Suprataxarea contractelor de muncă ar putea fi eliminată, potrivit unui nou proiect le lege depus în Parlament.Inițiativa aparține mai multor parlamentari PNL, însă vine după ce coaliția formată din PSD, PNL și UDMR a impus suprataxarea.
Mai mult, la finalul anului 2022, parlamentarii PSD, PNL și UDMR au votat menținerea suprataxării contractelor de muncă part-time, după ce Opoziția a avut o inițiativă de eliminare.
Liberalii spun că „taxarea introdusă de guvern la presiunea PSD este o nedreptate”, îi afectează în primul rând pe cei mai vulnerabili români.Cei care au susținut suprataxarea muncii part time au spus că este pentru situațiile în care angajatorii „maschează” o normă întreagă cu o normă parțială pentru a plăti taxe mai mici către stat.
Dacă ar fi votată, ar însemna revenirea la aplicarea CAS și CASS proporțional cu veniturile realizate efectiv de salariații cu normă parțială. În prezent, angajatorii plătesc aceste contribuții la nivelul salariul minim brut, chiar dacă angajatul câștigă mult mai puțin.
Sorina Faier, specialist în resurse umane, a declarat pentru Ziare.com că măsura a avut un impact negativ pe piața muncii.
„Suprataxarea a avut un impact negativ asupra pieței forței de muncă, iar efectul real al acestei măsuri vedem că este diferit de cel estimat de autorități. Astfel, intenția de a aduce mai mulți bani la buget s-a transformat, de fapt, în pierderea multor locuri de muncă și chiar trecerea unora dintre ele la negru. Companiile și angajați trec oricum printr-o perioadă de instabilitate economică și ar trebui susținuți cu măsuri, nu suprataxați”, a declarat expertul.
După intrarea în vigoare a ordonanței, 100.000 de posturi part-time ar fi fost desființate. Angajații din companiile mici ar fi fost cei mai afectați.
„În plus, pe lângă impactul suferit de cei care și-au pierdut locul de muncă sau de costurile suplimentare pentru companii, este o inechitate și dacă ne gândim că un angajat care a muncit part-time, dar pentru care angajatorul a plătit taxele pentru full-time, va lua aceeași pensie ca un angajat full-time. Cum s-ar calcula diferența?
Angajatorii cu posibilități financiare, companii mari, au putut plăti, deși în multe cazuri și acestea au renunțat la angajații respectivi. Dar angajații part-time din companiile mici și medii au fost cei mai afectați de această suprataxare pentru că, în cele mai multe cazuri, angajatorii nu au putut susține creșterea de taxe și au renunțat la angajații respectivi.
Iar companiile și angajații care au ales varianta la negru sunt expuși la riscuri suplimentare: companiile riscă amenzi usturătoare, angajații nu mai beneficiază de drepturile și protecția socială care vin împreună cu un contract de muncă”, a adăugat Sorina Faier.
Modificări legislativeDeputatul PNL Raluca Turcan a anunțat că a depus, împreună cu parlamentarii liberali, o inițiativă legislativă prin care se renunță la suprataxarea contractelor part-time și că va depune o altă inițiativă de sprijinire a copiilor cu părinți aflați la muncă în străinătate.
"Sute de mii de oameni sunt afectați de prevederile actualei legi și prin această inițiativă situația lor se poate îndrepta, multe contracte de muncă vor fi scoase din economia subterană și încasările la bugetul consolidat vor crește, iar presiunea bugetară a asistenței sociale va scădea. PNL consideră că munca trebuie încurajată și nu suprataxată. (...) PNL pledează pentru un stat corect și eficient, care respectă munca în cadru legal și combate în forță munca la negru. Modul în care sunt taxate în prezent contractele cu timp parțial creează o mare inechitate și este o măsură profund injustă", a declarat Raluca Turcan, la Parlament.
Potrivit acesteia, este o nedreptate să supra-taxezi un angajat care lucrează doar câteva ore pe zi, adăugând că, într-un stat care funcționează corect, instituțiile de control trebuie să combată munca "la negru".
"Impactul bugetar va fi unul pozitiv, pentru că va crește colectarea și încasarea la bugetul statului și de asemenea vor fi reduse cheltuielile pentru asistență socială. De această lege practic sunt loviți, în momentul de față, sute de mii de oameni care rămân fără asigurări sociale de sănătate și fără contribuții la pensii pentru că au ajuns să lucreze la negru, sistemul fiind împovărător pentru cei care angajează", a motivat Turcan.
Sursa: ziare.com
Comentarii