Aranjamentele inovatoare ale timpului de lucru, cum ar fi cele introduse în timpul crizei COVID-19, pot aduce beneficii pentru economii, întreprinderi și lucrători, inclusiv o productivitate mai mare și un echilibru îmbunătățit între viața profesională și viața privată.
GENEVA (ILO News) – Programul de lucru redus și aranjamentele mai flexibile ale timpului de lucru, cum ar fi cele utilizate în timpul crizei COVID-19, pot aduce beneficii economiilor, întreprinderilor și lucrătorilor și pot pune bazele unui echilibru mai bun și mai sănătos între viața profesională și viața privată. conform unui nou raport al OIM.
Raportul "Timpul de lucru și echilibrul vieții profesionale în întreaga lume" , analizează cele două aspecte principale ale timpului de lucru; orele de lucru și aranjamentele timpului de lucru (numite și programe de lucru) și efectele atât asupra performanței afacerii, cât și asupra echilibrului lucrătorilor între viața profesională și viața privată. Include o serie de statistici noi care acoperă orele de muncă, atât înainte, cât și în timpul crizei COVID-19 .
„Există o cantitate substanțială de dovezi că politicile privind echilibrul dintre viața profesională și viața privată oferă beneficii semnificative întreprinderilor, susținând argumentul că astfel de politici sunt „câștig-câștig” atât pentru angajatori, cât și pentru angajați”, se arată în raport.
Raportul include o serie de concluzii și recomandări, printre care:
- Legile și reglementările privind timpul de lucru privind orele maxime zilnice de muncă și perioadele de odihnă statutare sunt realizări care contribuie la sănătatea și bunăstarea pe termen lung a unei societăți și nu trebuie puse în pericol.
- Orele mai lungi de muncă sunt în general asociate cu o productivitate mai scăzută a muncii, în timp ce orele mai scurte de muncă sunt legate de o productivitate mai mare.
- Țările ar trebui să folosească experiențele pe care le-au dezvoltat cu reducerea timpului de lucru și flexibilitate în timpul crizei COVID-19. Schemele de muncă cu normă redusă incluzivă, cu cele mai mari indemnizații posibile, nu numai că mențin ocuparea forței de muncă, ci și susțin puterea de cumpărare și creează posibilitatea de a amortiza efectele crizelor economice.
- Sunt necesare răspunsuri de politică publică pentru a promova reducerea orelor de muncă în multe țări, pentru a promova atât un echilibru sănătos între viața profesională și viața privată, cât și o productivitate îmbunătățită.
- Munca la distanță ajută la menținerea ocupării forței de muncă și creează un nou spațiu pentru autonomia angajaților. Cu toate acestea, aceste și alte tipuri de aranjamente flexibile de lucru trebuie reglementate, pentru a-și limita efectele negative potențiale, prin politici precum ceea ce este adesea numit „dreptul la deconectare” de la locul de muncă.
Sursa: ilo.org
Comentarii