Anul 2022 a fost plin de provocări pe piața muncii. Inflația ridicată și costurile din energie au făcut ca salariile angajaților să stagneze, iar lipsa de personal calificat a fost uriașă. Anul nou vine însă cu schimbări: program hibrid în loc de cel exclusiv de acasă și majorări de salarii în unele domenii.
Piața muncii din 2023 vine cu intenția angajatorilor de a-și păstra personalul cu majorări de salarii dar și programe cât mai flexibile. În același timp, angajatorii vor recurge și anul acesta la muncitori străini pentru a-și acoperi lipsa de personal, arată un sondaj al unei platforme de recrutare.
Ana Vișian - reprezentant platformă de angajare: Angajatorii își fac strategii de retenție a angajaților. Și asta înseamnă dezvoltarea la locul de muncă, pachete de beneficii care devin din ce în ce mai complexe, tichete de masă, bonusuri, zile libere, servicii medicale, asigurări medicale.
Cât despre angajați, intențiile lor din 2023 sunt acelea de a avea un loc de muncă stabil cu un salariu care să le acopere toate cheltuielile.
Cele mai căutate locuri de muncă la început de an au fost cele din București, Cluj-Napoca, Timișoara și Brașov, acestea fiind și orașele cu cele mai mari salarii din țară.
Sursa: digi24.ro
Comentarii