subcolectiv).

3 — precum şi la obligaţia patronului de a denunţa contractul muncitorului ne­sindicalizat angajat (cablu individual).

4. — deasemenea dă naştere dreptului oricărui muncitor sindicalizat de a cere patronului în culpă denunţarea angaja­mentului nesindicalizatului (cablu indivi­dual).

Firul de legătură dintre un grup inoi-ganic (fără personalitate juridică) şi o asociaţie profesională sau dintre grup şi membrii săi, ori cu membrii asociaţiei co-contractante, dă naştere la foarte multe discuţiuni.

Iată ce zice în această privinţă citatul raport Perrau (pag. 45): „Fără îndoială „asemenea convenţiuni — cele încheiate de o grupare fără personalitate juridică, cum ar fi un comitet de grevă — ar putea fi considerate ca valabile privindu-le ca multitudine de contracte individuale ,legând separat pe fiecare din membrii colectivităţii (în acest sens Nast în „Des conventions collectives“ pag 89 şi urm.), grupului către cealaltă parte sau invers. dar cred că este de mare interes, dacă „nu actualmente, cel puţin în viitor, ca o asemenea interpretare să nu prevaleze. Textul art. 6 se mărgineşte să introducă în legislaţia noastră noţiunea de contract colectiv, dar această noţiune este chemată să primească o desvoltare ulterioară. Va trebui, mai devreme sau mai târziu să se precizeze condiţiile în care aseme­nea convenţiuni pot să fie încheiate, efectele ce le produc, întinderea obliga­ţiilor ce le antrenează şi cred că este de mare interes, cel puţin din anumite puncte de vedere, ca convenţiile înche­gate de grupări inorganice, comitete de grevă, consilii de uzină, să poată să se plaseze sub imperiul dispoziţiilor noui.

Aceasta le spunea Perreau în Camera Franceză la 18 Decembrie 1907, dar legea franceză din 25 Martie 1919, nu a adus desvoltările necesare astfel că Brèthe (în „De la nature juridique de la Convention collective de travail pag. 113) reţine că „convenţia pe care o face grupul fără „personalitate juridică este o pluralitate „de contracte individuale şi încă nu se „cunoaşte într'un mod sigur persoanele „ce sunt obligate“,

Legiuitorul român nu a fost nici el mai progresist, dispunând prin art. 103 (legea contractelor de muncă din 1929) că „con­tractele colective de muncă ce se vor în-„cheia de grupări fără personalitate juridică vor trebui să fie semnate individual „de fiecare membru al grupării sau de „mandatarii grupării“, iar mandatul tre­bue semnat de fiecare membru al grupu­lui (art. 104 pt. b.).

Sintetizând caracterizările de mai sus, credem că noţiunea contractului colectiv, după legislaţiile mai sus arătate, ar pu­tea fi astfel delimitată:

A — Un contract evoluat corespun­zând epocei de mărire a presiunii organi­zate contra puterii capitaliste;

B. — având caracterul de supra-con-traet ce reglează şi domină, naşterea, funcţionarea şi încetarea contractelor in­dividuale de muncă;

C. — cuprinzând condiţiunile de muncă;

D. — tratate şi consimţite colectiv;

E. — şi având de efect stabilirea unei reţele complexe şi multiple de drept între colectivităţile cocontractante şi mem­brii lor, direct şi oblic;

F — putând fi încheiate şi de grupuri fără personalitate juridică;

G. — părţile obligate — afară de aso­ciaţiile contractante luate ca persoane mo­rale — putându-se schimba în decursul funcţionării contractului, deci mobilitatea masei obligaţilor.

Această aşezare a contractului colectiv de muncă este determinată de poziţia muncitorimii în epoca de închegare şi în­tărire a solidarităţii ei de clasă şi de or­ganizare sindicală şi politică, faţă de clasa capitalistă dominantă.

