Codul muncii urmează să fie modificat, în curând, iar una dintre noile prevederi este o limitare a dreptului actual al angajaților de a avea mai multe contracte de muncă - programul de muncă nu se va mai putea suprapune.
Dreptul angajatului de a lucra la mai mulți angajatori e recunoscut de chiar Codul muncii, în art. 35:
(1) Orice salariat are dreptul de a munci la angajatori diferiți sau la același angajator, în baza unor contracte individuale de muncă, beneficiind de salariul corespunzător pentru fiecare dintre acestea.
(2) Fac excepție de la prevederile alin. (1) situațiile în care prin lege sunt prevăzute incompatibilități pentru cumulul unor funcții.
Codul muncii nu spune până acum nimic despre suprapunerea efectivă a programului acestor contracte. Și observăm că aici e vorba de dreptul salariatului, iar nu de dreptul angajatorului sau de o obligație a acestuia.
Dreptul angajatului va fi limitat în curând
Dreptul angajatului de a lucra pentru mai mulți angajatori în același timp va fi limitat printr-un proiect de lege care transpune în legislația noastră Directiva (UE) nr. 2019/1152. Vorbim de o modificare a articolului 35 citat mai sus:
„(1) Orice salariat are dreptul de a munci la angajatori diferiți sau la același angajator, în baza unor contracte individuale de muncă, fără suprapunerea programului de muncă, beneficiind de salariul corespunzător pentru fiecare dintre acestea. Niciun angajator nu poate aplica un tratament nefavorabil salariatului care își exercită acest dreptˮ.
Tot proiectul detaliază și noțiunea de program de muncă:
„(2) Programul de muncă reprezintă modelul de organizare a activității, care stabilește orele și zilele când începe și când se încheie prestarea muncii. (3) Modelul de organizare a muncii reprezintă forma de organizare a timpului de muncă și repartizarea sa în funcție de un anumit model stabilit de angajator”.
Practic, după noile modificări ce urmează a fi implementate curând, un angajat nu va mai putea suprapune nici măcar parțial contractele, fie ele full-time, fie part-time în privința programului de muncă. Simultaneitatea a două contracte full-time într-o zi lucrătoare înseamnă că unul începe, după termninarea primului program. De exemplu, dacă primul program începe la ora 09:00 și se termină la ora 16:00, cel de-al doilea va putea începe numai după ora 16:00.
Proiectul despre care vorbim a ieșit deja din Parlament, așteaptă promulgarea și apoi publicarea în Monitorul Oficial.
Articolul 9 Exercitarea în paralel a unei alte activități profesionale
(1) Statele membre se asigură că un angajator nu interzice unui lucrător să lucreze pentru alți angajatori în afara programului de lucru stabilit cu angajatorul respectiv și că nu aplică lucrătorului un tratament nefavorabil pentru acest lucru.
(2) Statele membre pot stabili condiții pentru utilizarea restricțiilor de incompatibilitate de către angajatori, pe baza unor motive obiective, precum sănătatea și siguranța, protecția secretului de afaceri, integritatea serviciului public sau evitarea conflictelor de interese”.
„Un angajator nu ar trebui să interzică unui lucrător să desfășoare activități pentru alți angajatori în afara programului de lucru stabilit cu angajatorul respectiv și nici să aplice lucrătorului un tratament nefavorabil pentru acest lucru. Statele membre ar trebui să poată stabili condiții pentru aplicarea unor restricții de incompatibilitate, care se interpretează ca fiind restricții de a lucra pentru alți angajatori din motive legitime, cum sunt protecția sănătății și a siguranței lucrătorilor, inclusiv prin limitarea timpului de muncă, protecția secretelor comerciale, integritatea serviciului public sau evitarea conflictelor de interese”.
Sursa: www.avocatnet.ro
Comentarii