s Măsuri de austeritate pentru perioada 2012-2014
18 Aprilie 2011

Măsuri de austeritate pentru perioada 2012-2014

În perioada 2012 - 2014, Guvernul României urmează să pună în aplicare o serie de măsuri de austeritate, incluse în proiectul Strategiei fiscal-bugetare. În principal, se va avea în vedere reducerea deficitului bugetar prin tăieri de personal, sistarea plăţii unor avantaje salariale şi îngheţarea coeficienţilor de ierarhizare din Legea salarizării bugetare. În plus, contribuţiile sociale vor fi reduse cu două puncte în partea a doua a acestui an, dar cota unică de impozitare şi taxa pe valoarea adăugată vor fi menţinute la actualul nivel şi în următorii trei ani.

Pentru anii următori se intenţionează reducerea deficitului bugetar până la o rată de 1,9%, în 2014, după cum se precizează în proiectul Strategiei fiscal-bugetare, document obţinut de Mediafax.  Restricţiile impuse pentru îndeplinirea obiectivului se referă la continuarea reducerilor de personal, eliminarea plăţilor celui de-al 13-lea salariu, a tichetelor de masă şi a primelor de vacanţă, pentru anul viitor făcându-se referire şi la "îngheţarea punctului de pensie". Activitatea prestată în afara duratei normale a timpului de muncă va fi compensată şi anul viitor exclusiv prin ore libere.

Documentul prevede ca măsură distinctă reducerea cotelor de contribuţii sociale cu două puncte procentuale, cu argumentul că această relaxare fiscală va contribui la reducerea evaziunii pe piaţa muncii şi la creşterea conformării voluntare. Revizuirea TVA, respectiv a cotei unice vor fi luate în consideraţie, dar modificări în această privinţă nu pot fi efectuate în 2011.

Totodată, Guvernul ia în calcul reducerea drastică a sumelor care trebuie platite anul viitor bugetarilor cu titluri judecătoreşti executorii, de la 34% la doar 5% din total. Reducerea este argumentată prin faptul ca plata acestor drepturi salariale în cuantumul prevazut în prezent de lege nu ar mai face posibilă respectarea angajamentului guvernamental faţă de partenerii sociali de a recupera reducerile salariale decise în 2010.

Nu în ultimul rând, Guvernul intenţionează creşterea autonomiei colectivităţilor locale prin transferul de noi responsabilităţi decizionale, precum şi de resurse financiare şi patrimoniale. În aceste condiţii, se va introduce un sistem în care suma impozabilă a clădirilor şi terenurilor din intravilan va fi raportată la valoarea mai mare de piaţă a acestora, fiind posibilă impunerea de majorări ale taxelor şi impozitelor la nivelul primăriilor, în funcţie de necesităţile locale, dar şi de posibilităţile populaţiei.

(Sursa:Dailybusiness)

Contor: 2800 afișări

SCPA Gîlcă & Vasiliu, 18 aprilie 2011 09:45

Calificativ

Comentarii

Comentarii
 
banner
banner

Abonare newsletter

Promoții

banner