Încetarea luptei de clasă — în urma în­lăturării exploatării burghezo-capitalistă realizată în U. R. S. S. nu a adus totuşi la părăsirea definitivă a sistemului con­tractelor colective. Acestea ocupă bine­înţeles o. poziţie cu totul deosebită decât aceia mai sus arătată isvorîtă şi legată de lupta de clasă.

Prin conţinutul şi ţelurile urmărite, — spune eminentul autor sovietic Paşerstnic în articolul „Problemele contractului co­lectiv în Uniunea Sovietică“ din revista „Sovietscoie Gosudarstvo i pravo“ No. 4/948 pag. 38 — „contractele colective de „muncă din U. R. S. S. se deosebesc fun­damental de acelea din ţările capitaliste, „unde clasa muncitoare trebuia să lupte ..pentru a-şi apăra nivelul de traiu îm­potriva atacului furibund al capitalului, „devenit tot mai pronunţat, pe măsură ce „se adânceşte criza generală a capitalismului, interesele celor două părţi con­tractante în ţările capitaliste sunt profund antagonice şi ireconciliabile. În „U. R. S. S. interesele clasei muncitoare „coincid cu interesele economiei socialiste „în general şi cu acelea ale întreprinderii „în speţă, la care se referă contractul colectiv Proprietatea Statului asupra mij­loacelor de producţie face ca roadele „muncii în întreprinderi să fie bunuri ale „întregului popor“.

Aceste roade colective se repartizează în modul cel mai drept şi cel mai precis, după marele principiu a economiei socia­liste, înscris chiar în Constituţie spre a delimita cât mai hotărât structura orân­duirii socialiste.

„În U. R. S. S se realizează — arată partea a II-a a art. 12 al Constituţiei staliniste — principiul socialismului: „dela fiecare după capacitatea sa, fiecăruia după munca lui“. Activitatea fiecărui muncitor în societatea socialistă este le­gată, astfel, de satisfacerea intereselor sale personale, imediate, dându-i dreptul de a participa la repartiţia produsului public, corespunzând obligaţiei de a par­ticipa la munca constructivă comună. Krasnopolski, în articolul ce l-a publicat în No. 6/948 din revista sovietică sus ară­tată (pag. 46) cu privire la contractul de muncă, stăruie în a documenta aplicaţiu-nea în raporturile de muncă a principiu­lui stalinist al îmbinării intereselor socie­tăţii socialiste cu interesele personale. Punând faţă în faţă contractul de muncă, cu actul administrativ de repartizare la muncă (folosit în special în ceeace prive­şte pe specialiştii ce sunt obligaţi să mun­cească, la eşirea din şcoli, în care au fosr întreţinuţi de Stat, un anumit timp de bază de trimitere administrativă, spre a acoperi datoria ce o au către Stat) insistă asupra naturii bilaterale a angajamentu­lui, a cărui condiţii se stabilesc prin tra­tative directe ce duc la acordul de voinţă a părţilor contractante.

„Punctele de vedere întâlnite înainte în literatura noastră — zice el — con­form cărora contractul de muncă era privit numai ca bază pentru naşterea unor raporturi juridice de muncă şi care negau influenţa părţilor contractante asupra stabilirii condiţiilor de muncă, au fost supuse unei critici severe şi în operele ulterioare ale unora din aceşti au­tori se poate observa părăsirea poziţiilor „iniţiale“.

Tratativele pentru stabilirea condiţiilor de muncă ajung să fie colective spre a răspunde naturii colective a structurii economico-sociale.

