s Migrația forței de muncă: Comisia și statele membre își intensifică cooperarea pentru a aborda penuria de pe piața muncii din UE
12 Ianuarie 2023

Migrația forței de muncă: Comisia și statele membre își intensifică cooperarea pentru a aborda penuria de pe piața muncii din UE

 

Comisarul pentru afaceri interne, Ylva Johansson , și comisarul pentru ocuparea forței de muncă și drepturile sociale, Nicolas Schmit , au salutat experții în migrație și ocuparea forței de muncă din statele membre ale UE la prima reuniune a Platformei pentru migrația forței de muncă de la Bruxelles. Platforma a fost înființată pentru a promova migrația forței de muncă din țări terțe către UE și pentru a se asigura că este bine gestionată și direcționată acolo unde are nevoie de forță de muncă și competențe.sunt. Noua platformă reunește Comisia și reprezentanți ai statelor membre specializate în migrație și politica de ocupare a forței de muncă pentru a încuraja o cooperare strânsă între cele două sectoare, precum și între statele membre și UE pentru a sprijini operaționalizarea efectivă a inițiativelor la nivelul UE privind migrația legală și ocuparea forței de muncă. . Lansarea Platformei este o inițiativă a pachetului de competențe și talent și va sprijini obiectivele și acțiunile propuse în Anul competențelor 2023.

 

 

Comisarul pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson , a declarat: „Atragerea de oameni calificați și talentați din țări din afara UE pe piața muncii din UE este o prioritate pe agenda noastră, deoarece multe companii din UE se luptă să găsească lucrători cu competențele necesare. Pentru a fi printre câștigătorii în cursa globală pentru talente, trebuie să dezvoltăm și să adaptăm continuu politica UE privind migrația legală. Noua platformă pentru migrația forței de muncă ne permite să ne bazăm pe experiențele și cele mai bune practici ale statelor membre în domeniul migrației forței de muncă și să folosim expertiza sectoarelor migrației și ocupării forței de muncă.”

 

Comisarul pentru locuri de muncă și drepturi sociale, Nicolas Schmit , a declarat: „Multe companii din UE se luptă să găsească lucrători cu competențele de care au nevoie. Migrația direcționată a forței de muncă combinată cu o politică activă de integrare este un răspuns la această provocare. Această nouă platformă va ajuta statele membre să abordeze deficitul de forță de muncă din sectoarele cheie, inclusiv pentru tranziția ecologică și digitală. În același timp, va sprijini persoanele din afara UE în găsirea unui loc de muncă de calitate aici, valorificând abilitățile pe care le au și învățând noi competențe. Asigurarea unor condiții de muncă echitabile și decente pentru toți trebuie să rămână prioritatea noastră în acest context.”

 

Statele membre se confruntă cu o penurie de forță de muncă și de competențe, de exemplu în sectoarele de sănătate și tehnologia informației. O forță de muncă calificată este esențială pentru a asigura competitivitatea viitoare și pentru a profita la maximum de oportunitățile tranziției ecologice și digitale. Datorită tendințelor demografice actuale care conduc la îmbătrânirea și scăderea populației active în UE, aceste deficite vor crește în viitor. O măsură care poate contribui la depășirea acestei provocări este migrația forței de muncă bine gestionată.

 

La întâlnirea de astăzi, participanții, inclusiv partenerii economici și sociali, au discutat despre provocările pieței muncii și despre oportunitățile migrației forței de muncă pentru a ajuta la abordarea acestora. De asemenea, au făcut schimb de opinii și bune practici cu privire la cele mai eficiente instrumente pentru a atrage oameni calificați și talentați în UE. Pentru a promova eforturile comune, Comisia și statele membre folosesc platforma pentru a sprijini operaționalizarea inițiativelor la nivelul UE privind migrația legală și ocuparea forței de muncă, cum ar fi viitorul grup de talente al UE și parteneriatele UE pentru talente, ambele prezentate în Competențe și talente ale Comisiei. Pachetul .

 

Pasii urmatori

 

Platforma pentru migrația forței de muncă se va reuni în mod regulat pentru a consolida cooperarea și progresul în domeniul migrației forței de muncă către UE. În funcție de subiectele discutate, experții și organizațiile relevante vor fi rugați să se alăture, pe lângă reprezentanții Comisiei și ai statelor membre. Scopul va fi să învățăm unii de la alții și să avansăm împreună.

 

 

La 27 aprilie 2022, Comisia Europeană a adoptat pachetul de competențe și talentpentru a aborda provocările demografice și de migrație actuale din UE și pentru a se pregăti pentru nevoile viitoare. Acesta este un pilon cheie al Pactului privind migrația și azilul. O nouă inițiativă a pachetului este dezvoltarea de parteneriate pentru talente personalizate cu țări din afara UE, care vor oferi oportunități cetățenilor din afara UE de a veni în UE pentru muncă sau formare.

O inițiativă viitoare este Fondul de talente al UE, care va ajuta solicitanții de locuri de muncă din țările din afara UE să găsească locuri de muncă care se potrivesc cu competențele lor și îi va ajuta pe angajatori să-și ocupe posturile cu personal calificat. Pachetul subliniază că progresul în domeniul migrației forței de muncă și succesul noilor inițiative depind de o cooperare mai strânsă și de o mai bună înțelegere între sectorul migrației și cel al ocupării forței de muncă.

 

La 28 octombrie, președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, a propus ca 2023 să fie Anul european al competențelor . Acest lucru evidențiază necesitatea de a aborda penuria de forță de muncă și importanța unei forțe de muncă calificate pentru viitorul economiilor și societăților europene. Un obiectiv pentru a realiza acest lucru este atragerea de oameni din țări terțe care au competențele necesare pe piața muncii din UE, inclusiv prin consolidarea oportunităților de învățare și mobilitatea și prin facilitarea recunoașterii calificărilor.

 

Sursa: ec.europa.eu

Contor: 184 afișări

Gîlcă Costel, 12 ianuarie 2023 07:24

Calificativ

Comentarii

Comentarii
 
banner
banner

Abonare newsletter

Promoții

banner