s Scurte considerații privind funcția de expert în legislația muncii
23 Octombrie 2020

Scurte considerații privind funcția de expert în legislația muncii

Fotografie autor

  

Prin Legea nr. 313/2020 pentru modificarea și completarea Legii nr. 53/2003 – Codul muncii, a apărut funcția de expert în legislația muncii. 

Conform acestei modificări, expertul în legislația muncii are dreptul de a da sfaturi juridice la încheierea contractului individual de muncă, de a da sfaturi juridice cu ocazia cercetării disciplinare, precum și de a concilia conflictele de muncă. 

De la început precizăm că această apariție este rodul unui lobby foarte puternic, nu în interesul relațiilor de muncă, ci pentru a pune pe roți o fabrică de vândut diplome, o fabrică de făcut bani de către unii băieți “deștepți, care au făcut mult lobby în mai multe etape: o primă etapă - aceea de a introduce în COR o funcție inutilă (există inspector de resurse umane), o a doua etapă - cea de a introduce în Codul muncii această funcție, pentru a putea da drumul la tiparnița de diplome. 

O a doua precizare este legată de modalitatea în care ULEM a vândut diplome, până în acest moment, fără ca unii cursanți să fie prezenți, iar autoritățile în domeniu ar trebui să se sesizeze (cunosc personal astfel de persoane, iar președintele ULEM cunoaște și mai multe astfel de situații). 

În fine, nu ascund faptul că autorul acestui lobby puternic (pentru mine este o mare dilemă cum un singur om a reușit să convingă un legiuitor întreg de această structurist? V-ați construi o casă cu un absolvent de drept care a făcut un curs de structura materialelor de doar 1 lună? Cu siguranță nu! 

S-ar teme oftalmologii, inginerii constructori de competiția pe care le-aș face-o eu, dacă aș lua titulatura de expert oftalmolog, expert dexonline: 

EXPÉRT, -Ă, experți, -te, s. m. și f., adj. 1. S. m. și f. (Adesea adjectival) Persoană care posedă cunoștințe temeinice și experiență într-un anumit domeniu; specialist de mare clasă. expertus. 

  

Pericolul cel mai mare este ca în viitor să apară titulatura de expert în stomatologie la absolvenții de tehnologia mașinilor de construcții, expert în agricultură la absolvenții de drept cu doar 1 lună de cursuri, expert în instalații electrice la absolvenții de limbi străine cu un curs de 2 luni și exemplele pot continua. 

Ce vreau să spun prin aceasta este că formarea profesională universitară va fi pur și simplu anihilată de un curs de 1 lună și o titulatură pompoasă. 

Cred că după ce fabrica de diplome de la diverse universități private a fost închisă, se găsesc băieți “deștepți” care să deschidă alte fabrici de diplome cu titulaturi pompoase, care să anihileze munca asiduă a studenților onești, fabrici menite a induce în eroare potențialii clienți și chiar cursanți. 

Altfel, din partea mea, a avocatului specializat în dreptul muncii, la cât mai mulți concurenți pe piață, însă de înaltă clasă  profesională (oameni care să studieze sistematic tot ce s-a publicat în România de la 1775 încoace, care să studieze dreptul muncii comparat, care să studieze tendințele dreptului muncii urmare a Inteligenței Artificiale și a Tehnologiei Informațiilor) și nu tot felul de mediocrități cu titluri pompoase de expert în orice prostie. 

  

Av. Costel Gîlcă 

 

Contor: 2213 afișări

Costel Gîlcă, 23 octombrie 2020 15:38

Calificativ

Comentarii

Comentarii
 
banner
banner

Abonare newsletter

Promoții

banner