s Situația încadrării pe piața muncii a cetățenilor ucraineni, prin intermediul ANOFM
3 Februarie 2023

Situația încadrării pe piața muncii a cetățenilor ucraineni, prin intermediul ANOFM

-  1.510 cetățeni ucraineni s-au înregistrat în evidențele agențiilor teritoriale din subordinea Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) pentru a beneficia de servicii de informare, consiliere profesională și de mediere a muncii.

Cei mai mulți cetățeni ucraineni refugiați înregistrați în evidențele AJOFM/AMOFM București au fost în județele: București (279), Suceava (116), Maramureș (110), Arad (106), Bihor (88), Galați (87), Timiș (78), Cluj (70) etc.

-     740 cetățeni ucraineni au fost încadrați pe piața muncii ca urmare a serviciilor de ocupare oferite de ANOFM.

Meseriile în care au fost ocupați cetățenii ucraineni sunt: confecționeri cablaje auto, specialiști industria auto, confecționeri indutria textilă, muncitori în domeniul constructiilor, violonist, șoferi, meserii din industria Horeca, reprezentanti comerciali, pescari, cofetari, pedagogi, mecanici auto, IT, patiseri, ospatari, ambalatori, bucatari, operatori prelucrare date, frizeri, manichiuriste, cosmeticiene, îngrijitori spații verzi, manipulant marfă, muncitori în industria alimentară, necalificati în domeniul electricitatii, necalificati întretinere drumuri, chimist industria textilă, lucrători vânzări auto, operatori mașini, lucrători sociali, translatori, muncitori în industria de aeronave, tehnician dentar, inginer, arhitect manager, inginer proiectant, muncitor necalificat în turnarea metalelor neferoase, inginer nave, director vânzări, controlor calitate, operatori mase plastice, părinte social, macaragii macarale plutitoare, agent navă, fotograf, funcționari administrativi.

 

-  340 de angajatori și-au arătat disponibilitatea de a încadra în muncă cetățeni ucraineni, declarând 4.473 locuri de muncă vacante disponibile și pentru aceste persoane.

Domeniile de activitate pentru locurile de muncă vacante declarate de angajatori sunt: restaurante; fabricarea de echipamente electrice și electronice pentru autovehicule și pentru motoare de autovehicule; fabricarea altor articole de îmbrăcăminte (exclusiv lenjeria de corp); fabricarea de mobila; fabricarea altor fire și cabluri electrice și electronice; fabricarea încălțămintei; hoteluri și alte facilitate de cazare similare etc.

În acest sens, cele mai multe locuri de muncă oferite de angajatori sunt pentru: muncitor necalificat la asamblarea, montarea pieselor; ambalator manual; muncitor necalificat în industria confecțiilor; confecționer-asamblor articole din textile; lucrător bucătărie; ajutor ospătar; manipulant mărfuri etc.

Cetățenii ucraineni pot fi încadrați în muncă fără avizul de angajarepot beneficia și de măsuri de stimulare a ocupării forței de muncă, precum și de protecție în cadrul sistemului asigurărilor pentru șomaj, în condițiile prevăzute de lege pentru cetățenii români, cu condiția înregistrării la agențiile pentru ocuparea forței de muncă județene, respectiv a municipiului București.

Situația statistică prezentată se referă la perioada de la începutul conflictului armat din Ucraina și până în prezent.

ANOFM oferă cetățenilor ucraineni înregistrați în evidențe următoarele servicii gratuite: informare și consiliere profesională, mediere a muncii, formare profesională, servicii de asistență EURES.

Oferta locurilor de muncă la nivel național/județean este disponibilă pe site- ul www.anofm.ro la https://www.anofm.ro/lmvw.html?agentie=&categ=3&subcateg=1.

 

Sursa: anofm.ro

Contor: 32 afișări

Gîlcă Costel, 3 februarie 2023 08:00

Calificativ

Comentarii

Comentarii
 
banner
banner

Abonare newsletter

Promoții

banner