Acum nu mai este vorba ca în faţa pu­terii economice a patronului muncitorul să nu se mai prezinte izolat, ci laolaltă cu camarazii săi de muncă ,tinzând astfel să se remedieze — în măsura posibilă în epoca exploatării muncii — slăbiciunea solicitantului unu post de muncă, silit de lipsa mijloacelor de existenţă de a an­gaja grabnic. În U R. S. S. loc de muncă este asigurat fiecărui cetăţean, după cum este prevăzut chiar în Constituţie şi după cum este realizat în mod practic şi siste­matic prin planificarea economiei, care trebuie desvoltată astfel ca- să cuprindă pe toţi oamenii, valizi în producţie şi celelalte activităţi colective. Muncitorii nu se mai găsesc la cheremul unui patron, care poate lăsa întreprinderea în inactivi­tate până ce muncitorii împinşi de foame vor accepta condiţiile ce să asigure un câştig patronal cât mai mare; ei se găsesc în faia întreprinderii Statului, a colectivi­tăţii, formate din toţi tovarăşiii muncitori, dintre care fac parte ei înşişi.

.Acum este vorba de îmbinarea interese­lor individuale cu cele colective, de sta­bilirea unor condiţii ce să acorde aceste două feluri de interese. Această acordare nu se poate face în nici un fel mai bine decât pe calea colectivă, deci prin con­venţii colective de muncă.

Şi acum în Statul socialist, muncitorul — luat izolat — are grijă şi de interesul său propriu, dar şi de interesul colectivi­tăţii, din oare face şi el parte, fiind deci în aeelas timp şi părtaş al bunului colec­tiv. condiţiile de muncă trebuiesc şi sunt privite de muncitor sub un dublu aspect:

1. — strădania sa pentru producţia sau activitatea colectivă.

2 — dreptul său rezultat din munca la care este angajat.

Şi sub un aspect şi sub altul, condiţiile e bine să fie tratate colectiv, astfel ca atât strădania, cât şi dreptul rezultat din stră­danie, să fie voite, simţite, trăite de muncitori.

Din punct de vedere juridic — zice Paserstnic (op. cit.) contractul colectiv de muncă, în stadiul actual de desvoltare a economiei socialiste este un act cu ca­racter obligator, o convenţie al cărei obiect este împlinirea şi supraîmplinirea planului de producţie, îmbunătăţirea organizării muncii şi a condiţiilor de „muncă“.

Nu mai este luptă de clasă — pentru ca contractul colectiv să servească ca instru­ment de luptă pe teren economic, cucerit de muncitorii organizaţi — dar în locul luptei de clasă este planul de producţie şi întrecerea socialistă.

Pentru servirea lor este nevoie de ex­primarea colectivă a voinţei de a munci şi stabilirea colectivă a condiţiilor ce să garanteze planului împlinire şi întrecerii socialiste reuşită.

„Contractul colectiv de muncă — arată „mai departe Paşerstnic — în fară de elemente „juridice, conţine şi elemente de „etică colectivă socialistă, care se exprimă „printr'un complex de obligaţiuni reciproce, nelegate de sancţiuni legale, dar „a căror îndeplinire este o chestiune principală de morală şi de un înalt simţ al „datoriei, care leagă pe salariaţi de inte­resele generale ale Statului şi colectivi­tăţii. Pe măsură ce societatea sovietică „avansează, latura aceasta politico-morală a contractului colectiv devine tot mai „pronunţată“.

Iată poziţia nouă, iată poziţia legată de structura socialistă, a contractului colec­tiv de muncă.

Sindicatele sovietice — a căror poziţie este în mod corespunzător şi ea schimbată pe aceiaşi linie — colaborează activ la elaborarea normelor de salarizare şi „veghează cu cea mai mare scrupulozitate — arată A. Stepnnov în „rolul sindicatelor sovietice în stabilirea salariilor“ (pag. 9 şi 29) — ca organele din „resoartele eco­nomice să „aplice legile muncii. Ele pun ..acecentul (pag. 35) cel mai mult pe satis­facerea cerinţelor materiale şi culturale a celor ce muncesc“, garantând ca intere­sul colectiv să fie mai bine îmbinat în ra­porturile de muncă, cu interesele indivi­duale.

