s Angajații peste 40 de ani prețuiesc mai mult sănătatea și familia. Generația Z are o viziune pragmatică asupra muncii
22 Septembrie 2022

Angajații peste 40 de ani prețuiesc mai mult sănătatea și familia. Generația Z are o viziune pragmatică asupra muncii

Peste 50% dintre tinerii care compun generația Z și 45% dintre mileniali ar fi dispuși să câștige mai mult ca să trăiască mai confortabil mai degrabă decât să-și ia mai multe zile de concediu, potrivit platformei de recrutare online BestJobs. 

Un sondaj al acesteia arată că pandemia a transformat modul în care oamenii se raportează la job. Începând cu generația celor născuți în 1980 – milenialii – cultura organizațională s-a schimbat cu accent pe bunăstare și flexibilitate. Potrivit aceleiași surse, 53% dintre tinerii generației Z – născuți după 1995 - și 45% dintre mileniali ar alege câștigarea unui venit mai mare, care să le asigure menținerea stilului de viață confortabil și lipsit de griji în locul zilelor mai numeroase de concediu.

Totodată, 23% dintre tinerii din generația Z caută oportunități prin care să se dezvolte profesional, chiar și făcând compromisuri privind salariul, în comparație cu 10% dintre mileniali și 6% dintre cei din generația X – născută între 1965 și 1979.

Munca la job, doar cât e necesar

Timpul liber petrecut cu familia sau cei dragi este o alegere mai bună decât venitul crescut pentru 17% dintre tineri, 25% dintre mileniali și 17% dintre cei care aparțin generației X.

Generația Z prețuiește foarte mult independența, flexibilitatea și fericirea, iar viziunea lor despre muncă este mai mult una pragmatică decât aspirațională, spune Ana Vișan, marketing manager la platforma BestJobs, pentru News.ro: ”Tocmai de aceea auzim în ultimul timp de «quiet quitting» - tendința prin care tinerii se dedică jobului strict cât este necesar, fără a depăși orele din program și fără a avea ambiția promovării. Totodată, se află într-o etapă de formare și sunt dispuși să renunțe la timpul liber în favoarea unui venit care să le permită să ducă stilul de viață dorit și să aibă acces la experiențe. Millennials, pe de altă parte, reprezintă o generație obișnuită să muncească mult, să își seteze obiective provocatoare, dar să se și bucure de beneficiile care vin odată cu un statut mai înalt și venit mai mare. Aceste generații sunt și cele care redefinesc cultura organizațională, punând în centrul ei bunăstarea angajaților și fericirea la job”.

Salariul, principala atracție

Pe măsură ce înaintează în vârstă, angajații acordă o mai mare atenție sănătății lor și a celor din jur. Pentru generația X și cei peste 58 de ani, venitul rămâne principala alegere în mai puțin de 40% din cazuri.

Tinerii din Generația Z apreciază cel mai mult la jobul pe care îl au în prezent salariul (40%), posibilitatea de a lucra de la distanță (33%) și flexibilitatea programului (27%).

Milenialii se bucură și ei de salariu (48%), dar apreciază și siguranța locului de muncă (31%) și echilibrul între viața profesională și cea privată (29%), la fel ca și persoanele cu vârsta între 42 și 57 de ani. Cei trecuți de 58 de ani aleg, după salariu, relațiile avute cu colegii (37%), comunicarea cu superiorii (25%) și beneficiile extrasalariale (18%).

Peste 50% dintre tinerii din generația Z, repondenți ai sondajului și-au început cariera profesională și au joburi entry level, unde câștigă între 2.000 și 3.000 de lei net pe lună. 17% au joburi part-time sau internship-uri și câștigă lunar între 1.000 și 2.000 de lei, în timp ce 30% câștigă peste 3.000 de lei.

Majoritatea angajaților preferă să lucreze pentru o companie privată, pentru că sarcinile diferite pe care le au de îndeplinit îi ajută să se dezvolte profesional. Aproape 70% din generația Z lucrează la privat, proporția milenialilor fiind de 81%.

Sondajul mai arată că 20% dintre cei peste 42 de ani tind să economisească, în timp ce tinerii pun mai mult accent acum pe consolidarea cunoștințelor cu scopul de a obține rapid un job nou dacă situația va impune.

Sondajul a fost făcut în perioada 27 august - 11 septembrie pe un eșantion de 1.272 utilizatori de internet din România.

 

Sursa: adevarul.ro

Contor: 21 afișări

Gîlcă Costel, 22 septembrie 2022 15:00

Calificativ

Comentarii

Comentarii
 
banner
banner

Abonare newsletter

Promoții

banner