s 2021: Un gând pentru avocați, un gând pentru av. Robert Roșu, un gând pentru jud. Ionuț Matei
31 Decembrie 2020

2021: Un gând pentru avocați, un gând pentru av. Robert Roșu, un gând pentru jud. Ionuț Matei

Fotografie autor

A.Un gând pentru avocați

 

Anul 2021 aduce cea mai mare provocare pentru profesia de avocat, de la epurările comuniste ale avocaților care apărau dușmanii poporului - cazul  avocatului Titus Stoika (apărătorul mareșalului Ion Antonescu) fiind semnificativ.

Anul 2021 va găsi avocații uniți așa cum nu au fost nicioată, unirea noastră venind din unitatea de principiu: NU putem fi condamnați pentru că ne îndeplinim atribuțiile prevăzute chiar în legea care organizează profesia.

Apărarea principiilor dreptului la apărare al clienților noștri este fundamental, este parte integrantă a sistemului juridic, unul dintre pilonii fundamentali ai justiției: doar un avocat liber (liber de frică, liber de presiuni din partea procurorilor și judecătorilor) poate garanta dreptul efectiv la apărare al clienților.

Avocații trebuie să lupte în anul 2021 pentru drepturile cetățenilor la apărare în fața unui stat din ce în ce mia opresiv, din ce în ce mai dictatorial, este primul an în care nu vom lupta pentru un client particular, ci pentru un principiu fundamental.

Anul 2021 aduce obligația morală pentru fiecare avocat de a apăra principiile pe care a jurat că le va apăra la admiterea în aceast nobilă și veche profesie.

Unitatea noastră înseamnă apărarea statului de drept.

Trebuie demonstrat că avocatura NU este un moft al regimului, nu este a 5-a roată la căruță, ci este un partener puternic, un partener indispensabil al justiției.

Dacă judecătorii pot fi intimidați de diverse structuri de putere, dacă procurorii sunt obligați să respecte ierarhia profesională, avocații sunt liberi, sunt cei care prin activitatea lor apără drepturile și interesele legitime ale clienților lor (inclusiv ale persoanelor care ulterior vor fi condamnate, deoarece avocatul este primul care respectă principiul – călcat în picioare de întreaga presă din România – a nevinovăției până la pronunțarea definitivă și irevocabilă a unei sentințe).

Dragi colegi, avocații NU pot fi indimidați, corpul profesional din care facem parte (barourile și UNBR) are obligația de a face demersurile legale necesare pentru apărarea independenței avocatului, iar anul 2021 vine cu o mare provocare pentru toate organele de conducere ale acestor instituuții.

Anul 2021 este doar începutul apărării princiiilor fundamentale, deoarece un ostaș în lupta dreptății – cum este avocatul – nu pune niciodată armele jos, el luptă atât pentru apărarea drepturilor și intereselor legitime ale clientului, cât mai ales pentru apărarea principiiilor justiției, și luptă în mod permanent.

 

B.  Un gând pentru avocatul Robert Roșu

 

Dragă Robert,

 

 În primul rând te asigurăm că nu te-am uitat, că în aceste sărbători ai fost în mintea și în sufletul multor confrați avocați.

Drama prin care treci tu putea să fie a fiecăruia dintre noi, deoarece noi cu toții la un moment dat am fost în Consilii de Administrație și am susținut un punct de vedere sau altul, cu toții ne-am însoțit clienții la notariat pentru încheierea diverselor contracte, cu toții am emis opinii juridice clienților, unele dintre ele fiind validate de instanțele de judecată, altele fiind infirmate, ceea ce nu ne transformă în infractori.

Gândul meu și al foarte multor confrați în noaptea dintre ani va fi îndreptat către tine, către familia ta, iar dorința pe care foarte mulți confrați și-o vor pune este aceea de a fi liber în anul 2021.

Liber pentru că ești nevinovat și pentru că hotărârea pronunțată de completul negru, în ceea ce te privește, este nelegală și partizană, este un atac direct și frontal la breasla avocaturii.

 

C. Un gând pentru judecătorul ÎCCJ Ionuț Matei

 

În noaptea de anul nou mă voi gândi și la judecătorul Ionuț Matei, cel care a dispus condamnarea avocatului Robert Roșu (alături de alte două judecătoare).

 

Stimate Domnule Judecător Ionuț Matei,

 

Vă doresc ca în anul 2021 să aveți sclipirea emoțională de OM, nu de persoană care își îndeplinește sarcinile de serviciu.

Doar Dvs știți dacă toate sentințele pe care le-ați pronunțat au fost conform conștiinței Dvs sau dacă au existat alte elemente care au contribuit la formarea convingerii personale.

Vă doresc să aveți conștiința de OM, conștiința umană să fie vie, să nu vă ascundeți faptele în spatele măștii profesionale, deoarece în spatele fiecărei funcții stă individul uman.

Liniștea călăului Vișinescu, liniștea lui interioară a venit mereu, dincolo de lipsa lui de empatie, din conștiința că și-a făcut datoria, faptele sale netrecând din zona strict profesională în zona emoțională, el fiind incapabil să vadă, uman, propriile lui fapte.

Vă doresc un an liniștit, cu o conștiință umană liniștită, deoarece doar Dvs știți cum ați pronunțat toate sentințele de condamnare ale celor care deja fuseseră condamnați de presă!

Contor: 1091 afișări

Costel Gîlcă, 31 decembrie 2020 09:06

Calificativ

Comentarii

Comentarii
 
banner
banner

Abonare newsletter

Promoții

banner