s Decontarea costului ochelarilor de vedere pentru angajati: suma maxima si tratamentul fiscal
25 Ianuarie 2023

Decontarea costului ochelarilor de vedere pentru angajati: suma maxima si tratamentul fiscal

In ultima perioada, tot mai multi angajatori se intreaba daca sunt obligati sa deconteze contravaloarea ochelarilor de vedere pentru salariatii care lucreaza la calculator, ca masura de protectie a muncii.

Recent, Curtea de Justitie a Uniunii Europene a stabilit ca angajatorii trebuie sa furnizeze sau sa plateasca ochelarii de vedere ai angajatilor, in cazul in care activitatea acestora presupune munca in fata unui calculator. 

 

In baza deciziei Curtii de Justitie a Uniunii Europene, publicata pe 22 decembrie 2022, angajatorii pot fi actionati in instanta daca refuza sa le deconteze angajatilor ochelari de vedere.

 

Conform legislatiei in vigoare, angajatorul are obligatia sa suporte valoarea ochelarilor de vedere daca sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii: 1. activitatea prestata de salariat implica un echipament cu monitor; 2. in cadrul examenului medical efectuat de medicul de medicina muncii sau in cadrul examenului medical efectuat de medicul oftalmolog la care salariatul este trimis de medicul de medicina muncii se stabileste ca salariatul necesita ochelari de vedere pentru a preveni sau corecta dificultatile vizuale in raport cu activitatea care implica un echipament cu monitor; 3. prevenirea sau corectarea dificultatilor vizuale sa nu poata fi realizata prin purtarea aparatelor de protectie normale. Important! Conditiile de la pct. 2 si 3 trebuie sa fie confirmate de medicul care prescrie ochelarii. Daca aceste conditii sunt intrunite cumulativ, contravaloarea ochelarilor suportata de angajator NU reprezinta venit taxabil pentru salariat in baza art. 76 alin. (4) lit. f) si 142 lit. e) din Codul fiscal, iar pentru angajator cheltuiala deductibila integral in baza art. 25 alin. (2) din Codul fiscal.   De asemenea, NU este reglementata o suma maxima. Este necesar sa se reglementeze intern de angajator, printr-o procedura, suma limita precum si orice alte conditii.

Extras din HG nr. 1028/2006 privind cerintele minime de securitate si sanatate in munca referitoare la utilizarea echipamentelor cu ecran de vizualizare

Articolul 5 Angajatorii au obligatia de a face o analiza a posturilor de lucru pentru a evalua conditiile de securitate si sanatate oferite lucratorilor, in special in ceea ce priveste eventualele riscuri pentru vedere, probleme fizice si solicitare mentala. (...) Articolul 12 Lucratorii trebuie sa beneficieze de un examen corespunzator al ochilor si al vederii, efectuat de o persoana care are competenta necesara: a) inainte de inceperea activitatii la ecranul de vizualizare, prin examenul medical la angajare; b) ulterior, la intervale regulate; c) ori de cate ori apar tulburari de vedere care pot fi cauzate de activitatea la ecranul de vizualizare. Articolul 13 Lucratorii beneficiaza de un examen oftalmologic, daca rezultatele examenului prevazut la art. 12 arata ca acesta este necesar. Articolul 14 Daca rezultatele examenului prevazut la art. 12 sau ale examenului la care face referire art. 13 arata ca este necesar si daca nu se pot utiliza dispozitive normale de corectie, lucratorilor trebuie sa li se furnizeze dispozitive de corectie speciale, care sa corespunda activitatii respective. Articolul 15 Masurile luate potrivit art. 12-14 nu trebuie sa implice in nici un caz costuri financiare pentru lucratori. Articolul 16 Protectia ochilor si a vederii lucratorilor poate fi asigurata din punctul de vedere al costurilor in cadrul sistemului national de sanatate, in conformitate cu legislatia in vigoare.

 

Sursa: e-juridic.manager.ro/

Contor: 5697 afișări

Gîlcă Costel, 25 ianuarie 2023 07:55

Calificativ

Comentarii

Comentarii
 
banner
banner

Abonare newsletter

Promoții

banner