Acordul colectiv de voinţă a muncitori­lor cu conducătorii întreprinderilor, apare, în legislaţia sovietică, întâi, în elabo­rarea în comun, de orcanele sindicale şi economice, a regulamentelor, care sunt înserate sub forma de convenţii normati­ve Ele reprezintă forma reglementării reciproce a condiţiilor de muncă („Legis­laţia muncii în U.R.S.S.“ de Paserstnic pag. 26). Ele sunt destinate să asigure în­deplinirea planului economic şi îmbună­tăţirea condiţiilor de traiu ale muncitori­lor şi funcţionarilor.

Elaborarea normelor de producţie se face deasemenea în colaborare cu munci­torii şi personalul tehnic.

Trebuesc socotite contracte colective şi convenţiile stabilite de Ministere cu comitetele centrale ale Sindicatelor pentru stabilirea sistemelor de salarizare în dife­ritele ramuri ale economiei, tarifelor de salarizarea, normelor de producţie, tari­felor de evoluare a diferitelor forme de muncă.

Contracte colective de o natură deose­bită şi cu mare frecvenţă cu practică sunt acordurile directe dintre organizaţiile economice pe de o parte şi colhozuri şi cohoznici pe de altă parte, având de scop trimiterea regulată a unui număr de colhoznici în întrperinderile industriale.

Contractul cu colhozul pentru aiutorul industrial — zice Parsestnic în „Legislaţia muncii în URS.S.“ (pag. 32) — include obligaţiile părţilor contractante şi dispoziţii juridice referitoare la condiţiile de lucru ale colhoznicilor care se încadrează în industrie. În convenţiile colective de muncă făcute în scris se „stabilesc condiţiile de muncă ale colhoznicilor, termenul de angajare şi plecare „la locul de muncă, quantumul şi ordinea avansului dat colhoznicului, restituirea „cheltuelilor de drum, indemnizaţie de „deplasare“.

Colhoznicul încadrat în industrie îşi păstrează toate drepturile în colhoz. Încadrarea este în general temporară, presupunând revenirea la activitatea col­hozului.

Contractul colectiv de muncă sovietic stabileşte următoarele feluri de condiţiuni:

1. — împlinirea sau întrecerea planului de producţie:

2. — stabiliiea salarizărilor şi determi­narea timpilor de acord;

3 norme de disciplină în muncă:

4. — condiţiuni privind mijloacele de existenţă şi cazare a muncitorilor;

5. — organizarea cantinelor şi aprovi­zionării:

6. condiţiuni de higiena şi securitate;

7. condiţiuni privind cultivarea munci­torilor;

8 — dispoziţiuni privind controlarea executării obligaţiunilor.

Din toate cele de mai sus rezultă că contractul colectiv de muncă în U.R.S.S. are următoarea multiplă funcţiune:

I. îmbinarea intereselor individuale a muncitorilor cu interesul colectiv a Sta­tului socialist

II. prin participarea muncitorilor la sta­bilirea colectivă a condiţiilor de muncă şi salarizare.

III. care trebuie să garanteze îndepli­nirea planului economic şi eventual reuşi­ta întrecerii socialiste de muncă.

IV. şi să ridice nivelul de viaţă şi cul­tural al muncitorilor.

V. asigurând şi organizând în acelaş timp întrebuinţarea colhoznicilor în in­dustrie.

Această aşezare a contractului colectiv sovietic de muncă, corespunde structurii economice şi sociale a Statului Socialist, în care nu mai există luptă de clasă, dar se desvoltă tot mai mult lupta pentru do­minarea forţelor naturii în scopul ridică­rii nivelului material şi intelectual a tu­turor trudnicilor.

În Republica Populară Română lupta de clasă încă nu a încetat, găsindu-se într'o fază de ascuţire şi variaţie, corespun­zând trecerii puterii politice în mâinile muncitorimii şi socializării celei mai mari părţi din industrie În această situaţie, contractul colectiv de muncă nu mai dăi-nueşte pe poziţia fixată în cadrul legiui­rii regimului burghezo-capitalist, ci trebue să-şi croiască un drum corespunzător fazei de construire a socialismului în care am intrat.

banner
banner

Abonare newsletter

Promoții

banner