Angajatorii trebuie să plătească ochelarii de vedere angajaților. Un român a câștigat la Curtea Europeană de Justiție procesul cu angajatorul și astfel va fi pusă în vigoare directiva care europeană care trebuia aplicată încă de acum 16 ani. Din cauza textului legislativ vag, nu mulă lume știa. Dacă angajatorii nu vor respecta măsura, avocații se așteaptă să fie un val al celor care îi dau în judecată pe cei care i-au angajat.
Un polițist de la inspectoratul de imigrări din Cluj a cerut să-i fie decontați ochelarii. Se baza pe o directivă UE veche de 16 ani. În fața refuzului angajatorului, a mers până la Curtea Europeană de Justiție.
Polițist: Tuturor ni s-a afectat vederea. Aveam nevoie de mai multe monitoare pentru comparații de texte așa că am lucrat ani de zile la 2 computere și 3 monitoare. Șefii aproape că au râs de el când a făcut solicitarea. Dar angajatul a râs la urmă.
Iulia Kis, avocată: "Angajații au dreptul de a beneficia de dispozitive speciale de corecție a vederii. Aceste dispozitive să fie furnizate de către angajator în măsura în care își desfășoară activitatea în fata unui ecran. Angajatorul are obligația să le furnizeze aceste aparate ori prin mondalitatea de furnizare în mod direct ori prin decontarea acestor sume."
otuși angajații nu pot cheltui oricât pe ochelari. Sumele vor fi stabilite de comun acord cu angajatorul.
Roșeața ochilor, mâncărimile și senzația de nisip în ochi, primele semne de alarmă
Costel Gâlcă, avocat dreptul muncii: Directiva nu vorbeste de elemente de frumusete sau de design. Nu face distincția între lentile de contact și ochelari. Vorbim doar de aparat de protecție, este clar că nu este doar geamul, doar lentila în sine, inclusiv rama și toate celelalte.
Cosmina Balint, reporter Observator: Aproape 7 din 10 romani au probleme de vedere, arată datele unui studiu recent. Dacă lucrăm la calculator mai mult de 5 ore zilnic, ochii noștri vor obosi, iar vederea ne va fi afectată.
Daniela Șelaru, secretar general Societatea Română de Oftalmologie: Trebuie ca la fiecare oră de lucru la terminale digitale să existe 5-10 minute de pauză. Să privească la linia orizontului, asta inseamna relaxare: nu citesc, nu scriu, nu înlocuiesc tastatura sau monitorul cu teledonul.
Potrivit directivei europene ochelarii de vedere vor fi asigurați de angajatori atât din mediul public cât și cel privat, separat de alte sporuri.
Sursa: observatornews.ro
Comentarii