s Un fond danez de pensii vinde acțiunile investite în Wizz Air în urma unui scandal cu rădăcini în România
7 Februarie 2022

Un fond danez de pensii vinde acțiunile investite în Wizz Air în urma unui scandal cu rădăcini în România

Acțiunile în valoare de 3 milioane de dolari deținute de fondul danez de pensii AkademikerPension la Wizz Air sunt vândute ca urmare a faptului că operatorul aerian nu le permite angajaților să formeze sindicate. Scandalul a pornit în România în 2014.

Fondul danez de pensii Akademi­kerPen­sion, care gestionează active în valoare de 23 mld. dolari, vinde acțiunile investite în operatorul aerian low-cost Wizz Air, în valoare de 3 mil. do­lari.

Motivul acestei decizii este „abuzul Wizz Air asupra drep­turilor omu­lui și asupra dreptu­rilor anga­jaților“, spun ofi­cialii Akademi­kerPen­sion. Scandalul are rădăcini în România: în 2014, Wizz Air a fost amendată de instanță după ce 19 an­gajați români au fost concediați la scurt timp după ce și-au făcut sindicat.

„În urma discuțiilor cu managementul com­paniei, nu am primit asigurări că vor iniția schimbările pe care le-am solicitat în ce­ea ce privește problemele legate de drep­tu­rile omului și ale muncii. (...) Com­porta­men­tul conducerii intră în conflict cu drep­turile omului și ale muncii, așa cum sunt subli­niate, printre altele, de principiile direc­toa­re ale ONU privind afacerile și drepturile omu­lui. Riscul de a fi asociați cu o încălcare cla­ră și persistentă a politicii noastre de in­vestiții responsabile este pur și simplu prea ma­re dacă rămânem cu această investiție. Excluderea este ultimul instrument pe care îl avem la dispoziție. Dacă nu suntem pregătiți să-l folosim, nu avem nicio pârghie atunci când, ca investitor, încercăm să influențăm com­paniile să-și schimbe cursul în astfel de situa­ții. Prin urmare, Wizz Air este acum exclus din universul nostru investițional“, a de­clarat Jens Munch Holst, CEO al AkademikerPension.

Într-un comunicat trimis de Akade­mi­kerPen­sion se precizează că manage­men­tul Wizz Air a refuzat în mod repetat să recu­noască libertatea angajaților de a-și for­ma sindicate și de a participa la negocieri colec­tive în state precum România, Ucraina, Norvegia și Italia.

La finalul anului trecut, un număr de 14 investitori, printre care se află AkademikerPension și compania britanică Ardevora Asset Management, au cerut într-o scrisoare transmisă către  Wizz Air să permită formarea sindicatelor în companie. Informația, relatată de agenția de presă Reuters, venea în contextul în care investitorii susțin că drepturile angajaților Wizz Air sunt încălcate. Aceștia au amenințat că își retrag investiția dacă oficialii Wizz nu le îndeplinesc cererile.(https://www.zf.ro/companii/un-fond-danez-de-pensii-vinde-actiunile-investite-in-wizz-air-in-20506305)

Contor: 260 afișări

CAB. Av. Costel Gîlcă, 7 februarie 2022 20:31

Calificativ

Comentarii

Comentarii
 
banner
banner

Abonare newsletter

Promoții

banner