s Cum se aplică legea bacșișului? Ce și cât se poate plăti cu cardul și ce se întâmplă în cazul în care clientul optează pentru cash?
6 Ianuarie 2023

Cum se aplică legea bacșișului? Ce și cât se poate plăti cu cardul și ce se întâmplă în cazul în care clientul optează pentru cash?

De la 1 ianuarie a intrat în vigoare legea bacșișului, astfel că acum această sumă de bani lăsată în mod voluntar de către clienți este ilustrată separat pe bon și este fiscalizată.

 

Din punctul de vedere al acestei legi, bacșișul este orice sumă de bani oferită în mod voluntar de client, în plus față de contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate de către anumiți operatori: cei care operează pe codul CAEN de restaurante (5610) și/sau baruri (5630).

Ca urmare a acestei legi, oamenii primesc un bon unde apare atât suma aferentă consumației, cât și cea aferentă bacșișului, cele două fiind ilustrate separat. În ceea ce privește bacșișul, operatorii din industria HoReCa, pot trece pe bon una sau mai multe variante pe care clientul să o aleagă, ca spre exemplu 5%, 10% și 15% din valoarea consumației. E posibil să fie trecută și doar o variantă de bacșiș, cum ar fi 10%. Conform legii însă, suma aferentă bacșișului nu trebuie să depășească 15% din valoarea consumației.

 

„Valoarea bacșișului este situată între 0 și 15%. Clientul alege ce și cât vrea să plătească. Noi, spre exemplu, pe bon, avem doar varianta de 10%, dar e la alegerea clientului dacă vrea această sumă, dacă vrea alta sau dacă nu vrea să lase bacșiș”, explică spune Dragoș Petrescu, fondatorul lanțului de restaurante City Grill, unul dintre cei mai importanți jucători din domeniu.

 

Ca urmare a acestei legi, oamenii pot plăti cu cardul și bacșișul, nu doar valoarea consumației, această măsură fiind una de bun augur pentru industria HoReCa, adaugă el. Anterior, oamenii puteau plăti nota fie card, fie cash, dar bacșișul se achita doar cash și era nefiscalizat.

 

„Clientul alege acum nu doar cât, ci și în ce formă plătește bacșișul. E posibil să vrea să plătească totul pe card, dar e posibil ca în continuare să achite nota cu cardul și bacșișul să îl lase cash. În acest caz, trebuie făcut un bon separat pentru bacșiș”, adaugă Petrescu. El precizează că, în mod normal, cei mai mulți clienți aleg fie să achite totul cu cardul, fie cash. Antreprenorul crede însă că bacșișul lăsat sub formă de cash va fi, inițial, mai greu de fiscalizat.

 

„Cum nu s-a fiscalizat până acum cash-ul, o vreme nu se va fiscaliza.” În timp, e de părere Petrescu, se va ajunge la situația din țările dezvoltate precum Marea Britanie sau Franța, unde oamenii plătesc cu cardul suma aferentă a 10% din bacșiș, dar lasă și ceva cash pe lângă. „Dar asta în timp.”

 

În România, astăzi, oamenii pot opta ca bacșiș pentru orice sumă, însă conform legii, ea trebuie să se încadreze în maximum 15% din valoarea consumației. Acest prag a fost setat de autoritățile din domeniul spălării banilor, spune Petrescu, care adaugă că înțelege de ce a fost stabilit acest nivel.

 

În final, la restaurant, un client poate alege dacă dă sau nu bacșiș - poate alege să nu, dacă acordă suma (sau una dintre sumele) propusă de restaurant sau dacă alege alta – caz în care trebuie emis un nou bon, și dacă plătește cash sau card.

 

„Tu, ca restaurant, fiscalizezi în funcție de ce spune clientul”, conchide Petrescu.

 

Sursa: zf.ro

Contor: 221 afișări

Gîlcă Costel, 6 ianuarie 2023 07:48

Calificativ

Comentarii

Comentarii
 
banner
banner

Abonare newsletter

Promoții

banner